Bećirović zakazao sastanak sa Šmitom: Predsjedništvo BiH nije odobrilo ulazak Vojske Srbije

Bećirović zakazao sastanak sa Šmitom: Predsjedništvo BiH nije odobrilo ulazak Vojske Srbije

Međunarodna zajednica mora ozbiljno i na vrijeme shvatiti opasni sadržaj usvojene deklaracije tzv. svesrpskog sabora

Predsjedništvo BiH nije odobrilo ulazak pripadnicima Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Također, u okviru plana bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije, ova aktivnost nije planirana, naveo je predsjedavajući Predsjedništva u BiH dr. Denis Bećirović.

– Nadležne državne institucije Bosne i Hercegovine, posebno Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH, moraju u najkraćem roku utvrditi sve okolnosti i činjenice u vezi s ovim događajem.

Defile Vojske Srbije u Prijedoru, gradu u kojem su nesrbi označavani bijelim trakama prije nego što su odvedeni u koncentracione logore smrti, predstavlja još jednu najavu početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidejtonske deklaracije, usvojene 8. juna u Beogradu.

Međunarodna zajednica mora ozbiljno i na vrijeme shvatiti opasni sadržaj usvojene deklaracije tzv. svesrpskog sabora koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

Također, ona predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija. Zbog toga sam za sutra zakazao sastanak s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt), kazao je dr Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Previous Marš mira u Beču
Next Smajić: Ministri Trojke ne razumiju međunarodne odnose i pozicioniranje Srbije u Bosni konstantnim provokacijama

You might also like

NAŠI DANI

Baku: Isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu

Zvanični Baku smatra da je isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu, zato što je to oružje upotrijebljeno protiv Azerbejdžana tokom sukoba u Tovuzu, javila je agencija

NAŠI DANI

Nakon Teočaka, poplave i u Sapni – bujica nosila i automobile

Nakon apokaliptičnih slika iz Teočaka, koje smo mogli vidjeti u noći sa četvrtka na petak, danas situacija nije ništa bolja ni na području Sapne. Snažno nevrijeme koje je u poslijepodnevnim

NAŠI DANI

Bivši bosanski borac više puta pisao američkom predsjedniku, ovaj put dobio odgovor od J. Bidena

Bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine Mirsad Kurtagić nedavno je uputio pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu, neposredno nakon njegove posjete Kijevu u februaru ove godine, u kojem je uputio