BH Telecom i Nokia ozvaničili početak implementacije DWDM optičke infrastrukture

BH Telecom i Nokia ozvaničili početak implementacije DWDM optičke infrastrukture

U poslovnoj zgradi BH Telecoma danas je upriličeno potpisivanje ugovora o implementaciji DWDM optičke infrastrukture između kompanija BH Telecom i Nokia Solutions and Networks.

Ključni ciljevi projekta su snažan iskorak i unapređenje kapaciteta nacionalne kičmene optičke infrastrukture sa ukupnim kapacitetima nivoa Tbps-a (Terrabit/s), te povezivanje svih regionalnih IP/MPLS čvorišta u Bosni i Hercegovini, a implementacijom SDN kontrolera u DWDM i MPLS mreži se obezbjeđuje kvalitetnija upravljivost, planiranje, te automatizacija.

Projektom se obezbjeđuje i značajno podizanje kapaciteta međunarodnih optičkih pravaca prema Budimpešti, te uspostava novog magistralnog pravca prema Zagrebu, čime se stiču pretpostavke za direktne konekcije visokih kapaciteta (nx100 Gbps) sa vodećim Tier1 svjetskim Internet provajderima.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma naglasio je važnost ovog projekta.

“Realizacijom implementacije DWDM optičke infrastrukture se gradi kičmena okosnica kao pretpostavka za intenzivan rast saobraćaja (nacionalnog i međunarodnog) svih postojećih internet širokopojasnih i multimedijalnih servisa BH Telecoma, te kao osnova za implementaciju 5G mreže i servisa. Projekat i radovi će se izvoditi na ukupno 41-oj lokaciji, od čega su 34 lokacije u Bosni i Hercegovini, dok je preostalih sedam lokacija u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Planirano je da se radovi izvode fazno, s ciljem da se do kraja ove godine završe radovi na ključnim regionalnim lokacijama/centrima, a kompletan projekat tokom sljedeće godine”, kazao je Kahriman.

“Veliko nam je zadovoljstvo proširiti dugogodišnju saradnju Nokie i BH Telecoma na jednom ovako važnom i strateškom projektu, a čija realizacija izlazi i van granica Bosne i Hercegovine.

Rješenje je bazirano na  Nokia 1830 PSS DWDM proizvodu, sa podrškom 100G, 200G i 400G tehnologiji i koje je implementirano u mrežama više od 100 vodećih telekom operatera širom svijeta“, rekao je country manager Nokie Dino Miljković te istakao da će realizacija ovog projekta omogućiti BH Telecomu da riješi pitanje rastuće potražnje za kapacitetima, pruži najbolje mrežno iskustvo u klasi svojim pretplatnicima te modernizira svoju mrežu pripremajući je adekvatno za nastupajuću 5G eru.

Ukupna vrijednost potpisanog projekta je 12.335.208,78 KM bez PDV-a.

Previous Kathrin Numić je Njemačku zamijenila Bosnom - dobar kvalitet života
Next Novi bosanski reprezentativac! Tahirović: Za mene nije bilo sumnje za koga ću da nastupam

You might also like

Ekonomija/Biznis

Rast vrijednosti bosanskog izvoza – septembar rekordan

U periodu januar-septembar 2022. godine izvoz je iznosio 13 milijardi 525 miliona KM, što je za 34,1 % više nego uistom razdoblju 2021. godine, dok je uvoz iznosio 21 milijardu

Ekonomija/Biznis

TACTICAL S – nova linija opreme za vojsku i policiju iz Tešanjskog Koteksa

  KOTEKS PRODUCTION – oprema za vojsku i policiju i specijalne službe je u saradnji sa partnerima iz Njemačke, Poljske, Slovenije i Hrvatske počela proizvoditi novu liniju proizvoda po nazivom

MADE IN BOSNIA-387

Metalne konstrukcije iz naše zemlje ugrađene u najljepše objekte u Italiji, Francuskoj, Danskoj

  Pile Dujić, nakon 25 godina provedenih u Italiji, vratio se u Bosnu i Hercegovinu i u Jajcu pokrenuo privatni biznis. Osnovao je 2006. godine firmu „Metaling“ u pogonima propale