Bećirović o antibosanskim operacijama; Skoro trećina portala sumnjivog je vlasništva – aktivnosti koje izazivaju haos

Bećirović o antibosanskim operacijama; Skoro trećina portala sumnjivog je vlasništva – aktivnosti koje izazivaju haos

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović u Pressingu na N1 je kazao da je Budimpešta kreirala operaciju Kula. “Oni su izabrali to da sruše ekonomski sistem Federacije BiH i da se izazovu neredi, jer treba da se neko optuži za početak rata”, istaknuo je.

Podsjetio je da već nekoliko godina u javnosti kruži spis Timotija Lesa u kojem je izdvojeno da su dvije ključne države koje se moraju rasturiti Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

“Počelo je sa Sjevernom Makedonijom, da se sruši premijer Zaev. Na osnovu te informacije smo došli do operacije Kula koja se vodi protiv Bosne i Hercegovine. Sva kampanja u Sjevernoj Makedoniji u toj operaciji bila je usmjerena protiv Zaeva i on se povukao i propao je taj koncept. I srušio je tu operaciju. Makedonija ima više od 160 portala koji su uglavnom nepoznatog porijekla, a skriva se jedna mađarska firma bliska Orbanu. Tamo imaju lažne vijesti. U Bosni i Hercegovini imate 600 portala. Skoro jedna trećina isto tako radi i sumnjivog je vlasništva. To su aktivnosti koje izazivaju haos”, naveo je naš sugovornik.

Operacija Kula i rušenje ekonomskog sistema Federacije BiH

Zašto je operacija dobila naziv Kula?

“Premijer Federacije BiH je iz Gradačca i oni su pronašli simbol kojeg treba uništiti, a to je kula Huseina-kapetana Gradaščevića. Budimpešta je kreirala tu operaciju. I oni su izabrali to da sruše ekonomski sistem Federacije BiH i da se izazovu neredi, jer treba da se neko optuži za početak rata. Zna se ko su optuženi za prošli rat. Izveli su rudare na ulice i nije bilo nasilja. Sad je prebačen koncept na USK da se tamo izazove sukob. Zato jer tamo žive Bošnjaci, i definitvno će pokazati cijelom svijetu da je BiH neodrživa. I to Dodik stalno tvrdi da je neodrživa. Preko Sj. Makedonije smo došli do tih podataka”, kazao je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

Istaknuo je i da Balkan nije interesna sfera Rusije, te da ona ima svoju interesnu sferu.

“To je bivši Sovjetski savez i cilj je da tamo povrati gdje može da povrati svoj utjecaj, ali u svakom slučaju okuplja se neko društvo koje želi da nametne svoja pravila igre”, rekao je Bećirović.

Gdje je Vučić u svemu tome?

“Vučić i doskorašnji premijer Češke Andrej Babiš pašu u svako društvo. Sin Soroša je dolazio u Beograd kao šef fonadcije Otvoreno društvo. Bio je u Tirani. Za njih dvojicu se kažu da pripadaju svakom društvu”, istaknuo je.

Zašto je Dodiku toliko Orban važan?

“Dodik je u takvoj situaciji da se on svima nudi samo da bi se spasio. Tražio je sastanak i sa Schmidtom prije nego je stupio na dužnost. On u takvim situacijama spašavanja samo ulazi u još veće probleme. On nikome nije pouzdan partner, on i dalje radi i sa SAD-om i sa Ruskom Federacijom. Orban je u njemu pronašao lika jer se sa njim sve može dogovoriti”, rekao je.

Oko pregovora Izbornog zakona i dolasku Mathew Palmer i Angelina Eichorst, rekao je da “oni nisu jasno rekli šta je politička agenda njihovog djelovanja, odnosno posredovanje i medijacija u pregovorima o ustavnim promjenama i donošenju Izbornog zakona.

“Mi ne znamo šta je njihov zvanični stav. Oni to ne govore. Te namjere su na fonu Hrvatske demokratske zajednice i toga što želi Čović”, kazao je.

Ima li to veze sa razgovorima o Zakonu o državnoj imovini?

“Naravno da ima. Spomenuit ćemo sporazum sa crkvama i vjerskim zajednicama. Cerić je tada rekao da nema potrebe za sporazumom. I tada nije donešeno u paketu i još uvijek nemamo tog sporazuma. U BiH se sve rješava u paketu, ako se već dešava onda bi bilo dobro donijeti na način da je država vlasnik i da raspolaže tom imovinom, a upotreba i korištenje se daje nižim administrativnim jedinicama”, rekao je, dodajući da se neće dogoditi promjene Izbornog zakona, ili neće sadržajno kako je to predlagao HDZ.

Sudbina Milorada Dodika

Hoće li biti britanskih i njemačkih sankcija?

