Arhiv Bosne i Hercegovine čuva povelju bosanskog kralja Dabiše iz 1395. godine

Arhiv Bosne i Hercegovine čuva povelju bosanskog kralja Dabiše iz 1395. godine

U povodu obilježavanja 74 godine postojanja Arhiva Bosne i Hercegovine osnovanog 12. decembra 1947. godine, a koji se obilježava i kao Dan arhivske službe u Bosni i Hercegovini, u prostorijama Arhiva u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine otvorena je arhivska izložba „Kroz zbirke i fondove Arhiva Bosne i Hercegovine“.

Izložbu je otvorila direktorica Arhiva Bosne i Hercegovine Danijela Mrda koja je u svom obraćanju naglasila značaj ove ustanove i arhivskih fondova koji se pune 74 godine čuvaju u ovoj ustanovi- najstarijem arhivu u Bosni i Hercegovini. Prisutnim kolegama i gostima iz BH arhiva direktorica Mrda čestitala je Dan arhivske službe i poželjela puno uspjeha u budućem radu.

Zamjenik direktora Arhiva Bosne i Hercegovine Fuad Ohranović prisutne je upoznao o sadržaju izložbe i namjeri da se u povodu rođendana Arhiva javnosti prikaže jedan dio arhivskih dokumenata koji se čuvaju u ovoj ustanovi. Naglasio je da su arhivisti imali težak zadatak da od mnogih vrijednih arhivalija iz naše prošlosti izaberu samo pojedine fragmente, u kojima će nesumnjivo uživati zaljubljenici kulture koji budu posjetili ovu izložbu.

Izložba će ostati otvorena do 31.12.2021. godine, te se ista može posjetiti svakim radnim danom od 9. do 15. sati uz prethodnu najavu.

U sklopu obilježavanja Dana Arhiva Bosne i Hercegovine i arhivske službe BIH, u saradnji sa Arhivističkim udruženjem Bosne i Hercegovine, nakon otvorenja izložbe upriličena je i promocija Glasnika arhivâ i Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine.

– Posebno mi je drago da kao rukovodilac vidim da u Arhivu Bosne i Hercegovine rade sjajni ljudi, izuzetni stručnjaci i eksperti u oblasti arhivistike. Želim da čestitam svima ponaosob, koji su učestvovali u pripremi i dali doprinos da ova izložba danas ovako izgleda. Svakako da kulturno naslijeđe arhiva Bosne i Hercegovine njedri i baštini mnogo više od onoga što smo mi danas uspjeli prikazati. Pokušali smo izvući najinteresantnije fragmente istorije ovih prostora, naroda koji su živjeli na ovim prostorima, kroz građevine, pečate, dokumenta, važne događaje i mislim da će arhivistička struka uživati u ovome smo priredili – kazala je Mrda. 

Dodala je da će naredna, jubilarna godina biti posebna za Arhiv Bosne i Hercegovine, te da su već počeli raditi na prepisu jedne povelje iz 1392. goidine, koja će javnosti Bosne i Hercegovine prvi put biti prikazana sa pravnog, naučnog i svakog drugog stanovišta

Zamjenik direktorice Fuad Ohranović kazao je da je Arhiv BiH najstarija arhivska ustanova u Bosni i Hercegovini, osnovana 12. decembra 1947. godine. 

– Prilikom pripreme ove izložbe prolazili smo kroz ‘slatke muke’, u moru različitih dokumenata iz različitih vremenskih razdoblja historije naše zemlje. Bilo teško odabrati samo fragmente koje smo prikazali. Na velikom baneru odštampali smo znak Arhiva Bosne i Hercegovine i povelju bosanskog kralja Dabiše iz 1395. godine, najstariji dokument koji se čuva u jednom arhivu u BiH, a koji je inače stalni eksponat u našoj čitaonici. Na našoj izložbi moći će se pogledati orginalni dokumenti, povelje, brošure, knjige i časopisi, građevinski nacrti značajnih objekata, fotografije i pečati iz raličitih vremenskih epoha historije Bosne i Hercegovine – kazao je Ohranović. 

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Bosanski generali naglasili da se u punom kapacitetu stavljaju na raspolaganje institucijama države
Next Njemačka štampa: Zapostavljanje Bosne i Hercegovine sveti se EU i Zapadu

You might also like

BAŠTINA

Ćamil Metiljević: Zvuk saza je čaroban, kada ga čujem moja duša se nahrani

  Saz, riječ je perzijskog porijekla koja znači trska, tačnije šum trske. Kao žičani instrument koji pripada grupi tambura, saz uz sevdalinku čini dio jedinstvene muzičke bosanske tradicije. Ćamil Metiljević

BAŠTINA

Nadgrobni spomenik sa ljiljanom

Jedan narod, jednu državu, jednu regiju autentičnom čini jezik, kultura, arhitektura, običaji, tradicija, spomenici. Za očuvanje identiteta, danas je najpotrebnije kulturno-historijsko blago, prema kojem mi ne posvećujemo skoro nikakvu pažnju.

BAŠTINA

Trebinje: U zidu pronađene knjige, među njima rukom pisani Kur'an!

Prije nekoliko dana gospodin Dejan Bošnjak iz Trebinja je zaustavio imama na ulici i zamolio ga da mu preda knjige koje su mu majstori pronašli sazidane u kući.   “Ove