Bećirović: Dodik je dio kriminalnog društva unutar EU

Bećirović: Dodik je dio kriminalnog društva unutar EU

Evropski parlament ponovo je zatražio od EU da sankcioniše Milorada Dodika.

Osim toga, zatraženo da  se evropske integracije Srbije uvjetuju uvođenjem sankcija Rusiji.

Kada je riječ o Miloradu Dodiku i njegovom antiustavnom i antidržavnom djelovanju te zasluženim sankcijama, Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a iz Ljubljane, smatra kako je Dodik dio kriminalnog društva unutar EU i ljudi koji odlučuju o donošenju sankcija.

Napominje da  Vijeće Evropske unije mora konsenzusom donijeti jednu takvu odluku.

S obzirom na to da on ima svoje saveznike u radikalnim desničarima, u kriminalnom tom miljeu, nije očekivati da kriminalci sankcionišu kriminalce, pogotovo što je koruptivnim radnjama on već obavio posao kada je u pitanju donošenje sankcija EU prema njemu i njegovim saradnicima – kaže Bećirović za Hayat.

On smatra da je tu zapravo riječ o situaciji koja je već prisutna unutar EU, da su određeni pojedinci blokirali donošenje sankcija za Milorada Dodika, a da je tu posebno istaknuta uloga Janeza Janše.

Dok je Milorad Dodik blokirao istrage koje se dovode u vezu s nezakonitim finansiranjem Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, tako da je Milorad Dodik, preko SIPA-e, Tužilaštva BiH, nekih drugih agencija, a dijelom i preko Obavještajne službe koja još nema kontrolu, pokušao zaustaviti te istrage ili da rezultat tih istraga bude povoljan za Janeza Janšu.  I upravo to se pokazuje na nivou BiH i, zapravo, pravo je pitanje je li Janez Janša dio koalicionog sporazuma, jer sve se radi da se zaustave te istrage, odnosno da ishod tih istraga bude u korist Janeza Janše. Iako Janez Janša nije više premijer Slovenije, on je preko Evropske narodne stranke EPP-a, najveće grupacije u Evropskom parlamentu, čiji je on član, i preko radikalne evropske desnice i političko-kriminalnih struktura i dalje u funkciji Milorada Dodika, a to znači protiv Bosne i Hercegovine – smatra Bećirović.

Već ranije izrečene sankcije od SAD-a i Velike Britanije, prema mišljenju Bećirovića,  samo su ojačale poziciju Milorada Dodika, pogotovo licemjerna uloga SAD-a.

Na jednoj strani ga sankcionišu, na drugoj se svakih nekoliko dana sastaju s njim i javno se grle. Dok, recimo, imate situaciju u Albaniji gdje su uveli sankcije legendarnom albanskom čovjeku koji je doveo do demokratskih promjena u Albaniji, dr. Saljiju Beriši. S njim nema apsolutno nikakvu komunikaciju. To potvrđuje ono što sam više puta rekao – da je Milorad Dodik još i američki čovjek, on je zapravo produkt Amerike, NATO-a, i on iz tih krugova ne može nikada izaći, zato postoji ta velika tolerancija s njihove strane prema njemu samom – kaže Bećirović.

Ipak, sankcije Evropske unije pogodile bi sasvim sigurno Milorada Dodika, zato što bi te sankcije trebale slijediti države koje su kandidati za članstvo, a to su, znači, susjedne države, kaže Bećirović. Vjeruje da u ovom trenutku Andrej Plenković, premijer Hrvatske, koji je član Vijeća EU, ni u kojem slučaju ne bi glasao za sankcije Miloradu Dodiku i to je, kaže, upravo slika jedne licemjerne politike koja se vodi prema BiH, odnosno radikalna desnica, političko-mafijaške strukture, Evropska narodna stranka, pokazali su da nemaju poštene namjere prema BiH, zaključuje Bećirović.

Previous Sve spremno za otvaranje skijališta na Bukovoj Glavi kod Srebrenice
Next Otmica i ubistvo 20 civila: Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Štrpcima

You might also like

RIJEČ

Smije li Bosna i Hercegovina mijenjati Ustav bez da pita susjede?

Zar Bosna i Hercegovina ne smije mijenjati svoj Ustav bez da pita svoje susjede Srbiju i Hrvatsku, koje joj nisu baš prijateljski naklonjene? Naravno da smije, smatra Christian Schwarz Schilling

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Tuzlanski procesi 70-ih godina XX stoljeća: Prave su povijesti neizgovorljive

O knjizi “Tuzlanski procesi 70-ih godina XX stoljeća” autora Kadrije Hodžića, koju je objavilo Udruženje za modernu historiju (Sarajevo 2021)… Sioranovim jezikom moglo bi se reći kako se u osnovi

HISTORIJA

Knjiga “Od Batona do Kulina” – pokušaj da se dio naše historije otrgne od neznanja

Historija Bosne i Hercegovine uzbudljiva je i veličanstvena, ali nama često nepoznata, od nas samih skrivana. Najčešće zato da bi nas pokorili, ovladali, da ne bismo znali ko smo i