Bez sakupljanja papira i čekanja – Federalna vlada pomogla obrtnike sa 60 miliona KM

Bez sakupljanja papira i čekanja – Federalna vlada pomogla obrtnike sa 60 miliona KM

Krajem januara ove godine iz budžeta Federacija Bosne i Hercegovine isplaćeno je skoro 60 miliona maraka pomoći dodijeljene za ublažavanje posljedica pandemije obrtima i drugim samostalnim djelatnostima za 24.766 korisnika u FBiH.

Osim što je na ovaj način podržano ukupno 44.056 radnih mjesta u Federaciji Bosne i Hercegovine, cijeli proces – od objave Javnog poziva, do prenosa sredstava na račun obrtnika, obavljen je beskontaktno, odnosno online i za 40 dana. Digitalizacija je na najbolji način pokazala koliko je moćan alat za uštedu vremena u sakupljanju podataka i davanju statistike.

Federalno ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva napravilo je aplikaciju i otvorilo link putem kojeg su komunicirali s korisnicima. Nije bilo potrebno prikupljati i donositi dokumentaciju, gubiti vrijeme u redovima. Dobro osmišljenja suradnja i efikasna provedba bili su ključni za ovaj javni poziv, koji je napravio razliku, piše Fena.

Pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu, razvoja, poduzetništva i obrta Izedin Kurtović naglašava da je potpuna i efikasna elektronska procedura bila moguća zbog besprijekorne suradnje nekoliko institucija.

– Porezna uprava Federacije BiH, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Centralna banka Bosne i Hercegovine zajedno sa nama su u tri navrata radili na usaglašavanju podataka, krajnje efikasno i precizno. Samo maksimalna usklađenost u radu je mogla dovesti do ovakvog rezultata za kratko vrijeme –  naglašava Kurtović.

Finansijska pomoć namijenjena je za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za uposlenike, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike.

– Pravo na dodjelu finansijske pomoći po ovoj uredbi ostvarili su svi obrti i ostale samostalne djelatnosti, koji uredno izmiruju svoje obaveze, a na osnovu službenih evidencija Porezne uprave Federacije BiH, kao i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tako da smo već u novembru imali preliminiarnu listu korisnika, te odredili rok za korekcije i dopune podataka – dodao je Kurtović. 

Druga razmjena podataka vršena je krajem novembra prošle godine i već u decembru 2021. objavljena je konačna lista korisnika.

 – Cijeli proces je trajao oko 45 dana, omogućeno je bilo i podnošenje prigovora u ostavljenom roku, te smo prihvatili oko 500 prigovora koji su bili osnovani. Svakom se može desiti greška, a namjera nam je bila izaći u susret svim urednim platišama. Ključ za raspodjelu sredstava bio je prosječan broj radnika u periodu od 12 mjeseci. Uredba o pomoći obrtima je rezultat nastojanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za nastavak iznalaženja mjera pomoći privredi, usljed poteškoća u poslovanju subjekata male privrede – zaključuje Kurtović.

Izvor: Agencije

Previous Ponoš: Unutar Bosne i Hercegovine da nađu mehanizam kako će tu državu dograđivati, a ne da im neko suflira sa strane, ni Beograd ni Zagreb
Next Rusija upozorila Hrvatsku nakon izjava ministra vanjskih poslova

You might also like

Ekonomija/Biznis

Živinice: Uskoro proizvodnja modernih vatrogasnih vozila s oznakom ‘Made in Bosnia and Herzegovina’

Općinski načelnik Samir Kamenjaković i direktor novootvorene kompanije “Sućo” d.o.o. Živinice Suad Bešlić potpisali su Memorandum o saradnji kojim su odredili smjernice za stvaranje ambijenta neophodnog za proizvodnju prvog vatrogasnog

Ekonomija/Biznis

Biznis ideja srednjoškolca Tarika Jašarevića iz Tuzle proglašena najboljom na balkanskom sajmu poduzetništva

Ideja Tarika Jašarevića o proizvodu od recikliranog materijala bila je najbolji timski prijedlog na balkanskom sajmu poduzetništva održanom u Beogradu, gdje su se takmičili srednjoškolci iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske

Ekonomija/Biznis

Novalić u Turskoj s čelnicima EXIM Banke o aerodromu u Bihaću

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić drugog dana posjete Republici Turskoj sastao se danas u Ankari sa zamjenikom generalnog direktora EXIM Banke Enisom Gultekinom i šeficom Odjela za međunarodno