Bećirović: Pragmatični Novalić i Vlada FBiH reagovali dobro

Bećirović: Pragmatični Novalić i Vlada FBiH reagovali dobro

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana doc. dr. Zijad Bećirović u razgovoru za Agenciju Patria govori o koronavirusu, reakciji države Bosne i Hercegovine i entiteta na pojavu novog virusa, međunarodnoj pomoći Bosni i Hercegovini, te pokušava predvidjeti šta poslije pandemije.
 
Patria: Vaš osvrt na reakciju Bosne i Hercegovine i njenih entiteta na pojavu koronavirusa?
 
BEĆIROVIĆ: Pojava pandemije prouzrokovane virusom corona Covid-19 ne bi trebala biti iznenađenje za Bosnu u Hercegovinu, jer je pandemija prisutna već nekoliko mjeseci prvenstveno u Kini. Ključna greška u suočavanju sa pandemijom Covid-19 u Bosni i Hercegovine je napravljena time što se u borbu sa pandemijom išlo sa asimetričnim mjerama. Tu je kao po običaju prednjačio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH sa nekim svojim „unikatnim“ rješenjima, koja su se pokazala pogubnim za entitet Republika srpska, a po sistemu spojenih posuda i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Pojedinci, koji nisu imali pozitivnih rezultata u normalnim okolnostima djelovanja, ne mogu zemlju spašavati ni u vanrednoj situaciji. Najbolje bi bilo, da je se Milorad Dodik povukao i prepustio rješavanje teške i zahtjevne situacije stručnjacima. U suočavanju sa pandemijom nije primaran represivni aparat, a on na tome gradi borbu protiv pandemije Covid-19. E kada je vidio da nema uspjeha pokušao je, da preslika mjere iz Srbije na entitet Republika srpska. Niti je Milorad Dodik Aleksandar Vučić, niti je Republika srpska Republika Srbija. 
 
Situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine situacija je povoljnija ponajviše zahvaljujući relativno pravovremenoj reakciji Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića. Ne zaboravimo da Federacija Bosne i Hercegovine ima 10 kantona za razliku od entiteta Republika srpska, koji je centralistički administrativno uređen. Premijer Novalić je pragmatičan čovjek i sa ogromnim iskustvom iz privrede i treba da se takvi čelnici  zajedno sa strukom suprotstave pandemiji Covid-19. 
 
Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine kao autonomno područje unutar Bosne i Hercegovine relativno dobro se suočava sa pandemijom, jer je u tu borbu uključena struka.
 
Patria: Ovih dana je aktualna priča o raspodjeli sredstava MMF, koji u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) osigurava za BiH 330 miliona eura za borbu protiv krize izazvane koronavirusom?
 
BEĆIROVIĆ: Ponovo se pokazalo da postojeće unutrašnje političko uređenje nije odgovarajuće za normalne situacije, a kamo li za krizno upravljanje u vrijeme Covid-19. Zbog toga je država Bosna i Hercegovina veći dio aktivnosti prepustila entitetima što nije dobro, jer bi država jedina omogućila cjelovit i simetričan pristup u suočavanju sa pandemijom Covid-19. Zbog toga je razočaravajuće, da se ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić povukao sa čela Kriznog štaba BiH, jer su bila velika očekivanja građana od njegovog angažmana. 
 
E kada smo kod sredstava MMF namijenjenih Bosni i Hercegovini i to 330 miliona eura, tu bi kao što je poznato Milorad Dodik insistirao na simetričnom rješenju, da se taj novac razdijeli skoro pola-pola po entitetima, što je apsolutno nestvarnom i spada u domen želja i naučne fantastike. Dodiku gdje odgovara asimetrija drži se asimetrije, gdje mu odgovara simetrija htio bi simetrična pristup. To su isti maniri kao kod akademika Dragana Čovića (HDZ), koji kada mu odgovara princip proporcionalnosti (tamo gdje su Hrvati većina) insistira na tom principu, a tamo gdje Hrvati nisu većina onda insistira na principu pariteta. To je karakteristika balkanskog prevarantskom mentaliteta i zbog toga takvi pojedinci nisu nigdje ozbiljni sagovornici, a kamo li partneri.
 
Patria: Proći će i pandemija izazvana  koronavirusom, kako dalje?
 
BEĆIROVIĆ: Opet će doći do izražaja ekonomija i razvoj države, koji će u mnogome zavisti od reakcija i mjera koje su provođene tokom pandemije. Ne zaboravimo da se do sada 3/4 ekonomskih tokova odvijao u Federaciji BiH, samo ¼ u entitetu Rs. Taj odnos je postignut zahvaljujući djelovanju Vlade Federacije BiH i to prvenstveno premijera Fadila Novalića mogao bi dodatno pomjeren u korist Federacije Bosne i Hercegovine.

To nije dobro, jer se država mora simetrično uravnoteženo razvijati na cijelom teritoriju i to Milorad Dodik neće ili ne želi da shvati. Kada to shvati biće bolje i građanima Republike srpske. A da bi došlo do značajnijeg razvoja potrebno je potaknuti domaće i strane investicije, koje u ovakvom političkom ambijentu, koji nije atraktivan biće još uvijek daleko od Bosne i Hercegovine. Ne može se ići u ekonomski razvoj, a voditi privatne i medijske ratove kao što to ovih dana radi Milorad Dodik prema jednom od najvećih biznismena u Bosni i Hercegovini Rodoljuba Draškovića, vlasnika koncerna Swisslion i Industrije alata Trebinje.

Tu postoji jedna sreća u nesreći, a to je da je Bosna i Hercegovina skoro preskočila jednu tehnološku revolucija, pa može lakše iz početka početi sa biznisima iz novih tehnologija. Mnogo toga će se promijeniti u svijetu, a time i u Bosni i Hercegovi kada je u pitanju mislenost, poslovni koncepti i mentalni sklop ljudi. I tu bitku Bosna i Hercegovina ne smije da izgubi, ako je već izgubila prethodne.

Novo (re)pozicioniranje ako bude uspješno može osigurati napredak Bosne i Hercegovine i njenih građana, jer pojava pandemije Covid-19 bila je klasična doktrina šoka u praktičnoj izvedbi. Šok uvijek donosi drastične promjene, pa i političke. 

Previous Bosansko bogumilstvo (4.)
Next AVA Star Kakanj: Proizveli i isporučili više od 7000 vizira za bolnice, klinike, apoteke, BH Poštu..

You might also like

NAŠI DANI

Zvizdić: Bosna i Hercegovina je država, nije ‘državna zajednica’

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) reagirao je na izjavu kandidatkinje za člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto, koja je, kako navodi Zvizdić, po uzoru

SPORT

Šta se dešava u KSBiH? Ostavke selektora Bosnića i predsjednika Teletovića

Vijest da selektor naših košarkaša Vedran Bosnić podnosi ostavku iznenadila je mnoge. Ubrzo je stiglo još jedno, negativno, iznenađenje – ostavku je obznanio i predsjednik Saveza, Mirza Teletović. -Zbog nemogućnosti

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Članovi Međureligijskog vijeća posjetili stratišta sva tri naroda

Članovi Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini zajedno sa Semihom Borovac, ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine posjetili su danas mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja