Bebravska pećina u Kladnju zvanično otvorena za posjetioce

Bebravska pećina u Kladnju zvanično otvorena za posjetioce

Na području općine Kladanj, na lokalitetu Bebrava, prostire se i Bebravska pećina. Pristup u pećinu i oko pećine je nedavno uređen u što je utrošeno više od pedeset hiljada maraka, tako da je pećina od danas i zvanično dostupna istraživačima, turistima i posjetiocima. Riječ je o jedinstvenom prirodnom fenomenu u okviru Zaštićenog pejzaža Konjuh.

Pristupni put ka pećini je gotovo u potpunosti uređen u okviru projekta koji je finansiralo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona. No, u jednom dijelu, ukoliko želite posjetiti ovaj turistički biser, čeka vas uzbrdica u dužini od oko pola kilometra. A onda prekrasan prizor.

“Bebravska pećina je bila nepristupačna za posjetioce. Uredili smo pristupne staze, ogradili smo objekat i kao što ste vidjeli gore na ulazu solarne panele sa rasvjetom unutar samog objekta”, kaže Adnan Lačić, direktor JU Zaštićeni pejzaž Konjuh.

Pećina je sastavljena od nekoliko dvorana do kojih je uskim prolazima i strmim putevima jako teško doći. Tu je i pećinski nakit različitih oblika, dok kroz cijelu pećinu protječe i potok. Ljubitelji prirode i istraživači, ranije nisu krili lijepe riječi za ovaj prirodni biser. 

“Oni su oduševljeni i rekli su da u nekim dijelovima se ova pećina sa ukrasima, stalaktiti i stalagmiti porediti sa pećinom Postojna, djelimično Vjetrenica”, rekao je  Dževad Softić, glavni nadzornik u JU Zaštićeni pejzaž Konjuh.

Pećinu su danas posjetili i profesori i studenti Univerziteta u Tuzli.

“Impozantna je. Značajna je kako za samu lokalnu zajednicu tako i za naš kanton, a mogu sa sigurnošću reći i za cijelu Bosnu i Hercegovinu”, istakao je Semir Ahmetbegović, profesor studijskog odsjeka Geografija na PMF Univerziteta u Tuzli.

Kladanj, kao i nekolicina općina i gradova Tuzlanskog kantona posjeduje velike prirodne ljepote koje ni danas nisu uređene niti dostupne turistima.

“Ljepote koje mi imamo nisu iskorištene. Preko 50 posto ovog kantona je pod šumama, 30 posto je poljoprivredno zemljište i ništa od tog potencijala mi nismo koristili u turističke svrhe. Ono što malo imamo ili je nedovršeno ili neadekvatno i nedovoljno”, naveo je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a.

Veća dostupnost turističkih potencijala što vodi boljem i uspješnijem razvoju pogotovo manjih sredina, u budućnosti će biti jedan od zadataka na čijoj promociji će raditi Vlada Tuzlanskog kantona.

Izvor: federalna.ba

Previous Novalić najavio projekte vrijedne oko 16 milijardi BAM u naredne tri godine
Next U Bosanskoj Krupi sada imaju više zaposlenih nego prije izbijanja pandemije

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Općina Tešanj kreće u projekt izgradnje Eko Oaze jezero Rastoke

  Općina Tešanj izabrala je idejnog projektanta za izgradnju Eko Oaze jezero Rastoke. Firma Shad Invest odabrana je kao najpovoljniji izvođač, i ovih dana potpisat će ugovor nakon kojeg kreću u

BH RAZGLEDNICA

Srebrenica: Banja Guber mogla bi početi sa radom tokom 2019. godine

  Ljekovite vode Gubera u Srebrenici su neiskorišteni potencijal koji više od 20 godina teče u kanalizaciju. Akcionarsko društvo “Guber” iz Srebrenice kupilo je prije nekoliko godina staru banju i

BH RAZGLEDNICA

Piva – Potraga za stećcima (Video)

Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici pod zaštitom UNESCO-a jedinstven su dio kulturne baštine područja Bosne i Hercegovine, zapadne Crne Gore, zapadne Srbije i središnje i južne Hrvatske – teritorija srednjovjekovnog