Bajramska svečanost u obnovljenoj džamiji: Stanovnici Orahovaca kod Višegrada pokazali kako se voli zavičaj

Bajramska svečanost u obnovljenoj džamiji: Stanovnici Orahovaca kod Višegrada pokazali kako se voli zavičaj

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva goraždanskog održana je u maloj džamiji u selu Orahovci kod Višegrada.

Njena obnova završena je prije nekoliko dana, zahvaljujući višegodišnjim naporima mještana ovog područja, koji su danas raseljeni širom svijeta. Bajram-namaz je predvodio Selman Derin, hafiz iz Turske koji je tokom ramazana boravio u Goraždu, dok je bajramsku hutbu održao muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, javlja AA.

Vjernici s ovog prostora pokazali su da vole svoj zavičaj, a intenziviranjem radova u posljednjih pola godina da vole i svoju džamiju, rekao je muftija Pitić, naglasivši da je još dosta posla pred stanovnicima ovog kraja, koji prvenstveno očekuju asfaltiranje puta od magistralne ceste Ustiprača – Višegrad do sela.

“Bio je red da i ja kao muftija zahvalim njima na svemu što su učinili ovdje. Niko nam neće riješiti naše potrebe, probleme i izazove ako se mi s njima ne uhvatimo u koštac. Naša tradicija je da jedan Bajram uvijek klanjamo negdje sa našim povratnicima negdje na prostoru Goraždanskog muftijstva, tako da je bilo puno razloga da dođemo ovdje u Orahovce, da obavimo bajram-namaz i podijelimo radost što je ovaj objekat, nakon puno pokušaja, priveden kraju”, dodao je muftija Pitić.

Slika

Mještani Orahovaca ne kriju radost zbog obnove džamije, te prvog bajram-namaza kojeg su nakon rata klanjali u njoj. Uporedo sa obnovom ovog vjerskog objekta, obnavljali su i infrastrukturu, kako bi na različite načine podstakli povratak u ovaj dio opštine Višegrad.

“Tako da smo realizirali projekat izgradnje trafostanice u vrijednosti od oko 70.000 maraka, koja je bila zapaljena i omogućili da svi povratnici imaju besplatan priključak na električnu energiju. Pored toga, uradili smo rezervoar za vodu od 15 kubika i omogućili svakom povratniku priključak na vodu.

Putna komunikacija je bila u veoma lošem stanju, poslije rata nije se moglo čak ni pješice doći do džamije. Sad je ona u dosta dobrom stanju, a imamo i obećanja da će se kompletan put, u dužini od oko 3,7 kilometara, od džamije do magistralnog puta asfaltirati što će poboljšati uslove i sigurno opredijeliti mnoge da se vrate. Pored toga u procesu smo gradnje imamske kuće u kojoj će svi povratnici koji grade kuće moći prenoćiti”, navodi član Građevinskog odbora za obnovu džamije u Orahovcima Hajrudin Ćuprija.

Previous Vjernici klanjali bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci
Next Povodom Bajrama u New Yorku neradni dani, ali ne i u sarajevskoj općini Centar!

You might also like

DUHOVNOST

Otvorena džamija u bratunačkom džematu Jagodnja – Joševa

Obnovljena džamija u bratunačkom džematu Jagodnja – Joševa jučer je svečano otvorena, a svečanom otvorenju prisustvovali su izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički, muftija

DUHOVNOST

Mostarska porodica Tipura čuva tradiciju bajramskih običaja

Đulesma i Omer Tipura iz naselja Podgorani kod Mostara, koji su u braku već 29 godina, vjerno čuvaju i njeguju tradiciju bajramskih običaja, prenoseći na dvojicu sinova i kćerku istinske

DUHOVNOST

Izazovi i iskušenja prvog blagdana u izolaciji

Život je pun izazova, ali i iskušenja, a blagdani su dio života, pa i u nevolji. Kako dostojanstveno dočekati Uskrs u Bosni i Hercegovini, prvi blagdan tokom pandemije koronavirusa? Iz