Bakir Izetbegović ili Denis Bećirović..?

Bakir Izetbegović ili Denis Bećirović..?

Denis Bećirović (SDP) zajednički je kandidat sedam stranaka za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na ovogodišnjim oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini. 

Pored SDP-a, kandidaturu Bećirovića podršale su – Naša stranka, Narod i Pravda, Savez za bolju budućnost BiH, Stranka evropskog saveza, Stranka za nove generacije i Bosanskohercegovačka inicijativa.

Bećirović je istakao da se pres-konferencija održava dan prije 30. godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda te poručio da će raditi u interesu svakog građanina, naroda i pojedinca, kao i da će njegovo djelovanje imati nadstranački karakter jer “Bosni i Hercegovini napokon trebaju reformatori, ne politikanti”.

Kandidaturu prihvata, izjavio je, vjerovatno u najtežem trenutku postdejtonske BiH, kad su na sceni secesionističke prijetnje i ataci na pravni poredak.

– Okupili smo se u interesu naše jedine domovine, države Bosne i Hercegovine – jedna je od njegovih poruka građanima.

Kandidaturu je prihvatio, kaže, zbog svih u Bosni i Hercegovini koji žele demokratsku, pravnu, sigurnu i stabilnu državu ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta i prosperiteta, a u kojoj trenutno, oko 700.000 ljudi živi, po njegovim riječima, na ivici siromaštva.

Ni nakon izborne pobjede, dodao je Bećirović, neće biti vrijeme za čestitke već za ozbiljan rad kako bi zemlja krenula putem napretka.

– Vjerujem da svi zajedno možemo to učiniti u narednom mandatu – rekao je zajednički kandidat ujedinjene opozicije ističući da danas počinje trnovit put do izborne pobjede u ambijentu u kojem je Bosna i Hercegovina, u prethodnom mandatu bila zemlja nesigurnosti, sijanja straha, odlazaka stanovnika i brojnih drugih obeshrabujućih pojava.

U ingerenciji člana Predsjedništa BiH, obećao je da će, kad pobijedi, raditi i za brži evropski put Bosne i Hercegovine, jačanje vanjskih poslova i veću sigurnost građana.

Bećirović će tako na megdan, kako je najavljeno iz SDA, šefu te stranke – Bakiru Izetbegoviću. Izetbegović je već u dva mandata obavljao ovu visoku dužnost, a Bećirović je na prethodnim izborima po glasovima ostao iza Šefika Džaferovića.

“I to što se svi ujedinjuju protiv jednog – dokaz je snage. Zašto se ujedinjuju? Gdje su ti predsjednici stranaka? Gdje je njihova hrabrost? Zašto isturaju nego trećeg ili četvrtog? Zašto se svi moraju ujediniti protiv jednog kandidata i jedne stranke? Pogledajte i teme koje vade iz naftalina. Da imaju nešto novo i svježe, naravno da bi napali time – vade neke prevaziđene priče”, prokomentarisao je Izetbegović.

Kandidaturu za Predsjedništvo najavili su i Mirsad Hadžikadić, Željko Komšić, Milorad Dodik…

Previous Vučić: Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, ali Dodik nije kriv, nisu ga ni pitali
Next Put naše države u UN: Kako se bosanska zastava, ručno sašivena za jedan dan, uzdigla pod vedrim nebom New Yorka

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Poddionica Prve transverzale dužine 1140 metara bit će završena za 18 mjeseci

  Radovi na dijelu trase Prve transverzale, od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip, bit će okončani u narednih 18 mjeseci,

OTPOR BOSNE

Salkić prisustvovao obilježavanju godišnjice zločina u naselju Blječeva

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska danas je prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice zločina u naselju Blječeva kod Bratunca, koje je održano u okviru višednevne manifestacije “Dani sjećanja na genocid

NAŠI DANI

Vizija Joea Biddena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom

Kandidat Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine. Od najtežih vremena rata i genocida, do stalne borbe za stabilnost i pravdu. Joe Biden