Bećirović u Berlinu, razgovarao s njemačkim predsjednikom

Bećirović u Berlinu, razgovarao s njemačkim predsjednikom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Savezne Republike Njemačke dr. Frank-Walterom Steinmeierom prvog dana zvanične posjete ovoj državi. Dr. Bećirović je primljen u palati Bellevue u Berlinu, rezidenciji njemačkog predsjednika, uz najviše državne i vojne počasti.

Dr. Bećirović je ukazao na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

Tokom sadržajnog i otvorenog razgovora dr. Bećirović je istakao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Njemačke izuzetno dobri i prijateljski, te da je Njemačka mnogo puta dokazala da je veliki prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine.

Dr. Bećirović je ukazao na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. On se zahvalio predsjedniku Steinmeieru na podršci Njemačke aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier potvrdio je neupitnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. On je podvukao da je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Tokom razgovora istaknuta je važnost Njemačke kao aktivnog učesnika u procesu približavanja Zapadnog Balkana EU.

Sagovornici su se posebno dotakli pitanja sigurnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana uopće. Istaknuto je da je stabilnost regiona od značaja za stabilnost cijele Evrope, te da je potrebno da Bosna i Hercegovina i SR Njemačka nastave blisku saradnju po ovim pitanjima.

Bosna i Hercegovina i Njemačka imaju tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose. Pored ekonomske, značajna je i saradnja u oblasti kulture. Između dvije države postoji tradicija obilježavanja i promoviranja kulturnih događaja, razmjene znanja i iskustava u oblasti obrazovanja. Značajnu sponu između Njemačke i Bosne i Hercegovine predstavlja i brojna bh. dijaspora u Njemačkoj, istakao je predsjedavajući Predsjedništva dr. Denis Bećirović.

-Bećirović je poklonio Steinmeieru knjigu Dževada Karahasana ‘Noćno vijeće’.

Previous Razočarani Rimac nakon propalog projekta u rodnom kraju: Zar stvarno mislite da je meni potrebno da zaradim na šumi u Livnu?
Next Tvrdi Teočak na padinama planine Majevice -  iz njega se vide Drina i Sava, Bijeljina i Brčko 

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović u Mozartovom gradu podsjetio na slavu roda: Bošnjaci uvijek bili junaci, nikada nisu klečali pred drugima

U austrijskom gradu Salzburgu održana je treća po redu manifestacija „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“, koje organiziraju Centar za dijasporu „Mreža“ u saradnji sa bosanskohercegovačkim udruženjima i organizacijama u Austriji.

NAŠI DANI

Bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije suočeni s doživotnim zatvorom

U završnim riječima na drugom haškom suđenju šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišići i Franku Simatoviću tužilaštvo je tražilo kaznu doživotnog zatvora za obojicu, a njihove odbrane potvrđivanje oslobađajuće presude.

NAŠI DANI

Komšić i Bećirović državnički i ustavno – nasuprot Konakovićevih ispunjenja želja Dodiku i Čoviću

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da će tek nakon usvajanja državnog zakona o gasu podržati projekte izgradnje istočne i južne interkonekcije. Komšić je odgovarajući na poziv ministra vanjskih