ASA Finance kupila Sberbank BH d.d. Sarajevo

ASA Finance kupila Sberbank BH d.d. Sarajevo

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavila je da je poduzela ključne aktivnosti u okviru svojih ovlaštenja definisanih Zakonom o Agenciji za banksratsvo FBiH i Zakonom o bankama kao reakciju na nastale događaje nakon objave sankcija koje se odnose na kapital i banke povezane sa Ruskom Federacijom.

Ističu da je zaključno sa 1. martom 2022. finaliziran model za trajno rješavanje pitanja nastavka redovnog poslovanja Sberbank BH d.d. Sarajevo kroz prijenos vlasništva sa Sberbank Europe Ag na domaće društvo ASA Finance d.d. Sarajevo.

Iz Agencije navode da je, cijeneći mogućnosti date Zakonom o bankama, a na osnovu svih dostupnih i analiziranih opcija, usvojen plan na osnovu ponude dostavljene od starne ASA Finance d.d. Sarajevo, a usvojeni model osigurava potpunu sigurnost i kontinuitet poslovanja Banke kroz prijenos vlasništva i osiguravanje neophodnih modela jačanja Banke.

Tvrde da će Banka poslovati u okviru bankarske grupacije ASA, a većinski vlasnik Banke će biti domaće društvo ASA Finance d.d. Sarajevo. Omogućavanjem te transakcije formira se bankarska grupa, koja je po kapitalu i aktivu četvrta po veličini u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U svrhu provedbe svih potrebnih aktivnosti i u skladu sa Zakonom o bankama, Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine određuje vrijeme za usklađivanje poslovanja u trajanju od 48 sati, počev od 2. marta 2022., od 0 sati i 1 minute.

U periodu trajanja navedenog usklađivanja Banka je dužna obezbjediti neometan pristup mreži bankomata i dostupnost usluga kartičnog poslovanja.  Prema procjeni, poslovnice će ostati zatvorene najduže do 4. marta 2022. do 8.00 sati.

Navedim odlukama i mjerama Agencije za bankarstvo Fedearcije Bosne i Hercegovine, kao i spremnošću ASA Finance d.d. Sarajevo otklonjeni su svi raniji rizici povezani sa prethodnim vlasnikom Sberbank BH d.d. Sarajevo. Očuvana je stabilnost Banke, deponenti i klijenti, saopćeno je iz Agencije.

Najveća ruska banka Sberbank saopćila je da se povlači sa evropskog tržišta i to nakon što su evropske zemlje uvele oštre sankcije Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu.

U saopćenju Sberbanke istaknuto je da su filijale kompanije u Evropi doživjele “izvanredan” odliv gotovine.

Dalje se navodi da je bilo prijetnji zaposlenim i filijalama kompanije te da je Sberbank odlučila da se povuče sa evropskog tržišta.

Uporedo s tim, Austrijska uprava za tržište kapitala (FMA) saopćila je da je evropska podružnica Sberbanke, Sberbank Europe AG, zatvorena po nalogu Evropske centralne banke (ECB).

HPB preuzeo Sberbank u Hrvatskoj, NLB u Sloveniji

Nakon što je zbog zapadnih sankcija došlo u pitanje poslovanje ruske Sberbanke u evropskim zemalja, njeno poslovanje počele su preuzimati druge banke.

U Hrvatskoj je Sberbanku preuzela Hrvatska poštanska banka (HPB), dok je Sberbank u Sloveniji preuzela Nova Ljubljanska banka (NLB).

“Novac klijenata je ponovo siguran, a uvjeti poslovanja su nepromijenjeni. U srijedu, 2. marta, od 12 sati banka će otvoriti poslovnice za sve klijente i nastavlja redovno poslovanje kao dio HPB Grupe”, navodi se u priopćenju HPB-a.

Iz HPB su rekli kako su reagovali u izuzetno kratkom roku kako bi omogućili hrvatskim građanima da slobodno raspolažu svojim sredstvima.

“Preuzimanjem Sberbanke jačamo buduću poziciju HPB-a na tržištu, a to je velika vijest i za naše zaposlenike i dioničare. Od danas, naši novi klijenti mogu nastaviti normalno koristiti sve financijske usluge, bez ograničenja i zato čestitam svima koji su dali sve od sebe kako bi se ova situacija riješila čim prije”, poručio je predsjednik Uprave HPB-a, Marko Badurina.

Slovensku Sberbanku iz ruske grupe Sberbank Europe kupit će Nova Ljubljanska banka (NLB), potvrdio je guverner slovenske centralne banke Boštjan Vasle.

“U kasnim večernjim satima pronađeno je zajedničko rješenje za Sberbank, što znači da će banka biti prodana drugoj banci koja već posluje u Sloveniji, a to je Nova Ljubljanska banka”, rekao je Vasle za Slovensku televiziju.

Dodao je da je tako brzo nađeno rješenje za banku koja je zadnjih dana imala ograničeno poslovanje i to tako da tako neće biti opterećene druge banke niti državni budžet.

Središnja banka u saopćenju je navela da će se za sve klijente Sberbanke Slovenija već od srijede poslovanje odvijati potpuno normalno.

“Stanovništvo će moći pristupati svojim računima, imati nesmetan dostup do svojih depozita, moći će obavljati platne transakcije, servisirati kreditne obveze i sve druge uobičajene usluge”, kazao je slovenski guverner.

Izvor: Agencije

Previous Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan oslobođenja Konjica od fašizma
Next Šabić-El-Rayess Evropskom parlamentu: Ko Evropa zaista jeste definisano je u Bosni

You might also like

Ekonomija/Biznis

Srbijanski mlinari zbog ‘pogrešne odluke’ i zabrane izvoza izgubili 17 miliona eura

Mlinari u Srbiji su zbog skoro dvomjesečne zabrane izvoza pšeničnog brašna propustili mogućnost da prodaju oko 40.000 tona brašna i zarade 17 miliona eura, rekao je danas direktor poslovnog uduženja

Ekonomija/Biznis

U Skenderiji otvoren 36. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije “Interio”

U sarajevskom Centru Skenderija danas je otvoren 36. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije “Interio” koji će trajati do 17. marta, javlja ONASA.   Drvna industrija

Ekonomija/Biznis

Najbolji iz bosanskohercegovačke privrede nagrađeni za iznadprosječne poslovne rezultate

  “Pouzdanost u modernom poslovanju ima veliki značaj jer to podrazumijeva profesionalnost, stručnost, kvalitet i visoke ljudske i profesionalne vrijednosti“, istaknula je danas glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina, Alena Ahmetspahić-Fočo,