ASA Group bilježi rast u svim segmentima poslovanja; imaju oko 900 zaposlenih

ASA Group bilježi rast u svim segmentima poslovanja; imaju oko 900 zaposlenih

 

Jedna od najvećih domaćih kompanija ASA Group nastavila je rast u svih pet segmenata poslovanja tokom prošle godine. Grupacija je u 2016. napravila značajne promjene na tržištu BiH formiranjem domaće ASA banke, postala je dio vlasničke strukture BamCarda, te preuzela većinsko vlasništvo nad poliklinikom Eurofarm.
Provjerili smo koliko su u menadžmentu kompanije zadovoljni poslovanjem nakon tih koraka, šta je obilježilo prethodnu godinu, te kakvi se planovi prave u godini pred nama.

Eldin Hadžiselimović, generalni direktor ASA Group, kaže u intervjuu za portal eKapija da su u 2017. godini bili fokusirani na stvaranje preduslova za dalji rast u predstojećem periodu, te da nisu isključene ni nove akvizicije.

U okviru ASA Group sada posluje 20 firmi.

eKapija: Pred kraj 2016. godine najavili ste da će uz nove investicije broj zaposlenih u 2017. preći hiljadu. Koje su najznačnije investicije i projekti sprovedeni u godini za nama, te da li bilo značajnijeg povećanja broja radnika na nivou grupacije?

– ASA grupacija je nastavila rast i u 2017. godini i to u svim oblastima poslovanja – usluge, finansije, nekretnine, zdravstvo i trgovina na dijelu prirodnih resursa. Danas imamo oko 900 zaposlenih, što je rekordan broj zaposlenih u historiji grupacije.

eKapija: Pretprošle godine fomirali ste domaću ASA banku i to spajanjem IK banke Zenica i Moje banke. Da li se ulazak u taj sektor pokazao kao dobar potez? Da li uspijevate da idete ka zadanom cilju usljed jake konkurencije stranih banaka na tržištu BiH?

– Očigledno da tržište BiH ima potrebu za snažnom, domaćom bankom. Kao potvrdu toga ističemo da je ASA banka u prošloj godini imala veći procentualni rast na dijelu aktive i kreditnih plasmana u odnosu na prosjek ukupnog bankarskog tržišta.

eKapija: Osim toga, iste godine ste ušli u vlasništvo BamCarda, firme koja se bavi kartičnim poslovanjem, a preuzeli ste i većinsko vlasništvo nad poliklinikom Eurofarm. Koji su najznačajniji rezultati tih firmi nakon ulaska u vaše vlasništvo?

– Ulazak u vlasničku strukturu firme BamCard se pokazao kao veoma dobar potez. U protekloj godini firma BamCard je napravila internacionalni iskorak na dijelu procesuiranja transakcija koji je u suštini core biznis firme BamCard. Također u prošloj godini firma BamCard je bila fokusirana na nova inovativna rješenja, gdje posebno možemo izdvojiti mobilnu aplikaciju “kviko”, koji na jedan drugačiji način stavlja u komunikaciju banke i klijente i time omogućava da klijenti podignu novac sa bankomata bez upotrebe kartice.

Eldin Hadžiselimović

Firma Eurofarm je otvorila nove poslovnice u Visokom i Goraždu, te je i krajem prošle godine otvorila jednu od najsavremenijih laboratorija u BiH. Svoj potencijal firma Eurofarm će pokazati u narednom periodu, u kojem planiramo povećati broj usluga. Naš osnovni cilj je pružiti što kvalitetniju zdravstvenu uslugu našim građanima.

eKapija: Koliko ste zadovoljni poslovanjem u sektoru osiguranja, budući da je ASA osiguranje bilo smanjilo dobit početkom 2017. u odnosu na godinu prije?– ASA Osiguranja je i ove godine raslo više nego ukupno tržište osiguranja. Ostvarena dobit na nivou prošle godine je za 35% veća u odnosu na 2016. godinu. Isplata šteta se ove godine popela na 98%, čime je ASA Osiguranje zadržalo lidersku poziciju. Sve ovo potvrđuje da je ASA Osiguranje na pravom putu da postane jedno od vodećih osiguranja u BiH.

eKapija: Trenutno poslujete u pet segmenata. Da li planirate širenje poslovanja na još neke sektore?

– U temelje ASA Prevent grupacije je utkan poduzetnički pristup, te na osnovu toga sigurno da ćemo koristiti svaku novu poslovnu priliku za dalji rast.

eKapija: Kineska korporacija Shanghai CRRC Urban Traffic Construction&Investment pokazala je interes za izgradnju željezničke pruge Vareš-Banovići, u saradnji sa vašom kompanijom. Koja bi bila uloga ASA Group u tom projektu? Kolike su šanse da se to realizuje?

– ASA grupacija u ovom aranžmanu je bila samo posrednik u komunikaciji jedne od najvećih svjetskih kompanija u oblasti drumskog saobraćaja i relevantnih institucija u BiH. Dalji aranžman ovisit će od te dvije strane, a mi kao jedan od najvećih privrednih subjekata u BiH imamo moralnu odgovornost pomoći razvoju naše države. Želimo našim primjerom biti podrška novim investitorima i pozvati ih na ulaganje u našu Bosnu i Hercegovinu.

eKapija: Kakvi su generalno bili razultati ASA grupacije u 2017. godini?

– Gledajući sa aspekta svih ostvarenih planskih veličina, možemo reći da su rezultati veoma zadovoljavajući. U ovoj godini smo bili fokusirani na stvaranje preduslova za dalji rast, te smo ubjeđeni da smo napravili dobre temelje za period koji predstoji.

Previous Karate - Mirnesa Bektaš osvojila zlato na EP-u u Sočiju
Next Komemorativnom sjednicom obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

U Cazinu otvorena nova fabrika stiropora

U subotu je u Cazinu otvorena nova fabrika stiropora Halko d.o.o. Vrijednost investicije je 7 miliona maraka. Fabrika je moderna, s postrojenjima koja su po evropskim standardima. Firma Halko d.o.o.

MADE IN BOSNIA-387

Igman Konjic, vodeća kompanija u namjenskoj industriji (VIDEO)

  Samo u šest mjeseci ove godine, Igman je imao oko 800.000 maraka profita više, nego u istom periodu 2017. godine, koja je, inače, nosila epitet najuspješnije godine u njihovom

MADE IN BOSNIA-387

U Živinicama otvorena firma za proizvodnju vatrogasnih vozila

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u Živinicama je otvorio firmu za proizvodnju vatrogasnih vozila “Sućo” d.o.o. u kojoj će do kraja 2017. godine biti zaposleno oko 50