ATT, vrlo uspješna firma iz Gornjeg Vakufa: Sve što proizvedu izvezu u Njemačku

ATT, vrlo uspješna firma iz Gornjeg Vakufa: Sve što proizvedu izvezu u Njemačku

 

Kompanija ATT iz Gomjeg Vakufa raste nevjerovatnom brzinom, zahvaljujući angažmanu sa njemačkim firmama. Prošle godine ostvarili su rast od 30 posto, a ove godine očekuju da će taj rast biti od 25 do 30 posto.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Adnan Telalović, direktor kompanije ATT priča kako je sve počelo 2016. godine kada su putem inicijative Predstavništva njemačke privrede u BiH – AHK na B2B događaju u Dortmundu, a potom 2017. godine u Beogradu obavili razgovore sa oko 20 njemačkih kompanija. Danas se nalaze u fazi pregovora sa osam kompanija, od čega su sa četiri već potpisani ugovori.

ODSKOČNA DASKA

O kakvoj kompaniji se zapravo radi najbolje govori činjenica da su se u Dortmundu našli među pet najboljihkompanija, a u Beogradu su proglašeni i kao najbolja kompanija iz regije.

Svi ovi ugovori su odskočna daska za ATT,  te u isto vrijeme tjeraju menadžment kompanije da radi više i ulaže u izgradnju poslovnih pogona. Prošle godine u aprilu počeli su graditi novi  proizvodni objekt koji se nalazi u industrijskoj zoni u Gornjem Vakufu.

Radi se o modernom evropskom objektu, koji se gradi po sistemu upravljanja kvalitetom. Njegova veličina je 3.800 m2 i sve se odnosi na proizvodni prostor. Uz ovaj objekat gradi se i skladišni prostor koji zauzima 800 m2.

Završetak radova i puštanje u rad objekta planiran je u septembru 2018. godine. U ovom objektu planirana je proizvodnja dijelova za ležajeve za jednu njemačku autoindustriju.

Ukupna vrijednost investicije u skladišni i proizvodni prostor kaže Telalović iznosi 3, 5 miliona KM. Nova investicija otvara i nova radna mjesta, te je u planu da ovdje u septembru bude 45 novih radnika koji se zapošljavaju planski.

“Početkom sedmice zaposleno je novih 15 radnika koji prolaze proces obuke i koji će za 20 dana potpisati ugovore o stalnom zaposlenju. Početkom juna planirana su nova zapošljavanja i dodatnih 15 radnika, kao i početkom septembra još 15 radnika”, pojasnio je Telalović.

Osim dijelova za ležajeve, ova kompanija sa njemačkim firmama dogovorila je proizvodnju dijelova za mašine koji se koriste u drvno-prerađivačkoj industriji, dijelova za poljoprivredne mašine i čahure za automobilsku industriju koje se ugrađuju u nosače motora kamiona.

Ono što je najbitnije u njihovom razvoju je radna snaga, jer sa njom kako kaže direktor Telalović se razvija i kompanija.

Unaprijed razmišljajući o svemu navedenom, ATT je u Mješovitoj srednjoj školi u G.Vakufu opremila kabinet u kojem je učenicima od prve godine srednjoškolskog obrazovanja omogućena kvalitetna edukacija.

NOVE INVESTICIJE

Na ovaj način, a na inicijativu ove kompanije u ovoj školi je uveden novi smjer obrazovanja , smjer za CNC operatere. Već 20 učenika je upisano, a njih 28 dolazi na jedan dan u kompaniju gdje kroz praktični dio uče o ovom jako traženom zanimanja na tržištu rada.

“Ovo je veliki korak za nas jer smo do sada sve kadrove morali obučavati interno, tako da smo imali automehaničare, frizere, ekonomiste, gimnazijalce…”, pojasnio je Telalović, te naveo kako se trude da  zajedno sa institucijama vlasti, Ministarstvom obrazovanja to poprave.

Da će kompanija rasti i zapošljavati nove kadrove i narednih godina, govori još jedna najavljena investicija od strane direktora Telalović. Kaže kako je jedan od dugoročnih planova kupovina još jedne lokacije gdje je planirana izgradnja fabrike.

Fabrika će se graditi u novoj industrijskoj zoni u Gornjem Vakufu. Zemljište od 5.000m2 već je kupljeno, a izgradnja će da počne 2019. godine.

Govoreći o projektu koji je na pomolu Telalović je pohvalio saradnju sa Općinom koja je daje dobre uslove za nove investitore koji po cijeni od jedne KM mogu kupiti 1 m2 zemljišta sa svim plaćenim komunalijama, rentama i priključcima.

Previous Godišnjica Gradaščevićevog ustanka: Ima Bosne i Bošnjaka u njoj!
Next Poslovni poduhvati iz Kalesije: Prešli entitetsku liniju pa osvajaju evropsko tržište

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bellissima osnovala sestrinsku firmu: Proizvode uniforme za hotelijerstvo

Poznata bosanskohercegovačka kompanija Bellissima pored modne odjeće pokrenula je i dizajniranje, proizvodnju i prodaju uniformi za hotelijerstvo i gastronomiju, zatim radne uniforme i školske uniforme u Vogošći. Admir Šabić, projekt

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia preuzela svoj drugi avion

FlyBosnia je preuzela svoj drugi iznajmljeni Airbus A319 avion, registriran E7-FBB. Šesnaestogodišnji mlazni avion, koji su ranije koristili Finnair, Donavia i Rossiya, stigao je jučer u Sarajevo iz Sjedinjenih Država

Ekonomija/Biznis

Bosanske garaže za bicikla uskoro na tržištu EU

Posljednjih godina sve više ljudi širom svijeta, ali i u našoj zemlji bira bicikl kao prijevozno sredstvo ili način rekreacije. Zbog povećanog broja biciklista u saobraćaju sve je veća potražnja