Bageri “ravnaju” nekropolu stećaka kod Kreševa, uništava se pravo arheološko blago

Bageri “ravnaju” nekropolu stećaka kod Kreševa, uništava se pravo arheološko blago

Na arheološkom nalazištu na lokalitetu Polje u Martinićima u općini Kreševo planirana je gradnja Policijske stanice, čime će biti uništena historijski veoma važna nekropola stećaka. 

Iako su ranije iz MUP-a Srednjobosanskog kantona kazali da će radovi biti odgođeni, čitatelji nam javljaju kako bageri ravnaju teren i uništavaju stećke, piše Faktor.

Prema Planu gradnje PS Kreševo i njenog vanjskog uređenja, vidljivo je da će nekropola biti devastirana, te da će se sa nje, bez prethodno provedenih sistematskih areheoloških iskopavanja, izmjestiti i uništiti stećke i grobna mjesta.

Prilikom pripremnih radnji na izgradnji policijske stanice, ljetos je na tom mjestu pronađena nekropola, nakon čega su tokom preventivnih arheoloških istraživanja pronađena 82 stećka i 17 grobnih mjesta bez nadgrobnika.

Na terenu se, kako se vidi i na fotografijama koje smo dobili, izvode radovi na ravnanju nekropole i označavanju dimenzija objekta za izlijevanje cokle i temelja.

Oni koji su upućeni u situaciju, smatraju da je potrebna hitna intervencija da se obustavi izgradnja policijske stanice, te da Općina Kreševo i MUP Srednjobosanskog kantona pronađu drugu lokaciju, a da se nekropola sa stećcima pretvori u arheološki park.

Kako saznajemo, na mjesto nekropole početkom februara stigli su i bageri, koji su započeli sa radovima te “ravnaju i ruše sve pred sobom”.

Ovim povodom kontaktirali smo profesora Envera Imamovića, arheologa i historičara, koji nam je objasnio da se u ovom slučaju radi o veoma značajnoj nekropoli.

– U njoj ima stara arhitektura, stara kršćanska crkva. O njoj su već u prošlom stoljeću pisali putopisci. Istraživanja na tom mjestu su krenula ljetos. Međutim, neke strukture iz kantonalne vlasti u Travniku hoće da u Kreševu naprave policijsku stanicu, upravo na mjestu gdje je nekropola. Kako je nekropola u fazi istraživanja i kako je zaštićen taj teren, oni se nisu obazirali na te zabrane i propise, te mimo komisije i ostalog, počeli su kopati spomenike – naglasio je.

Dodao je kako se svakodnevno u medijima govori u kakvom su stanju stećci i da je ovo jedan primjer toga nadomak Sarajeva, te da se u ovom slučaju radi o nečasnim, nepropisnim i nezakonitim radnjama.

Nekropola sa stećcima, za koju se vjerovalo da je potpuno nestala prije više od stotinu godina, otkrivena je ljetos, a stručnjaci tvrde da je pronađeno pravo izgubljeno blago.

O nekropoli postoji samo jedan spomen, a pretpostavljalo se da je nestala tokom 19. stoljeća, kada je, navodno, zbog niveliranja i pretvaranja u oranicu, nasuta riječnim oblutcima, a njena površina prekrivena slojem humusa.

U MUP-u SBK tada su tvrdili kako su, zbog arheoloških istraživanja, radovi odgođeni.

Bh. groblja sa nadgrobnicima iz perioda srednjeg vijeka su uvrštena na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Previous Zakon o radu kaže da ako se neko tri dana ne pojavi na poslu bez obrazloženja da dobija otkaz
Next Bosanske IT kompanije učestvuju na Biznis forumu u Oslu

You might also like

NAŠI DANI

Ibišević: Bosna i Hercegovina je jaka, kao pobjednik izašla je iz mnogo većih problema

Ovaj virus ne poznaje naciju, ni religiju, ni boju kože. Sada smo svi isti. Možda nešto od ovoga naučimo za sebe u budućnosti da možemo primijeniti, napisao je prije nekoliko

NAŠI DANI

U Bužimu danas postavljanje kamena temeljca budućeg Muzeja 505. viteške brigade ARBiH

Nakon deset dugih godina priče oko izgradnje Muzeja 505-te viteške brigade i različitih prijedloga i inicijativa, danas možemo slobodno reći da će se Muzej graditi na Turbetu generala Izeta Nanića

NAŠI DANI

Komšić: Vlasti u Srbiji prećutno ili direktno podržavaju srebrenički genocid

Sigurno je da je odnos vlasti u Srbiji prema genocidu u Srebrenici i više nego poražavajući, na samom rubu civilizacijskog sunovrata, jer ni 24 godine poslije genocida ne vidimo jasnu