Begović u Mostaru pravi centar za djecu s teškoćama u razvoju iz čitave Bosne i Hercegovine

Begović u Mostaru pravi centar za djecu s teškoćama u razvoju iz čitave Bosne i Hercegovine

 

Ako po strani ostavimo fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, u čijem dresu, na iznenađenje mnogih, nije branio niti jedne jedine minute, Asmir Begović ima razloga zadovoljan dočekati 2019. godinu.

Engleski premijerligaš Bournemouth u ovom golmanu već godinu i po vidi prvi izbor, pa je tako Begović od dolaska iz Chelseaja u ljeto prošle godine branio u svakoj od 57 premijerligaških utakmica kluba s južne obale Engleske.

No, nije u pitanju samo to, jer se Begović angažovao i na drugim poljima, aktivnostima koja se u medijima obično nazivaju društveno-odgovornim.

Tako je u Sarajevu u maju ove godine organizovao kamp za talentovane golmane, a potom pokrenuo i akademiju, dok u Mostaru sa svojom fondacijom pravi odlučne korake na realizaciji projekta izgradnje sportskog centra za djecu s teškoćama u razvoju.

– To je ono u čemu sam emotivno najviše involviran. Već neko vrijeme smo u ozbiljnim razgovorima sa Gradom Mostarom i vjerujem da ćemo već s početkom naredne godine preći u drugu fazu projekta koja uključuje i početak izgradnje centra. Ideja je da Fondacija izgradi i vodi centar koji bi bio otvoren za djecu s teškoćama u razvoju iz čitave BiH, ali i sve školarce u Mostaru, a sve kako bi smo stvorili uslove za razvoj masovnog sporta. Želja mi je da rad Fondacije podignem na jedan veći i ozbiljniji nivo, a mislim da je ovo savršen način i da bismo tako napravili veliku stvar za generacije koje dolaze, objašnjava Begović svoje želje.

 • Ova dva projekta sigurno daju još ljepši ton godini koja izmiče. Kakvu ocjenu joj možete dati na ličnom planu?

– U fudbalu je teško govoriti o ispunjenim ciljevima u kontekstu kalendarske godine, jer smo praktički na pola sezone. Već dugo sam u vrhunskom fudbalu, znam koliko je teško biti ovdje, kako su očekivanja ogromna i zato se trudim postaviti realne sportske ciljeve, a to je da branim što bolje, da radim što bolje i da, koliko je to moguće u ovim godinama, napredujem. Mislim da mogu biti zadovoljan prošlom godinom. Bilo je uspona i padova, bilo je i razočarenja, ali sve u svemu mislim da sam dao sve od sebe, a to mi je najvažnije.

 • Stiče se dojam da Vas je Bournemouth u potpunosti vratio u život nakon turbulentnog perioda u Chelseaju.

– Ovdje sam stvarno sjajno dočekan, čitava ekipa je dobra klapa i imamo sjajnog mladog trenera koji je apsolutni radoholičar i koji je s Bournemouthom napravio čudo. U isto vrijeme, ovo je mali klub, pogotovo ako ga uporedite s Chelseajem i uslovi su drugačiji. Ali za mene je bilo najvažnije da sam i dalje u Premier ligi, da imam priliku za  dokazivanjem i ovo je savršen klub za tako nešto. Osjećam da mi vjeruju i trudim se dati sve od sebe da im to vratim poštenim i predanim radom i što boljim igrama.

 • Ko ima najviše šanse da osvoji titulu prvaka Engleske?

– Da ste me ovo pitali prošle sedmice, bez razmišljanja bih rekao Manchester City. Oni su zaista djelovali nezaustavljivo, bukvalno gazili protivnike, ali onda je došla manja kriza i evo nas u situaciji gdje su i Liverpool i Tottenham u boljem položaju od Cityja. Ono što ja mogu reći jeste da su sve tri ekipe zaista moćne i da je teško igrati protiv njih.

 • Šta se desilo sa Joseom Mourinhom u Manchester Unitedu? Je li bio žrtva bojkota fudbalera ili je, jednostavno, pogubio konce?

– Teško je to reći iz moje perspektive. Ne znam šta se dešavalo u svlačionici i kakav je bio njihov međusobni odnos. Nekada stvari jednostavno ne idu kako ste planirali, nekada treneri izgube kontrolu i nema povratka. I dalje mislim da se radi o vrhunskom treneru. Razgovor s njim bio je razlog što sam, i pored boljih finansijskih ponuda, izabrao Chelsea.

 • Prošlo je 14 mjeseci od Vašeg posljednjeg nastupa za reprezentaciju BiH. Kako ste doživljavali taj period, s obzirom na to da ste dugi niz godina bili neprikosnoveni broj 1?

– Uvijek sam na okupljanja reprezentacije dolazio s velikim veseljem i jedva sam čekao utakmice i moram priznati da mi je jako neobično. Kao što sam i ranije govorio, ja sam profesionalac i potpuno sam posvećen radu, a treneri odlučuju ko će igrati. Ja radim svoj posao pošteno i najbolje što mogu, tako je bilo od prvog dana i tako će biti do posljednjeg trenutka u reprezentaciji i mojoj karijeri generalno.

 • Ako malo zavirite u budućnost, vidite li se ponovo prvim izborom na golu reprezentacije BiH?

