Balkan Cheese Festival u Beogradu: Bosanski sirevi proglašeni za najbolje

Balkan Cheese Festival u Beogradu: Bosanski sirevi proglašeni za najbolje

Na prodajnoj izložbi autohtonih sireva Balkana, održanoj proteklog vikenda u Beogradu, sirevi iz Bosne i Hercegovine osvojili su četiri od pet nagrada posjetilaca: “kupreški sir” je pobijedio, drugi je bio “tešanjski sir”,  Zlatna kap, četvrti “livanjski sir” mljekare Orman, a peti “kozji sir” mljekare Mons produkt iz Teslića.

Na petom po redu Balkan Cheese Festival-u, održanom u Beogradu 4-5. marta 2017. godine, proizvođači sireva iz Bosne i Hercegovine predstavili su se u konkurenciji 300 sireva iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Švicarske, koja je ove godine bila zemlja gost festivala.

Svoje sireve uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta predstavili su OPZ ZLATNA KAP Jelah, Tešanj (8 vrsta sira), ZZ PROMILK, Prozor (jedan  sir), EKO SIR PUĐA, Livno (tri vrste sira), MONS PRODUKT, Teslić (dvije vrste sira), KUPRES MILCH, Kupres (pet vrsta sira), MANDIKO, Banja Luka (sir i kajmak petrovački) i Udruženje proizvođača sira u Bosni i Hercegovini. Samostalno je izlagala je i mljekara ORMAN iz Livna.

Nakon dva dana degustacije i prodaje, organizatori su po izboru posjetilaca nagradili pet najboljih sireva festivala, i to:

1. Kupreški sir, Kupres

2. Tešanjski sir Zlatna kap

3. Sir CARPE DIEM, Srbija

4. Livanjski sir mljekare Orman, Livno

5. Kozji sir mljekare Mons produkt, Teslić

Navedene nagrade još jedna su u nizu potvrda izvanrednog kvaliteta naših sireva, koji poberu odlične kritike gdje god se predstave.

Smail Žilić, direktor mljekare Kupres Milch naglasio je da su tokom festivala rasprodali sav sir koji su ponijeli, te su ugovorili dalje aktivnosti na distribuciji i promociji svojih sireva. Posebno ga je oduševilo to što mladi ljudi vrlo dobro znaju prepoznati kvalitetan sir. S ovim se slaže i Miroslav Klječanin iz mljekare Mons produkt Teslić, čiji je kozji kriška sir u salamuri oduševio Beograđane i osvoji peto mjesto na festivalu. “Mi smo mlada sirana i ovo je odlično priznanje i podstrek za naš dalji rad”naglasio je Klječanin.

 

 (Akta.ba/MiruhBosne)
Previous Utemeljitelji modernog bošnjaštva - dr. Smail Balić i „Bosanski pogledi“
Next Kako su crtane granice Bosne i Hercegovine

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanska namjenska industrija na sajmu u Parizu

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizira nastup bh. kompanija iz oblasti namjenske industrije na sajmu Eurosatory’22, koji se održava u periodu od 13-17.06.2022. u Parizu, Francuska. Sajam Eurosatory predstavlja jedan

Ekonomija/Biznis

Biznis u Maglaju: ‘Natron’ planira investiciju od 120 miliona eura (VIDEO)

  Maglaj ima tradiciju 600-godišnjeg postojanja. Federacija plus provjerila je kako živi stanovništvo ovog gradića u dolini Bosne i od čega uglavnom ostvaruje prihode. Najpoznatija u Maglaju je fabrika celuloze

MADE IN BOSNIA-387

Fojnički „MS&WOOD“ kao primjer: Izvoze širom svijeta i zapošljavaju nove radnike

Bosanskohercegovačka industrija namještaja MASTERS&WOOD („Majstori i Drvo“) će do kraja ove godine zaposliti 100 novih radnika u tvornici namještaja u Fojnici, saopćeno je iz ove kompanije, prenosi bh. novinska agencija