Avion EUFOR-a iznad Jahorine ‘prizemljio’ helikopter MUP-a manjeg bh. entiteta (Video)

Avion EUFOR-a iznad Jahorine ‘prizemljio’ helikopter MUP-a manjeg bh. entiteta (Video)

Na Jahorini je održana vježba sprječavanja upada terorističke grupe, u kojoj su učestovovali pripadnici Policijske uprave IS, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a RS i Jedinice žandarmerije IS.

“Pomoz Bog, junaci”, pozdravio je ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije RS-a na Jahorini.

“Bog ti pomog'o”, odgovorili su.

Tokom vježbe nenajavljeno se na nebu iznad ukazao avion EUFOR-a, a ovaj potez komentirao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

– Avion EUFOR-a je, vidjeli ste, nadlijetao da izvidi šta se dešava. Nisu nam najavili. Ovdje su s nama bili ljudi iz EUFOR-a, i nije bilo potrebe da to rade, rekao je Lukač.

On je dodao da ova vježba pokazuje jednu sinergiju svih jedinica i odgovora na bilo kakvo ugožavanje građana RS. Također je dodao da nema nikakvih provokacija i da su vježbe ranije planirane.

Zbog aviona EUFOR-a, MUP RS nije podigao drugi helikopter koji je bio planiran u vježbi.

– Zbog toga nismo podigli drugi helikopter da ne bi došlo do incidenta – rekao je Lukač, prenose mediji.

MUP manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini organizovao je danas vježbu i u M. Gradu.

– To se nikako drugačije ne može tumačiti nego kao otvorena vojna provokacija kako organima države Bosne i Hercegovine, tako i bacanje rukavice u lice međunarodnoj zajednici i njenim instrumentima za stabilizaciju mira – kazao je za Faktor Nedžad Ahatović, vojni analitičar, govoreći o dešavanjima na Jahorini i u Mrkonjić Gradu.

– EUFOR je i na licu mjesta i iz zraka pratio današnje manevre. Mi pratimo sve aktivnosti i lokacije na kojima se izvode unutar Bosne i Hercegovine kako bi smo znali šta se na terenu dešava i osigurali da sigurno okruženje nije ugroženo od bilo koga.“EUFOR ima potpunu i nesmetanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom širom Bosne i Hercegovine,” izjavili su iz EUFOR-a na medijske upite.

Previous Mehmed Halifa Bošnjak, Ljetopis 1650 – 1665.
Next Obilježena godišnjica zločina nad stanovnicima Sjeverina kod Priboja

You might also like

NAŠI DANI

Iz Sanskog Mosta isprećeni posmrtni ostaci 12 prijedorskih žrtava

Iz identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu danas su ispraćeni posmrtni ostaci 12 prijedorskih žrtava, koje će biti ukopane sutra, 20. jula, nakon kolektivne dženaze u Kamičanima u Kozarcu. Posmrtni

NAŠI DANI

Ova dva udružena, mislili da će u Americi dobiti podršku za svoju rušilačku politiku, i svakako da se to nije dogodilo

O nastupu Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti UN-a. Ko su razarači Bosne i Hercegovine? Zašto je politika Hrvatske prema našoj zemlji neprincipijelna i kome protekli izbori u

NAŠI DANI

Žrijeb za EURO 2022: Bosanski rukometaši u grupi sa Španijom, Švedskom i Češkom

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj igrat će u E-grupi sa selekcijama Španije, Češke i Švedske određeno je danas žrijebom u