‘Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa’

‘Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim

Razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije države, za koje je konstatovano da su bratski i prijateljski. Predsjedavajući Džaferović je kazao da Azerbejdžanu želi uspjeh u rekonstrukciji i obnovi Karabaha, u implementaciji sporazuma nakon proteklog rata, te u zaštiti svog teritorijalnog integriteta u skladu s međunarodnim pravom.

Razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje a posebna tema bila je saradnja u oblasti energetike.

Predsjednik Aliyev je istaknuo da je Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa, nakon što bude završena izgradnja Jadransko-jonskog gasovoda.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da je Bosna i Hercegovina zainteresovana za snabdijevanje gasom iz Azerbejdžana kroz izgradnju priključka na Jadransko-jonski gasovod, te da će o ovome razgovarati i sa zvaničnicima Evropske unije, koja je uključila Zapadni Balkan u svoje strateške planove o diverzifikaciji dotoka energije, odnosno smanjenja zavisnosti od gasa iz samo jednog izvora.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u posjeti Azerbejdžanu gdje učestvuje na 9. globalnom Baku forumu, saopćeno je iz Predsjedništva.

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića na 9. globalnom Baku forumu

Previous Za razvoj turizma u FBiH 5.000.000 KM
Next Promovisana knjiga ' Priče o muzici u Bosni i Hercegovini '

You might also like

NAŠI DANI

U Bosanskoj Krajini migranti iz Afganistana, Njemačke..

  Policija u Ključu pronašla je prije nekoliko dana među migrantima koji su pretežno iz Afganistana i jednog državljanina Njemačke. On je otkriven u centru grada, a kasnije je utvrđeno

NAŠI DANI

Veliko istraživanje Galupa: Koliko su građani Bosne i Hercegovine sretni i da li bi ratovali za svoju državu?

Istraživanje je provedeno tokom novembra, a ukupno su akentirane 64.002 osobe u 65 država svijeta.   Agencija Galup provela je obimno istraživanje u BiH pitavši građane o očekivanjima u 2015.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U MC-u Srebrenica postavljene ploče s informacijama od historijskog značaja

U kompleksu Memorijanog centra Srebrenica – Potočari postavljene su ploče s informacijama o onome šta se dogodilo na tim mjestima u julu 1995. godine, javlja AA. Table su dvojezične, na