Bajramska poruka reisa Kavazovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obračajući se vjernicima povodom Kurban bajrama danas u Sarajevu zaželio je mir, radost, blagostanje za sve muslimane i muslimanke u zemlji i svijetu, piše novinska agencija Patria.

Reis Kavazović posebno se prisjetio vala raseljenih kojima je potrebna pomoć, te pozva vjernike da im olakšaju patnju koliko god to mogu.

Bajramska poruka reisa Kavazovića:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Allahu se okrećemo u našim srećema i radostima, u našim tugama i žalostma. U svakoj našoj kretnji, misli, želji i postupku zahvalnost Njemu iskazujemo.

Allahu Uzvišeni uputi nas Svome putu i učvrsti dobro u nama i oko nas. Pomozi nam da budemo dostojni nosioci Tvoga emaneta, kojim si nas počastio na zemlji.

Muslimani danas obavljaju najvažniji obred hadža: borave na Arefatu. I oni na tome odabranom mjestu, i mi u našoj domovini, i muslimani širom svijeta, išćekujemo sutrašnji dan. Danas i večeras naše porodice i naše domove polahko obuzima radost Bajrama, blagost, smirenost i sigurnost koja ga prati.

U ovim odabranim trenucima prisjetit ćemo se da hadž doslovno znači kretanje i napor da se nešto savlada. Hadž je kretnja k Allahu, napor da se savladaju ljudska oholost, strast i pohlepa. U tome našem kretanju kurban nas podupire i približava našem Stvoritelju i Njegovoj milosti.

Muslimani se u vrijeme kurbanskog bajrama prisjećaju da je požrtvovanost sastavni dio ljudskog života. Bez truda i napora nema kretanja naprijed, a bez kretanja bi čovjek i ljudski rod iščezli. Hadž je naš podsjetnik na to kretanje, na napor u potrazi za novom svrhom i izvorom života. U tom  kretanju (hadžiluku) i žrtvi (kurbanu) razaznajemo i čovjekovu suštinu, to je putnik koji se stalno putujući iz mjesta u mjesto, hrabro i odlučno priprema za posljednje putovanje – na Ahiret.

Hadž predstavlja bliskost koju hoćemo postignuti u jednoj velikoj ljudskoj porodici. U toj porodici svi se držimo zajedno. Svi smo djeca jednih roditelja, svi imamo jedan dom, svi smo braća i sestre i ne bi trebali da plašimo jedni druge. Adem i Hava su naši roditelji, Ibrahim a.s. je naš duhovni otac, a Kaba naš zajedniči dom. U tu porodicu unosimo radost. Nemojmo patnju. Jer, i radost i patnju sami biramo.

Ovih dana svjedočimo stradanju mnogih ljudi: djece, žena i muškaraca. Eto nam prilike da im pomognemo, da u njihovu nevolju unesemo olakšanje i radost i da na najljepši i najplemeniti način ispunimo smisao hadža i kurbana.

Braćo i sestre, u ovom danu su naše misli s našim hadžijama u Mekki. Molimo Allaha dž.š. da im primi u dobra djela njihove ibadete na najodabranijim mjestima na zemlji.

Muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspri čestitam Kurban bajram, uz želju da ga provedu u radosti sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima. Bolesnima i muhadžirima želim da Bajram donese olakšanje.

Previous MITROPOLIT MIHAILO: RS JE ENTITET NASTAO NA GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA I PREDSTAVLJA RATNI PLIJEN VELIKOSRPSTVA I SRBIJE U BIH
Next Mostarski muftija Dedović: ČUVAJMO NAŠE TUMAČENJE ISLAMA

You might also like

NAŠI DANI

Bosanska Krupa: Aktuelizirana izgradnja spomen-obilježja ‘Ljiljan’ na Ćojluku

  Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja oslobodiocima Bosanske Krupe na Ćojluku traje već nekoliko godina, prije skoro četiri položen je i kamen temeljac, ali zbog izostanka podrše viših nivoa vlasti nikad

NAŠI DANI

Gospođo Kitarović, ruke dalje od Bosne i Hercegovine

  Prvi javni istupi novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ponajmanje su mudri, a o korektnosti, poglavito kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, najmanje što mogu reći i

NAŠI DANI

Mali Stevan iz Vojvodine: Ja sam Bosanac! (VIDEO)

  Zanimljiv video uplakanog dječaka Stevana iz Vojvodine koji objašnjava zašto želi da bude Bosanac…