Beograd: Obilježena 29. godišnjica zločina u Štrpcima

Beograd: Obilježena 29. godišnjica zločina u Štrpcima

Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava obilježile su danas u centralnoj beogradskoj ulici Knez Mihailovoj 29. godišnjicu zločina u Štrpcima, javlja AA.

Predstavnica FHP-a Isidora Stakić navela je da se današnjim okupljanjem ukazuje na to da porodice žrtava i dalje očekuju pravdu i da ne uspijevaju da dobiju status članova porodica civilnih žrtava rata koji bi im omogućio skromnu materijalnu podršku.

Dodala je da porodice ne mogu da sahrane ubijene, jer su do sada pronađena tijela samo četiri žrtve i dodala da postojeći zakonski okvir diskriminiše civilne žrtve.

Skup je simbolično počeo u 15.48 sati, u vrijeme kada su 27. februara 1993. godine iz voza broj 671 na relaciji Beograd – Bar, u stanici Štrpci, u Bosni i Hercegovini, na 230 kilometara od Beograda, pripadnici oružane formacije “Osvetnici” VRS oteli 20 putnika, koje su zatim pretukli, ubili u baraci kod Višegrada i bacili njihova tijela u Drinu.

Među ubijenima bilo je 19 državljana Savezne Republike Jugoslavije, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice, a identitet 20. ubijene osobe ni do danas nije otkriven.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina, a zahvaljujući zakonima Srbija žrtvama ovog zločina ne priznaje status civilnih žrtava rata, jer su stradale na teritoriji druge države.

Za ovaj zločin su do sada pravosnažno osuđeni samo komandant dobrovoljačkog voda Interventne čete Višegradske brigade VRS Nebojša Ranisavljević, poznat i kao “Resavac” i “Skakavac”, na 15 godina zatvora i pripadnik Višegradske brigade VRS Mićo Jovičić na pet godina zatvora.

Skup su obezbjeđivale jake uniformisane policijske snage i nekolicina policajaca u civilu.

Previous Džaferović u Prijedoru: Država Bosna i Hercegovina je neupitna
Next Okršaj američke i ruske politike preko ambasada u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

UKC Tuzla: Nana Fata Orlović otpuštena na kućno liječenje

Nana Fata Orlović, koja je od prošlog ponedjeljka bila hospitalizovana u Univerzitetsko – kliničkom centru Tuzla, danas je otpuštena na kućno liječenje, javlja AA. O njoj će u kućnoj atmosferi,

NAŠI DANI

Haške presude stigle u Informativni centar MKSJ u Sarajevu (Video)

U Informativni centar o MKSJ Sarajevo stigla je isporuka svih ovjerenih dvojezičnih presuda koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izrekao za 24 godine svog rada kao i

NAŠI DANI

Princu od Monaka uručen Ključ Grada Sarajeva i enciklopedijski zbornik srednjovjekovne Bosne

 Princu Albertu II od Monaka, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić uručili su Ključ Grada Sarajeva u Vijećnici. Zahvalivši se na srdačnom prijemu, princ se obratio