“Mislim da hoće. Njemačka sada priprema paket za Bosnu i Hercegovinu u Bundestagu. To će biti crno na bijelo u Parlamentu. Velika Britanije može najlakše djelovati jer nije članica EU”, naveo je.

Kazao je i da je sudbina Dodikova ona koja se nikome ne bi poželjela.

“To se poredilo sa Nikolom Gruevskim. Njemu su rekli da mora ići svakako u zatvora, ako izazove ratni konflikt, ići će i zbog kriminala i zbog rata. Nešto je slično sa Dodikom”, rekao je Bećirović.

I sada stoji da Čović i Dodik neće biti kandidati na izborima 2022. godine.

“S tim da sada o njihovoj sudbini ne odlučuju oni, nego drugi. Odlučuju centri moći i zna se ko vlada ovim svijetom”, zaključio je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

Zorana Milanovića na vlast su doveli Rusija i albanska mafija

Bećirović je rekao da su predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića na vlast doveli Rusija i albanska mafija.

“Hrvati su povezani vrlo dobro sa Rusima, u nekim segmentima bolje nego Srbija. Samo to znaju prikrivati. Oni moraju opravdati te usluge. Rusi su učestvovali u Milanovićevom dolaženju na vlast, a i sama albanska mafija. Mi smo to rekli i u analizi. Predsjednik nije reaogovao. Mi bi voljeli da reaguje, pa da mu kažemo kako ga je albanska mafija dovela na vlast”, istaknuo je Bećirović.

Za Plenkovića nije mogao tvrditi da je “kupljen od Rusa”.

Ranije je hrvatski EU parlamentarac Picula kazao da se sve zemlje EU za sankcije, osim Mađarske.

“Zar vi mislite da predsjednik jedne države, a uključujući i Hrvatsku, da bi davao takve izjave da ne postoji background za jedne takve izjave. One su sulude, ali su izrečene“, rekao je.

Kazao je da zna dosta o Rusima i Milanoviću, da vode se različite istrage.

“Mi istražujemo, tako da mnoge stvari kada je u pitanju BiH ili druge države, ne možemo sve reći, da ne bismo ometali istrage ili doveli u pitanje sam izvor informacija. To je sve pod lupom, a to što radi Milanović, znaju najmoćnije države. Tako da Hrvatska je postala problem unutar same Evrope, i unutar NATO-a sa takvim stavovima. Rusi su kontaminirali cijeli zapad, komplet strurktura Evropske unije je neposredno ili posredno pod uticajem Rusije. Rusija svoj kriminal izvozi u zapadne države i onda taj kapital sa zapada plasira u druge države. Tako je bila inficirana Crna Gora. Jedan dio kapitala je bio ruskog kapitala, a 20 posto je kompanije  bilo u vlasništvu Srbije. Jedna od najnficiranijih država je članica NATO-a i time veoma ranjiva”, izjavio je Bećirović.

Izvještaji UN-a

Novi svjetski poredak ne stvaraju ni Janez Janša ni Viktor Orban, istaknuo je, nego ga stvaraju velike sile koje su pobjednice Drugog svjetskog rata to je 5 stalnih članica Vijeća sigurnosti, ali pojavljuju se i nove države gdje te moći moraju rasporediti.

Šta kažu njegove informacije šta se zaista zbiva u BiH, pitali smo.

“Globalni sukob između političkih struja je između suverenista i globalista. Suverenisti su nacionalni identitet za kršćanske korijene Evrope za neku vrstu izolacije, a sve te države koje zastupaju takvu politiku, one više dobivaju iz budžeta EU, nego što u njega uplaćuje. Bugarska dobije više od 3 milijarde eura, a uplati mali više od 400 miliona. Isto tako je sa Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom, Poljskom i drugim. One hoće da stvaraju novi svjetski poredak. Upravo su u tim krugovima našli glavni oslonac. Čović u okviru katoličkih lidera preko Evropske narodne stranke koja je u osnovi konglomerat različitih stranaka konzervativne desne orjentacije gdje ima nekih bližih ljevici, a neki su ekstremni desničari. Ti desničaru su bili Fidesi, i oni su sami napusti Evropsku narodnu stranku.

Problem je te stranke u tome što su bivši komunisti kao što je bio Orban, Boyko Borisov, ovi iz srednje Evrope postali desničari, jer je po postalo profitabilno i oni su njih prihvatili u svoje redove, oni nikako ne spadaju pod redove evropskih konzervativaca i desne sredine, ali oni su ih uzeli da bi bili najbrojnija politčika grupacija u Evropskom parlamentu. Čak je Angela Merkel osnovala Gerd, to je građanski pokret za Evropsku Bugarsku, i pokazalo se da prvi put u historiji jedan kancelar imao veze sa mafijom i mafijaškim strukturama je formirao mafijaške stranku, to je Boyko Borisov. I to svi kažu relevantni izbori. To je mafijaška stranka i morala je otići sa vlasti. Sad čekaju procesuiranje da vide gdje je otišao novac”, istaknuo je.

