Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Sarajeva

Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Sarajeva

Tokom nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održanog u četvrtak vijećnici su jednoglasno za gradonačelnicu Sarajeva izabrali Benjaminu Karić, javlja AA.

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 24. marta, za poziciju novog gradonačelnika trebao je biti biran Bogić Bogićević, no ta sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. On je isti dan povukao kandidaturu, o čemu je obavijestio predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Nermina Nikšića, stranke koja ga je kandidovala za mjesto gradonačelnika.

Na sjednici 26. marta konstituisano je Gradsko vijeće. Srđan Srdić je povukao kandidaturu za predsjednika Gradskog vijeća, a na tu poziciju izabran je Jasmin Ademović (NiP). Potom je Gradsko vijeće za gradonačelnika izabralo Bogićevića, ali je on to odbio.

SDP je nakon toga za gradonačelnicu Sarajeva kandidirao Benjaminu Karić, rođenu Londrc, dok su kandidati za zamjenika gradonačelnika ostali Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

U nastavku konstituirajuće sjednice ustanovljeno je da postoji kvorum, a predstavljena je i biografija kandidatkinje za gradonačelnicu.

Za Karić glasalo je 26 vijećnika, odnosno izabrana je jednoglasno.

Benjamina Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica stranke.

Karić je javnosti poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda s latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti Karić se izjašnjava kao ostali.

Previous Dom naroda: Bećirović pozvao na hapšenje Dodika ako krene u rušenje države
Next Zenica: Replika Bilinopoljske izjave obogatila park Kulina bana

You might also like

NAŠI DANI

U Tuzlanskom kantonu dvanaesti dan bez novozaraženih

Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata na koronavirus testirane su 172 osobe, a nijedna od njih nije s pozitivnim nalazom, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja ovog kantona. U

NAŠI DANI

Sutra Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč

Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč bit će obilježen u ponedjeljak, 8. juna 2015. godine, polaganjem cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Hair

OTPOR BOSNE

“Teočanski dani otpora” – manifestacija patriotizma i podsjetnik na junaštvo Armije RBiH

U sklopu manifestacije “Teočanski dani otpora”, jučer je na lokalitetu brdo Bjelovnica, iznad Sniježnice, podignuta zastava R BiH. Zastavu na 12 metara visokom jarbolu i koja je dimenzija 6 x