– Ja sam u vrhunskom fudbalu već dugo i naučio sam da je najvažnije ostati fokusiran na prvi naredni trening i prvu narednu utakmicu. Sve ostalo je daleka budućnost i trudim se pretjerano ne razmišljati o tome. Sada se osjećam dobro i zdravo, igram u najboljoj ligi na svijetu, protiv najboljih igrača na svijetu i u dosta dobroj formi i mislim da mogu dati još mnogo toga reprezentaciji.

 • Jesu li nesuglasice između bh. selektora Roberta Prosinečkog i Vas riješene?

– Nesuglasica s moje strane nikada nije ni bilo. Ne samo s Prosinečkim, nego s bilo kim. Ja sam uvijek bio potpuno iskren čovjek i svakome sve govorio u lice, tako je bilo i ovaj put. Meni je bilo nedopustivo da bilo ko kaže da ja biram utakmice jer to jednostavno nije istina. Ja sam uvijek poštovao hijerarhiju i nema nikakvog razloga da se sumnja u moj profesionalizam i govore neistine.

 • Neovisno od toga, bh. reprezentaciji ide dobro, a u Ligi nacija napravljen je zapažen uspjeh. Kako Vi gledate na ekipu u ovom novom, Robijevom ruhu?

– Naravno da je sjajno da smo osvojili prvo mjesto i da smo se plasirali u prvu grupu Lige nacija, a rekao bih da smo ove utakmice odigrali prije svega pametno i zrelo. Sada ide onaj važniji dio, svi smo svjesni da su nam kvalifikacije prioritet. Imamo tešku ali prolaznu grupu i vjerujem da ćemo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.

 • Dolazite u najbolje golmanske godine, a iza sebe imate nastupe u velikim klubovima i na velikim takmičenjima. Šta je još preostalo da uradite da bi se moglo reći – to je to?

– Kao što sam ranije rekao, ja sam unutra već jako dugo, bukvalno od tinejdžerskih dana i prošao sam zaista sve što se moglo proći u fudbalu. Izgradio sam ogromno iskustvo, napravio sam dosta toga na sportskom planu, ali u čovjekovoj prirodi je da uvijek želi napredovati. Ipak, sada sam zreliji i iskusniji, svjestan svega što okružuje moderni fudbal i zato se trudim maksimalno uživati. Igram u najboljoj ligi na svijetu, s najboljim igračima na svijetu, na najboljim stadionima i u vrhunskoj atmosferi i stvarno uživam u svakom novom treningu i svakoj novoj utakmici. Naporno sam radio da bih napravio sve ovo što je iza mene i naučio sam da moram i uživati u trenutku.

 • Real Madrid je u odbranu titule prvaka Evrope ušao bez Cristiana Ronalda, ali s Lukom Modrićem kao najboljim igračem svijeta. Mogu li s njim nastaviti dominirati Evropom?

– Prije svega, ono što je Luka napravio je ogromna stvar. Ronaldo i Lionel Messi su godinama svijet za sebe. Završiti godinu ispred njih je fantastično. Real Madrid jeste u pomalo specifičnoj situaciji, jer, ostati bez Ronalda, bez obzira na snagu ekipe, je velika stvar. To tjera na velike promjene i nije nikakvo čudo da se u pojedinim dijelovima sezone muče. Međutim, i ranije se znalo dešavati da prorade u drugom dijelu sezone, pogotovo kada je Liga prvaka u pitanju i vjerujem da je tu sve otvoreno i da su jedan od legitimnih kandidata za finale.

 • Kamp za golmane u Sarajevu imao je pozitivan odjek, šta u budućnosti možemo očekivati po pitanju Vašeg angažmana na edukaciji mladih golmana?

– Kamp je stvarno bio iznad svih očekivanja i kada je u pitanju odziv, ali i kvalitet polaznika. Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa svima njima, jer se još jednom potvrdilo da uz dobre uslove talenti lako izlaze na površinu. Nakon toga smo krenuli i s Akademijom, u kojoj smo se opet fokusirali na kvalitet, a ne na broj članova. Već nakon nekoliko mjeseci vidimo očigledne rezultate, a naši golmani interesantni su i domaćim i stranim klubovima. Za narednu godinu imamo još ozbiljnije i veće planove, vrlo vjerovatno kampove u BiH, ali i u inostranstvu, te moguće širenje Akademije.

 

Intervju za balkans.aljazeera.net

Previous Delegacija FK Sarajevo posjetila sirijske izbjeglice u Turskoj i susrela se s Erdoganom
Next BOSANSKI VITEZOVI – SNAGA BOSNE

You might also like

HISTORIJA

GRAD BLAGAJ

Nad njegovom Humskom zemljom, oblikom golemog polumjeseca na moru plivajućeg, s rogovima koji su doticali Srebrenicu na istoku a Pset na zapadu, bila je kraljevska Bosna. Svaki put bi se

RIJEČ

Je li tvrdnja o nižim cijenama na Zapadu zapravo mit?

-Prije dvadesetak godina sam se učlanio na jedan fudbalski navijački internet forum. Tu sam upoznao člana koji je uvijek objavljivao statistiku kluba i na njegovim postovima se moglo pronaći mnogo

RIJEČ

Bijeljina i danas ima ulicu “Arkanove garde”: “Ovo je grad na kraju svijeta”

Posljednjeg dana marta 1992. godine stanovnike Bijeljine probudila je snažna eksplozija. Osim što je označila početak rata u Bosni i Hercegovini, “najavila” je i dolazak Željka Ražnatovića Arkana i njegove