Bajram-namaz klanjan širom Bosanske krajine

Bajram-namaz klanjan širom Bosanske krajine

Brojne džamije u gradovima USK jutros su bile prepune. Od jutarnjih sati muški članovi porodica klanjali su sabah-namaz, a nakon toga i bajram- namaz. 

Cazinske džamije jutros su bile prepune  vjernika koji su na najljepši mogući način dočekali najdraži blagdan. U džamijama je klanjan bajram-namaz, čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih blagdana ramazanski Bajram.

Vjernici koji su jutros ovaj blagdan dočekali u Gradskoj džamiji u Bihaću, kako su kazali, posebno su radosni jer Bajram donosi posebne osjećaje i poruke koje vrijedi uvažavati i živjeti.

 Klanjanje je predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić. On je pozvao vjernike da nastave činiti dobro i razvijati bliskost sa svim ljudima onako kako su to činili i tokom ramazana. 

„Najvažnije vrijednosti u islamu su strpljenje, upornost, empatija, suosjećanje, ljubav prema drugome, a posebnmo prema Kur'anu i Bogu i islamu. Ove vrijednosti njegujemo i u danima nakom Bajrama“, kazao je hfz. Mehmed ef. Kudić, muftija bihaćki.  

I građani Bosanskog Petrovca u ranim jutarnjim satima stigli su u džamije gdje je klanjan sabah i bajram-namaz,  a nakon toga uslijedilo je čestitanje te obilježavanje Bajrama u krugu porodice, rodbine i prijatelja.

Inače, radost uoči najodabranijeg  blagdana Muslimana, počela je još sinoć, kada su širom USK organizirane svečanosti dočeka Bajrama. Ekipa rtvusk zabilježila je dio predivne atmosfere iz bihaćkog naselja Pokoj, gdje je priređen bajramski vatromet.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 626f8df35f4b43.42157339_rtvusk3108022468.jpg
BAJRAM-NAMAZ KLANJAN ŠIROM UNSKO-SANSKOG KANTONA

(RTV USK/MiruhBosne)

Previous Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica bitke za odbranu Predsjedništva RBiH
Next Bajram u porodici Topić: Najveća radost je kada smo na ručku zajedno sa roditeljima

You might also like

BAŠTINA

Predsjednik Turske Erdogan i reisu-l-ulema Kavazović svečano otvorili Baščaršijsku džamiju

Danas je poslije džuma-namaza u haremu Baščaršijske ili džamije Havadže Duraka upriličen program povodom njenog svečanog otvorenja nakon restauracije. Riječ je o džamiji iz 16. stoljeća koja je restaurirana sredstvima

DUHOVNOST

U Hrvatskoj će biti podijeljeno četiri hiljade primjeraka Kur'ana štampanih na bosanskom jeziku

U okviru projekta pod nazivom “Moj poklon je Kur’an”, u Zagrebačkoj džamiji okupljenim vjernicima podijeljeni su prvi primjerci Kur'ana od ukupno 4.000 primjeraka štampanih na bosanskom jeziku, a koji će

DUHOVNOST

Gradska jezgra Kaknja u znaku fotografija pravoslavne crkve u vrijeme gradnje

Gradska jezgra Kaknja danas je u znaku fotografija iz vremena kada je izgrađena pravoslavna crkva u Kaknju, te su iz božićnu čestitku, na gradskim displejima objavljene i stare fotografije iz