Beč: Tegeltija zahvalio Kurzu na vakcinama

Beč: Tegeltija zahvalio Kurzu na vakcinama

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je u Beču, na marginama Samita o zapadnom Balkanu, razgovarao sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastianom Kurzom. 

Tegeltija je rekao da Bosna i Hercegovina sa Austrijom njeguje prijateljske, tradicionalno vrlo dobre odnose i bez otvorenih pitanja, koji se baštine na zajedničkoj bogatoj istoriji i isprepletenoj kulturi.

Dodao je da je saradnja veoma razvijena u svim oblastima, od politike, ekonomije, kulture i obrazovanja, do odbrane i sigurnosti, te istakao da je Austrija važan vanjskotrgovinski partner i jedan od najvećih investitora u BiH.

Tokom sastanka predsjedavajući Tegeltija je istakao interes Bosne i Hercegovine za jačanjem saradnje u drvnoj industriji i oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

Predsjedavajući Tegeltija je zahvalio kancelaru Kurzu i Republici Austriji na pomoći tokom pandemije Covid-19, a posebno na angažovanosti u procesu osiguranja 214.000 doza vakcina za Bosnu i Hercegovinu.

Izrazio je zahvalnost i na kontinuiranoj podršci BiH po pitanju evropskih integracija, te nadu da će Austrija i u predstojećem periodu nastaviti podržavati evropski put BiH i ostati snažan zagovornik politike proširenja Unije na države zapadnog Balkana.

Sagovornici su se dotakli i pitanja sigurnosti i migracija, te je u tom smislu Tegeltija istakao da problem migranata u Bosni i Hercegovini prevazilazi njene kapacitete i da BiH neopravdano sama nosi preveliki teret migrantske krize, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prenose agencije.

Previous Bosanski jezik kao jedan od zvaničnih na Diplomatskom forumu u Antaliji
Next Porodica Muhović iz Goražda među najvećim poljoprivrednim proizvođačima

You might also like

NAŠI DANI

Milan Tegeltija postaje Dodikov savjetnik, obustavljaju se disciplinski postupci protiv njega

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija od ponedjeljka će biti novi pravni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, nakon što je danas podnio ostavku

NAŠI DANI

Sarajevo: Održana protestna šetnja u organizaciji Platforme za progres

Danas je održana mirna protestna šetnja „Nazovimo stvari pravim imenom“ u organizaciji Platforme za progres, ali koja pripada svim građanima ove države. Šetali smo od Sebilja do Parlamentarne skupštine Bosne

NAŠI DANI

‘Srbija napada na energetski suverenitet Bosne i Hercegovine, za 25 godina oteli su nam 5 milijardi eura’

  To što je Srbija prisvojila i što uzima energiju godinama, što je takav bilans bio do 1992, to je jedno. Od 1992.godine kada su ovo dvije nezavisne države Srbija