“Ruska mafija utiče na evropske strukture”

Je li to razlog što ste u najnovijem izvještaju naveli da pod patronatom mađarskog premijera Orbana i uz podršku Rusije da se okuplja političko kriminalna struktura ultra desne političke orijentacije – Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije, Španije, Poljske i Francuske pa djeluju kao politčko-kriminalna internacionala?

“To je blago rečeno. Dobro znate da Mađarska nije razvijena zemlja, ona hoće da finansira RS. Finansira i različite mediji. Ona to ne može iz vlastitih sredstava. To u ruska sredstava. Ruska mafija, kriminal, korupocija i čak su uspjeli da koruptivnim aktivnostima utiču na evropske strukture koje utiču na ustavne promjene u BiH i da bi njih zadovoljili mora se povećavati stopa kriminaliteta. Znači da evropske elite podstiču kriminal i korupciju i da traže sve više sredstava za svoje potrebe. Albanija ima budžet od 4 milijarde eura, a prihod od narko biznisa 4 i po milijarde”, rekao je dodajući to to govore i izvještaji UN-a i drugih.

Drina bi mogla biti novi Berlinski zid

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije kazao je da ne vjeruju da će doći do rata u Ukrajini, ali da ne isključuje “ograničeni sukobi”. Govoreći o uspostavi nekih novih berlinskih zidova u Evropi, zaključio je da bi rijeka Drina mogla biti jedan od njih.

Šta se zbiva u Ukrajini?

Moskva pokušava povratiti uticaj na teritoriji koju naziva “starom Rusijom”. Smatra da taj prostor pripada njima jer je Kijev nekada bio prijestolnica Rusije.

Rusija, kažu neki, želi da bude od Triglava do Tokija?

To je nemoguće, Ovi prostori zanimaju Rusiju samo da prave probleme SAD-u i Evropi. Rusiji je cilj da ojača poziciju u državama bivšeg SSSR-a, koje su se “otele kotroli” i žele postati ili jesu članice NATO-a. Sada i Gruzija želi biti dio NATO-a i to je pitanje nacionalne sigurnosti jer Alijansa dolazi na granicu Rusije.

Hoće li biti rata u Ukrajini?

Mislim da faktičkog rata neće biti. Rusija kontroliše trećinu Ukrajine i možda će doći do nekog zaokruživanja tog prostora. A ako dođe do sukoba bit će ograničen.

Hoće li se napetosti prenijeti na Balkan?

Znamo šta se desilo prije 30 godina, ali zato se sve alarmira da ne dođe do rata. Većina ljudi ne žele konflikt.

Hoće li biti nekih novih Berlinskih zidova u Evropi?

Rijeka Drina bi mogla biti ta neka vrsta zida. Bosna i Hercegovina je definitivno sfera Zapada. Bosna i Hercegovina je važna zato što je NATO “zaokružio” svoje teritorije u toplim morima kao što je Jadran. Ostao je samo Neum.

Američki nosač u Jadranu?

SAD onemogućavaju Rusiji da izađe na topla mora. Zato je, između ostalog, važan i Perzijski zaljev. Isto i tamo Rusima ne daju da izađu na topla mora.

Previous Obilježen 26. januar - Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svj. ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda
Next Novinarka iz Vareša saslušana u SIPA-i zbog FB komentara o Milanoviću i Čavari

You might also like

RIJEČ

Ed Vulliamy o bosanskoj borbi protiv agresije i genocida: Možemo reći da je to bio drugi partizanski otpor na ovim prostorima

Bio je među prvim stranim novinarima koji su svijetu otkrili postojanje koncentracionih logora u Bosni i Hercegovini. Njegovo izvještavanje iz Prijedora postalo je neizbježan element mnogih suđenja u Haškom tribunalu.

RIJEČ

Tahirović: Jedino je Bošnjacima stalo do saveza, ‘drugi’ i ‘treći’ opstruiraju

Bivši kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i nekadašnji predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, Enid Tahirović govorio je za Novi Dan N1 televizije o problemima među članovima Upravnog odbora

RIJEČ

Nacional: Tajne ruske veze Putinovog čovjeka Čovića

Poznati zagrebački sedmičnik Nacional piše u najnovijem broju o “tajnim ruskim vezama Putinovog čovjeka” Dragana Čovića, lidera HDZBiH, koji “opasno prkosi” hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i “potkopava njegovu politiku prema Bosni i