‘Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa’

‘Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim

Razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije države, za koje je konstatovano da su bratski i prijateljski. Predsjedavajući Džaferović je kazao da Azerbejdžanu želi uspjeh u rekonstrukciji i obnovi Karabaha, u implementaciji sporazuma nakon proteklog rata, te u zaštiti svog teritorijalnog integriteta u skladu s međunarodnim pravom.

Razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje a posebna tema bila je saradnja u oblasti energetike.

Predsjednik Aliyev je istaknuo da je Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa, nakon što bude završena izgradnja Jadransko-jonskog gasovoda.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da je Bosna i Hercegovina zainteresovana za snabdijevanje gasom iz Azerbejdžana kroz izgradnju priključka na Jadransko-jonski gasovod, te da će o ovome razgovarati i sa zvaničnicima Evropske unije, koja je uključila Zapadni Balkan u svoje strateške planove o diverzifikaciji dotoka energije, odnosno smanjenja zavisnosti od gasa iz samo jednog izvora.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u posjeti Azerbejdžanu gdje učestvuje na 9. globalnom Baku forumu, saopćeno je iz Predsjedništva.

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića na 9. globalnom Baku forumu

Previous Za razvoj turizma u FBiH 5.000.000 KM
Next Promovisana knjiga ' Priče o muzici u Bosni i Hercegovini '

You might also like

NAŠI DANI

Poruka sa Save na Dan bosanske državnosti: Ni pedalj domovine!

Navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine sa potpisom ZONA 049 su veličanstvenom bakljadom i pod parolom “Ni pedalj” i ove godine su obilježili 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

NAŠI DANI

Kozarac – završeno uređenje u sklopu Memorijalnog centra Kamičani

U sastavu Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu završeno je uređenje i asfaltiranje parkirališta i šetališta od magistralnog puta ka Staroj cesti. Također, završeni su radovi na ograđivanju parcele Memorijalnog centra

NAŠI DANI

Studenti Mašinskog fakulteta iz Tuzle isporučili prvu količinu zaštitnih vizira

Grupa studenata Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je isporučila prvu količinu zaštitinih vizira za uposlenike Univerzitetskog kliničkog centra i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova. U borbi sa sprečavanjem širenja zaraze