Biblioteka i antikvarnica Hasana Mulamustafića u Janji: Sačuvao i Kur’an koji je bačen u Drinu!

U kući Hasana Mulamustafića, u srcu prelijepe bosanske čaršije na Drini, rađa se biblioteka i antikvarnica.

Visoki i sređeni zidovi sa prozorima i rešetkama, zaklonili su kuću u ulici Hamdije Čemerlića. Tek nakon što smo otškrinuli vrata, vješto ugrađena u zidu koji dijeli avliju i cestu, vidjeli smo prelijepu kuću. Otškrinuli smo i ulazna kućna vrata i vidjeli mnoštvo knjiga i starih predmeta.

Od susreta s piscem do kolekcionara knjiga

Hasan nas je srdačno dočekao. Najprije nas je izveo na verandu i ponosno pokazao sređeno dvorište, a potom ponovo vratio u njegovu biblioteku i antikvarnicu, majstorski uklopljenu u kućni ambijent.

-Avlija, kuća, biblioteka… ovaj kompletan ambijent, izgledaju odlično za organizovanje promocija knjiga, izložbi, prijema i drugih događaja – govorimo Hasanu.

Smješka se i klimanjem glave potvrđuje da se slaže s nama.

I, da, prelijepa bosanska čaršija sa početka teksta se zove – Janja. Hasan je ovo mjesto napustio još prije rata. Godinama je živio i radio u Austriji, a početkom agresije na našu zemlju je pomagao izbjeglicama.

-Susretao sam se sa raznim ljudima i delegacijama koje su dolazile u Austriju, u Beč. Susretao sam se i s piscima, a između ostalih i sa rahmetli Alijom Isakovićem. Tada sam počeo da sakupljam knjige, iako nisam puno znao i nisam neke velike škole završio – priča nam Hasan, koji je po zanimalju moler. U penziji je već 13 godina.

Veli, godinama je sakupljao knjige. Nakon više od dvije decenije njegova biblioteka broji oko 6.000 knjiga. S obzirom da u Beču nije imao prostora, odlučio je knjige prenijeti u Janju.

– Ima tu raznih knjiga, od kojih je 70 posto na njemačkom jeziku. Većinom su to historijske knjige, o Osmanlijama, Austrougarima, o mnogim vladarima i historijskim ličnostima, o Prvom svjetskom ratu, o Jugoslaviji, o BiH… – priča nam Hasan, koji, priznaje, još uvijek nije uspio da sortira sve knjige.

-Tek mi predstoji da to sve popišem. Drago bi mi bilo kad bi se neko javio od studenata koji nešto trebaju, da dođu da obogate svoje znanje – dodaje on.

Vrijedni artefakti i knjige

Pored knjiga, Hasan je godinama skupljao i razne predmete. U antikvarnici nam pokazuje i stare fotoaparate, tranzistore, značke, vage, fenjere, pegle te zavidnu kolekciju od nekoliko hiljada hasan manje (14)poštanskih markica.

Pokazuje nam i knjige iz perzijske književnosti te dodaje da posjeduje preko dvadeset Kur’ana, među kojima je i onaj iz 1856. godine, koji je preveden na njemački jezik.

– Imam i jedan najstariji, rukom pisani Kur’an. Taj Kur’an je nakon rušenja džamija u Janji bačen u Drinu. Jedan čovjek je pronašao nekoliko knjiga i taj Kur’an. Spasio ih je i poslao meni u Beč – ispričao nam je Hasan.

U svemu mu pomažu sinovi Vahidin i Zekerijah, koji žive i rade u Beču. U ovom gradu imaju vlastite firme, a kada babi Hasanu treba dovesti knjige, oni mu rado pomognu.

Apomognu Mulamustafići rado i svojoj Janji. Iako su skromni i ne vole to naglašavati, pomogli su obnovu svih džamija, opremili učionicu sa računarima, kupili sanitetsko vozilo, podržali i pomogli niz značajnih projekata…

– Nadam se da će i ova biblioteka i antikvarnica biti jedan moj dar Janji. I da će mlađe generacije imati koristi od ovoga – zaključuje Hasan, koji privodi kraju radove na uređenju biblioteke i antikvarnice.

(S.K./Faktor.ba)

Previous Hercegovina: Pozitivna očekivanja za nadolazeću turističku sezonu
Next Face TV u CG: Čija je Sutorina?

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Isprava Skender-baše od godine 1486.

Zaslužni gvardijan samostana fojničkog, gosp. fra Mijo Batinić, dostavio mi je jednu vrlo zanimljivu ispravu, da je objavim u ovom listu. Ta isprava napisana na papiru, koji je gragjen rukom

SEHARA

SJAJ I RUINE KUĆE KAPETANOVIĆA

Kapetanovići su domorodni Bošnjani bogumilskih korijena. Zadržali su sve bosansko – uz bosančicu, bosansko ime jezika, i ime starih, dobrih Bošnjana… Piše: Ibrahim Kajan Nešto je zbunjujuće i nelagodno s

KULTURA I UMJETNOST

Najmlađi Srebreničani pišu koliko vole Srebrenicu, svoj jezik i Bosnu

Profesorica bosanskog jezika i književnosti Meliha Herić već jedanaest godina radi u Područnoj školi „Prva osnovna škola“ Potočari. Ovih dana sa djecom iz Srebrenice radi na promociji zbirke radova „Djeca