Bebravska pećina u Kladnju zvanično otvorena za posjetioce

Bebravska pećina u Kladnju zvanično otvorena za posjetioce

Na području općine Kladanj, na lokalitetu Bebrava, prostire se i Bebravska pećina. Pristup u pećinu i oko pećine je nedavno uređen u što je utrošeno više od pedeset hiljada maraka, tako da je pećina od danas i zvanično dostupna istraživačima, turistima i posjetiocima. Riječ je o jedinstvenom prirodnom fenomenu u okviru Zaštićenog pejzaža Konjuh.

Pristupni put ka pećini je gotovo u potpunosti uređen u okviru projekta koji je finansiralo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona. No, u jednom dijelu, ukoliko želite posjetiti ovaj turistički biser, čeka vas uzbrdica u dužini od oko pola kilometra. A onda prekrasan prizor.

“Bebravska pećina je bila nepristupačna za posjetioce. Uredili smo pristupne staze, ogradili smo objekat i kao što ste vidjeli gore na ulazu solarne panele sa rasvjetom unutar samog objekta”, kaže Adnan Lačić, direktor JU Zaštićeni pejzaž Konjuh.

Pećina je sastavljena od nekoliko dvorana do kojih je uskim prolazima i strmim putevima jako teško doći. Tu je i pećinski nakit različitih oblika, dok kroz cijelu pećinu protječe i potok. Ljubitelji prirode i istraživači, ranije nisu krili lijepe riječi za ovaj prirodni biser. 

“Oni su oduševljeni i rekli su da u nekim dijelovima se ova pećina sa ukrasima, stalaktiti i stalagmiti porediti sa pećinom Postojna, djelimično Vjetrenica”, rekao je  Dževad Softić, glavni nadzornik u JU Zaštićeni pejzaž Konjuh.

Pećinu su danas posjetili i profesori i studenti Univerziteta u Tuzli.

“Impozantna je. Značajna je kako za samu lokalnu zajednicu tako i za naš kanton, a mogu sa sigurnošću reći i za cijelu Bosnu i Hercegovinu”, istakao je Semir Ahmetbegović, profesor studijskog odsjeka Geografija na PMF Univerziteta u Tuzli.

Kladanj, kao i nekolicina općina i gradova Tuzlanskog kantona posjeduje velike prirodne ljepote koje ni danas nisu uređene niti dostupne turistima.

“Ljepote koje mi imamo nisu iskorištene. Preko 50 posto ovog kantona je pod šumama, 30 posto je poljoprivredno zemljište i ništa od tog potencijala mi nismo koristili u turističke svrhe. Ono što malo imamo ili je nedovršeno ili neadekvatno i nedovoljno”, naveo je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a.

Veća dostupnost turističkih potencijala što vodi boljem i uspješnijem razvoju pogotovo manjih sredina, u budućnosti će biti jedan od zadataka na čijoj promociji će raditi Vlada Tuzlanskog kantona.

Izvor: federalna.ba

Previous Novalić najavio projekte vrijedne oko 16 milijardi BAM u naredne tri godine
Next U Bosanskoj Krupi sada imaju više zaposlenih nego prije izbijanja pandemije

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Park prirode na području Bjelašnica – Treskavica – Visočica – Kanjon Rakitnice

Na ukupnom prostoru od 24.000 hektara uskoro bi trebao biti uspostavljen park prirode, odnosno zaštićeno područje Bjelašnica – Treskavica – Visočica – Kanjon Rakitnice. Park prirode, koji će zasigurno biti

BH RAZGLEDNICA

Mostar: Danas 452. tradicionalni skokovi sa Starog mosta

  Danas će se u Mostaru, s početkom u 16 sati, održati 452. tradicionalni skokovi sa Starog mosta. Broj skakača još uvijek nije poznat, a znat će se nakon današnjeg

BH RAZGLEDNICA

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Goraždu

 Učenici Osnovne škole „Husein ef. Đozo“ u Goraždu danas su na mostu Alije Izetbegovića zanimljivim performansom građanima BPK-a i BiH čestitali 30. godišnjicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Okićeni državnim zastavama