Bajram-namaz klanjan širom Bosanske krajine

Bajram-namaz klanjan širom Bosanske krajine

Brojne džamije u gradovima USK jutros su bile prepune. Od jutarnjih sati muški članovi porodica klanjali su sabah-namaz, a nakon toga i bajram- namaz. 

Cazinske džamije jutros su bile prepune  vjernika koji su na najljepši mogući način dočekali najdraži blagdan. U džamijama je klanjan bajram-namaz, čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih blagdana ramazanski Bajram.

Vjernici koji su jutros ovaj blagdan dočekali u Gradskoj džamiji u Bihaću, kako su kazali, posebno su radosni jer Bajram donosi posebne osjećaje i poruke koje vrijedi uvažavati i živjeti.

 Klanjanje je predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić. On je pozvao vjernike da nastave činiti dobro i razvijati bliskost sa svim ljudima onako kako su to činili i tokom ramazana. 

„Najvažnije vrijednosti u islamu su strpljenje, upornost, empatija, suosjećanje, ljubav prema drugome, a posebnmo prema Kur’anu i Bogu i islamu. Ove vrijednosti njegujemo i u danima nakom Bajrama“, kazao je hfz. Mehmed ef. Kudić, muftija bihaćki.  

I građani Bosanskog Petrovca u ranim jutarnjim satima stigli su u džamije gdje je klanjan sabah i bajram-namaz,  a nakon toga uslijedilo je čestitanje te obilježavanje Bajrama u krugu porodice, rodbine i prijatelja.

Inače, radost uoči najodabranijeg  blagdana Muslimana, počela je još sinoć, kada su širom USK organizirane svečanosti dočeka Bajrama. Ekipa rtvusk zabilježila je dio predivne atmosfere iz bihaćkog naselja Pokoj, gdje je priređen bajramski vatromet.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 626f8df35f4b43.42157339_rtvusk3108022468.jpg
BAJRAM-NAMAZ KLANJAN ŠIROM UNSKO-SANSKOG KANTONA

(RTV USK/MiruhBosne)

Previous Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica bitke za odbranu Predsjedništva RBiH
Next Bajram u porodici Topić: Najveća radost je kada smo na ručku zajedno sa roditeljima

You might also like

DUHOVNOST

Večeras počinje mjesec ramazan, sutra prvi dan posta

Večeras sa zalaskom sunca počinje mjesec ramazan. Muslimani Bosne i Hercegovine i diljem svijeta će, nakon jacije-namaza, večeras klanjati prvi teravih-namaz, a sutra će zapostiti i prvi dan posta. Vjernici

BAŠTINA

U Ljubuškom obnovljena Krehića džamija: Nakon 79 godina ugostila klanjače

Ljupki gradić, kako ga u svojim kolumnama nazva uvaženi dr Halid  Sadiković, obnovio je i oživio još jednu od svojih dzamija!   Sinoć 18.06.2017. godine nakon punih 79 godina klanjan

DUHOVNOST

Svečano otvorena manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku ‘Selam, ya Resulallah’

  Bogatim kulturno-vjerskim programom na Baščaršiji večeras je svečano otvorena 14. manifestacija “Dani o Allahovom Poslaniku ‘Selam, ya Resulallah”, koja će kroz 21 sadržaj za sve uzraste oko mjesec dana