AS Holding povećao izvoz u prvih šest mjeseci 2020. godine

AS Holding povećao izvoz u prvih šest mjeseci 2020. godine

Nakon što je u prošloj godini AS Holding ostvario rekordnu vrijednost izvoza, lider prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini je zaključno sa junom 2020. godine zabilježio finansijski rast plasmana svojih proizvoda na inozemna tržište za dodatnih 15%.

Sudeći po rezultatima izvoza u prvih šest mjeseci i ova godina bi trebala biti rekordna za AS Holding, korporaciju koja je jedna od najvećih poslodavaca u Bosni i Hercegovini.

Treba naglasiti da je rast izvoza u prvom polugodištu tekuće 2020. veći od planiranog za 8%.

Ponovno je otvoreno novo-staro tržište Kosova, na koje se kompanija vratila nakon ukidanja carina. Ipak, dobar početak usporio je COVID-19.

Tržišta Hrvatske, SAD-a, Njemačke i regije Skandinavija bilježe najbolje rezultate. Posmatrano po kategorijama u izvozu prednjače kafa, mlinarstvo, jufke, konditoraj, te juhe, sol i začini. Usljed pandemije, pad izvoza bilježe proizvodi koji su isključivo ili većim dijelom okrenuti prema HoReCa sektoru.

Brendovi kompanija Vispak, Klas, Solana, AC Food, AS kao što su Zlatna Džezva, Tuzlanska so, Zlatni puder, Tops, Kent  i dalje ostaju izvozni lideri a vjerno ih prate Maza, duboko zamrznuti program Sprinda, te voda Oaza. Svoj prvi prodor na inozemna tržišta ostvaruje i premium konditorski brend Mak Zara.

AS Holding čini dodatne napore i na razne načine podržava i druge bosanskohercegovačke firme kako bi ostvarile ili pojačale izvoz, a zdrava konkurencija nas podstiče da radimo još efikasnije.  

«Bosnu i Hercegovinu je potrebno brendirati kao državu u kojoj se proizvode kvalitetni i po zdravlje sigurni proizvodi. Imamo jako puno preduslova za to, od plodnog i čistog zemljišta, do geografskog položaja gdje se susreće zapadna i istočna kuhinja. Bosanska kuhinja je najbolji primjer susreta civilizacija a njeni brendovi su jedan od najboljih ambasadora naše zemlje i njenog bogatog nasljeđa. Članice AS Holdinga posjeduju ogromne kapacitete, a rast izvoza je pokazatelj da se dobro snalazimo i u najtežim situacijama kao što su poplave 2014. godine, COVID-19, itd. Naglasio bih da smo bili faktor stabilnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u nekoliko država regije. Učinili smo velike napore da distributeri ne ostanu bez naših proizvoda, a posebno onih osnovnih kao što su brašno, so, tjestenine, supe, namazi i drugi proizvodi koji su sastavni dio svake trpeze”, pojasnio je Vedad Halilović direktor izvoza u AS Holdingu.

AS Hodling će i dalje nastaviti sa otvaranjem novih tržišta i širenjem na postojećim. U fokusu ostaje Adrija regija, dok regije Centralne Evrope i Sjeverne Amerike dobijaju na dodatnoj pažnji.

U okviru AS Holdinga posluje 9 izvoznih firmi, i to 7 u diviziji hrane: AC Food, AS Jelah, Oaza, Klas, Solana Tuzla, Sprind i Vispak, te 2 članice u diviziji tekstila: Napredak Tešanj i Fortitudo Travnik. Divizija hrane trenutno izvozi direktno i indirektno u 33 države svijeta na 5 kontinenata.

Previous Misimović potvrdio: Još jedan fudbaler iz Švedske olučio se za Bosnu
Next Čerkez: Stablizujemo situaciju. Bosna i Hercegovina ima importe virusa iz Hrvatske, s mora

You might also like

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia obnavlja letove s tri aviona

FlyBosnia će obnoviti letove iznajmljivanjem tri aviona. Vlasnik kompanije, Al Shiddi Group, potvrdio je da je avio-kompanija potpisala ugovore za tri aviona Airbus A320 kapaciteta 180 sjedećih mjesta. Očekuje se

Ekonomija/Biznis

Vlada KS: 448.000 KM za 25 biznis planova mladih, 152.000 KM za edukaciju mladih zanatlija

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za program “Podrška mladima za pokretanje start up subjekata”. Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo,

Ekonomija/Biznis

Ministar Delić za „UAE Today“: “Expo Dubai” je važna prilika za rast investicija i jačanje odnosa između naših zemalja

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić dao je intervju za portal Emirati danas (Emarat Al-yeum), gdje je iskoristio priliku istaknuti prijateljske odnose između naše dvije zemlje, kao i turističke potencijale