Austrijski ministar: O integritetu Bosne i Hercegovine se ne može raspravljati

Austrijski ministar: O integritetu Bosne i Hercegovine se ne može raspravljati

Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije razmatrat će na današnjem sastanku u Briselu, između ostaloga, situaciju u Bosni i Hercegovini, za koju ocjenjuju da se suočava s jednom od najtežih političkih kriza od završetka rata 1995. godine.

Uoči tog sastanka ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg potvrdio je da bi se u okviru te tačke dnevnog reda moglo razmatrati pitanje nametanja sankcija bh. entitetu Republika srpska i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku čemu se protive neke od članica EU, kao i izmjenama Izbornog zakona.

– Bosna i Hercegovina je veoma bliska našem srcu i u suštini i praktično naš je susjed. Veoma sam bio uključen u rasprave i tokom Sigurnosne konferencije u Minhenu jer ovo što se trenutno dešava izuzetno nas brine – dodao je Schallenberg.

Za njih je ono što je jasna crvena linija da se o integritetu Bosne i Hercegovine ne može raspravljati i potrebno je osigurati da BiH, ali i cijelo područje zapadnog Balkana ne postane mjesto na kojem će se sukobljavati akteri izvan Evropske unije.

– Sada je potreban jedinstven i jasan stav Evropske unije i za to ću se danas zalagati – najavio je Schallenberg.

Naglasio je i da je potrebno izvršiti izmjene Izbornog zakona jer smatra da će se nekad u budućnosti razmatrati prevazilaženje odredbi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma prema briselskim standardima.

Mišljenja je da je bilo progresa u tom smislu te da je svim političkim liderima jasno da moraju sada djelovati jer se izbori bliže.

– Sve to potrebno je uraditi, ali ugrožavanje integriteta zemlje je mnogo važnije pitanje. Povlačenje iz državnih institucija pravosuđa i vojske jednostavno nije prihvatljivo zato ćemo razmisliti kakve će se akcije povući – dodao je.

Kaže da je već sada u pitanju povlačenje sredstava EU osiguranih za BiH i to će nastaviti činiti ako RS nastaviti ugrožavati integritet Bosne i Herecegovine.

Izvor: Agencije

Previous Sve više Hrvata kupuje u Bosni i Mađarskoj
Next Bosanski januarski izvoz gotovo za 50 posto veći nego u istom mjesecu lani

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Obilježena 29. godišnjica masakra nad građanima koji su čekali u redu za hljeb

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu masakra u sarajevskoj ulici Ferhadija obilježena je 29. godišnjica stradanja građana Sarajeva koji su čekali u redu za hljeb, javlja AA. Na tom mjestu

NAŠI DANI

Islamska zajednica u petak u džamijama Bosne i dijaspore prikuplja pomoć narodu RH

U džamijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori sutra će nakon džuma-namaza biti organizirana sergija za pomoć narodu Republike Hrvatske stradalom u zemljotresu. O organiziranju ovakve vrste pomoći reisu-l-ulema Islamske

NAŠI DANI

Mahmutćehajić: Unutarnji sukobi u Bosni uvezeni iz vana

  Rusmir Mahmutčehajić, akademik i nekadašnji potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, gostujući na N1 televiziji  kazao je da je zemlja, prošlost, sadašnjost i budućnost zajedničko narodima u Bosni i Hercegovini.