BANA – Zamrznuti odnose sa Republikom Srbijom

BANA – Zamrznuti odnose sa Republikom Srbijom

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje postupke predstavnika vlasti  Republike Srbije koji u kontinuitetu tri decenije, kako se navodi, od zločinca Slobodana Miloševića do aktuelnog predsjednika Aleksandra Vučića, vrše političku i vojno-policijsku agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane. 

Nad građanima Bosne i Hercegovine se kontinuirano sprovode raznovrsni oblici nasrtaja, zatvaranja, zlostavljanja, od zloglasnih logora smrti, silovanja, zločina, progona, uključujući i genocid nad Bošnjacima, ističu iz Bošnjačko-američka nacionalne asocijacije.

– Nakon genocidne agresije, slijede lažne optužbe protiv građana Bosne i Hercegovine, granična presretanja, hapšenja, držanje u beogradskim kazamatima i politički sudski procesi koje srpski režim u sprezi sa bosanskim pravoslavcima na čelu sa Miloradom Dodikom, separatistima i kriminalcima sa američke crne liste, režira  pred režimskim sudovima u Beogradu, što jeste najbolji pokazatelj da državni organi Republike Srbije vrše sve oblike agresije nad međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i njene građaneoji se ne uklapaju u plan velike Srbije, saopćeno je iz BANA-e.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija smatra da su “ranije lažne optužbe i hapšenje Ilije Jurišića, zatim lažne međunarodne potjernice protiv nekadašnjeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine akademika prof. dr. Ejupa Ganića i generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka, komandanta Nasera Orića, te hapšenje pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića, Osmana Osmanovića, Edina Vranja, srebreničke, zvorničke grupe…, najbolji pokazatelj da su krajnje namjere Republike Srbije i njihovih poslušnika i izvođača zločinačkih i političkih radova u Bosni i Hercegovini, revizija sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu u cilju izjednačavanja zločinca i žrtve”. 

– Potvrda tome je upravo da je  Viši sud u Beogradu osudio pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića kaznom zatvora od deset godina, i to nakon što je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje, jer je poništio presudu od 6. jula 2020. Prvo, državni organi Republike Srbije nedvosmisleno pokazuju da ne poštuju suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine i međudržavne potpisane ugovore između država Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Da poštuju međunarodne i međudržavne sporazume, Viši sud u Beogradu ne bi sudio bosanskim državljanima Osmanoviću i Imamoviću, ni drugim državljanima Bosne i Hercegovine, već ako postoji sumnja ili optužnice (i predmete) bi ustupili Sudu Bosne i Hercegovine, što su tražili zvaničnici države Bosne i Hercegovine. Tvrdimo, bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine Mujanović i Osmanović su potpuno nevini ljudi, nisu počinili bilo kakva zlostavljanja niti ratni zločin nad bilo kome pa ni nad onima koje je srpski režim angažovao da bar za nekoga lažno svjedoče – ističu iz BANA-e. 

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija poziva “pravosudne organe Republike Srbije da budu na strani nevinih ljudi, istine i pravde, a ne političkih diletanata koji su okrjeli u kriminalu, pljački i zločinima, i koji se mogu održati na vlasti širenjem mržnje i straha”.

– Zahtjevamo bez odlaganja da oslobode Mujanovića i Osmanovića, ili njihovi predmeti uruče Sudu Bosne i Hercegovine. Zahtjevamo od pravosudnih organa Bosne i Hercegovine da od Republike Srbije svakodnevno traže izručenje srpskih ratnih zločinaca koji su pobjegli u Srbiju koja je  postala “sigurna kuća” za ozloglašene zločince – poručili su.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija od svih političkih faktora u vlasti ali i opoziciji, pojedinaca i stranaka, koji zastupaju interese države Bosne i Hercegovine, traži da ne dopuste ponižavanje države Bosne i Hercegovine i njenih građana – žrtava, a posebno pripadnika časne Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ukoliko režim Republike Srbije ne odustane od politike siladžijstva, političke agresije prema bosanskoj državi i građanima, da do daljnjeg zamrznu sve odnose sa Republikom Srbijom.

Ukoliko pojedinci i stranke u vlasti u Bosni i Hercegovini ne preduzmu sve nužne radnje da zaštite državu i građane, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) pokrenut će široku kampanju koja će se odraziti na predstojeće izbore, navodi se u saopćenju ove asocijacije. 

Izvor: Agencije

Previous Bogat opus bosanskog pjesnika Mile Stojića predstavljen u knjizi 'Muze i Erinije'
Next Potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 331 studenta povratnika

You might also like

NAŠI DANI

Jedna udaljena mala regija suprotstavila se autokratiji Putina i rekla mu veliko “njet”

Samo jedna od 85 administrativnih jedinica Ruske Federacije, slabonaseljeno podnožje Arktika poznato po uzgoju jelena, prkosilo je Kremlju i glasalo protiv promjena kojima je predsjedniku Vladimiru Putinu dodeljeno pravo da

NAŠI DANI

Premijer TK Halilagić primio u posjetu Azema Vlasija

Azem Vlasi, Titov prvi omladinac i zadnji politički zatvorenik u Jugoslaviji je danas u 18 sati, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli bio prvi sudionik serije javnih tribina po nazivom

NAŠI DANI

Reakcije na usvajanje nacrta zakona o tzv. VSTV-u entiteta RS: Traži se reakcija međunarodne zajednice

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija izjavio je za portal Radiosarajevo.ba kako je usvajanje nacrta zakona o tzv. VSTV-u entiteta RS očekivano, imajući u vidu ranije najave i šire