Baku: Isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu

Baku: Isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu

Zvanični Baku smatra da je isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu, zato što je to oružje upotrijebljeno protiv Azerbejdžana tokom sukoba u Tovuzu, javila je agencija Interfaks-Azerbejdžan.

Otpravnik poslova srbijanske ambasade u Bakuu, Danica Veinović, pozvana je u Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana, gde se sastala sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Kalafom Kalafovim, rečeno je agenciji Interfaks- Azerbejdžan. 

Minobacači iz Srbije

“Kalafov je obavijestio Veinović da Azerbejdžan posjeduje pouzdanu informaciju da je Srbija prebacila veliku količinu minobacača i drugog oružja različitih kalibara u Armeniju”, rečeno je toj agenciji u Ministarstvu spoljnih poslova Azerbejdžana.

Zamjenik ministra je, kako prenose, dodao da je armenska strana iskoristila to oružje u napadu na azerbejdžanske pozicije na granici dvije zemlje.

“Kalafov je naglasio da su u periodu od 2013. do 2018. godine, Azerbejdžan i Srbija potpisali deklaracije o strateškom partnerstvu, i o planu o zajedničkim akcijama u okviru strateškog partnerstva.

U tim dokumentima, Baku i Beograd priznaju teritorijalni integritet dvije zemlje. Takođe, saradnja između strana potpisnica u domenu bezbjednosti i odbrane prepoznata je kao jedan od prioriteta. Zamjenik ministra je naglasio daje pitanje snabdijevanja Armenije oružjem uvijek osjetljivo.

U tom smislu, takve neprijateljske akcije od strane Srbije dovode do dubokog razočaranja i zbunjenosti u Azerbejdžanu, i bacaju sjenku na povjerenje na najvišem nivou”, naglasio je zamjenik ministra, a prenosi Interfaks- Azerbejdžan.

Kalafov je dodao da Azerbejdžan očekuje objašnjenje Srbije u vezi sa pošiljkom oružja Armeniji.

“Veinović je, sa svoje strane, naglasila da nije posJedovala takvu informaciju i dodala da će obavIJestiti Beograd o incidentu”, rečeno je agenciji Interfaks – Azerbejdžan u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje.

Najprijateljskija zemlja na Balkanu

Podsjetićemo da su u posljednjoj deceniji bili česti susreti na najvišem nivou između zvaničnika Azerbejdžana i Srbije. U očitim pokušajima da se dodvori ovoj energentima bogatoj zemlji, u Beogradu su 2011. podigli spomenik nekadašnjem predsjedniku Azerbejdžana Hajdaru Alijevu.

U Bakuu je pak 2018. otvoren Centar za srpski jezik i kulturu na Azerbejdžanskom univerzitetu za jezike, a predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tom prilikom je uručen počasni doktorat. Vučić je tad izrazio uvjerenje da će azerbejdžanski privrednici ulagati, kako je rekao – “u njima najprijateljskiju zemlju na Balkanu”.

(MiruhBosne/Nova)

Previous Kurcova vlada se sprema za pokretanje kontroverznog programa nadziranja muslimana u Austriji
Next Ljubav prema sportu jača je od svih nesuglasica (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Palmer i Ajhorst odgodili dolazak u Sarajevo

Specijalni američki predstavnik za Izborni zakon Metju Palmer i predstavnica Evropske unije Angelina Ajhorst odgodili su dolazak u Sarajevo krajem ove sedmice povodom nastavka pregovora o Izbornom zakonu Bosne i

NAŠI DANI

Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava B’Tselem: Trumpov plan poput švicarskog sira

Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava B’Tselem, takozvani mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok, uporedila je s poznatim švicarskim sirom, javlja AA. U saopćenju B’Tselema navodi se

NAŠI DANI

Oko pet hiljada učesnika ‘Marša mira 2022’ stiglo u Potočare

 Učesnici “Marša mira 2022“, njih oko pet hiljada, stigli su oko 18 sati u Memorijalni centar Potočari kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, javlja Fena. Učesnicima je zahvalio