Bičakić: Blok 7 Termoelektrane Tuzla velika razvojna šansa za Bosnu i Hercegovinu

Bičakić: Blok 7 Termoelektrane Tuzla velika razvojna šansa za Bosnu i Hercegovinu

 

Blok 7 kao zamjenski termoenergetski blok u Tuzli koji će, kada se izgradi, dovesti do gašenja blokova 3,4 i 5, generacijski je projekat i sigurno najveći projekat u elektroenergetici BiH u ovom momentu – izjavio je za Fenu predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRÉ (BH K CIGRE) Edhem Bičakčić.

Izgradnja ovog bloka, kako je dodao, šansa je za brži rast i sveukupni razvoj ukoliko se uzme u obzir da energetika učestvuje do 30 posto u BDP-u Bosne i Hercegovine.  To je, dakle, zamjenski blok koji omogućava da istovremeno dođe do smanjenja zagađenja, emisije CO2 i da postigne sve evropske standarde koji se traže u smislu ekološkog zbrinjavanja.

–  Sve ove performanse sadržane su u realizaciji ovog projekta. To je skup projeket, on obezbjeđuje budućnost rudarskog sektora u tuzlanskom regionu što je veoma značajno, te postiže mnogo veću efikasnost u odnosu na postojeće blokove. Predviđeno je da njegova osnovna efikasnost bude 43 posto, dok postojeći blokovi imaju ispod 30 posto – kazao je Bičakčić.

Izgradnjom Bloka 7 instalisane snage 450 MW, planirane godišnje proizvodnje 2.739,81 GWh električne i 390,9 GWh toplotne energije, obezbjeđuje se zamjena za postojeće blokove, koji su izašli ili će izaći iz pogona u narednih nekoliko godina. Gašenje tih blokova je neminovno, dodao je Bičakčić, jer je naprimjer Blok 3 u pogonu više od 50 godina i sve njegove tehničke performanse su prevaziđene.

Također, predviđeno je da se dalje razvije toplinarstvo u široj regiji Tuzle. Zasad je razvijeno grijanje u Tuzli i Lukavcu, a gotovi su projekti za Živinice i za kompletiranje cijele ove regije, što će u konačnici dovesti do 50 posto smanjivanje emisije CO2, a emisija polutanata bit će dovedena do nivoa evropskih standarda.

U slučaju da se ne izgradi zamjenski  blok, kako je kazao Bičakčić,  u narednih deset godina cijeli tuzlanski region mogao bi ostati bez sistema daljinskog grijanja i morao bi ponovo prelaziti na individualna ložišta gdje bi vrlo često izbor ponovo bio ugalj i gdje bi imali povećanje zagađivanja.

– Mislim da je interes i Elektroprivrede BiH i države BiH da realizaciju Bloka 7 što prije otpočnu i da konačno napravimo jedan veliki investicijski iskorak. Početak gradnje autoputeva bio je u sektoru transporta, a ovo bi bio iskorak u sektoru energetike. Ova šansa je pred nama i vjerujem da ćemo uspjeti to i da ostvarimo – kazao je Bičakčić koji je bivši federalni premijer i generalni direktor Elektroprivrede BiH, te poznati stručnjak u oblasti energetike.

Blok 7 u TE Tuzla planiran je u stateškim dokumentima BiH, odnosno FBiH, a za izgradnju je osigurana većina potrebnih dozvola i saglasnosti.

– U državnoj strategiji koja je usvojena prošle godine, a radili su je evropski stručnjaci, razmotreno je i Evropa je u cijelosti upoznata sa ovim blokom koji zadovoljava evropske direktive. Istina, u Evropi postoji i politika dekarbonizacije i totalnog napuštanja proizvodnje električne energije uz emisiju CO2, te lobisti koji se bore protiv svakog od tih projekata. U BiH gdje je proizvodnja iz termoblokova i više od 60 posto ukupne proizvodnje, mi ne možemo napraviti tolike zamjenske kapacitete u obnovljivim izvorima koji mogu nadomjestiti izgradnju ovakvog bloka – kazao je Bičakčić.

Dodao je da određene kritike iz Evrope postoje i da mi to možemo saslušati i razmatrati u jednoj debatnoj atmosferi, te braniti ovu argumentaciju sa kojom raspolažemo u energetkom, ekonomskom i ekološkom smislu. Sva tri ova segmenta su zadovoljena, naglasio je Bičakčić.

Kada je riječ o prestrukturiranju rudnika u kontekstu izgradnje Bloka 7, Bičakčić je rekao da će to će biti potpuno novi rudnici.

– Sa ovom tehnologijom i ovom organizacijom oni neće moći zadovoljiti potrebe opsluživanje ovakvog bloka. To će tražiti restrukuiranje u cjelosti ovoga sektora, a i Blok 6 koji još ostaje kada se završi Blok 7, imat će desumporizaciju i na taj način kompletan tuzlanski energetski bazen zadovoljit će najviše evropske standarde – istakao je Bičakčić.

Govoreći o dosadašnjoj dinamici u realizaciji projekta Bloka 7, Bičakčić je kazao da smatra da su naše administrativne procedure nedopustivo spore, da treba uvažavati mišljenje struke, ali i da je optimista da će previđene procedure biti završene.

– Previđeno je da se Blok 7 završi u četiri godine i mislim, ako je finansiranje uredno, da je to dostižan i realan rok. Ukoliko bi se uspješno vodio, moguće ga je i skratiti. To je također prilika i izazov za mlade ljude, koji bi bili uključeni u njegovu realizaciju, da steknu zavidne reference – istakao je Bičakčić.

Skupština JP Elektroprivreda BiH d.d sredinom septembra prošle godine usvojila je set dokumenata u vezi sa Blokom 7, a te odluke bi trebale stupiti na snagu nakon što se u Parlamentu Federacije BiH okonča postupak dobijanja potrebnih saglasnosti, a među njima saglasnost da Federacije BiH bude garant za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod kineske Izvozno – uvozne banke za izgradnju Bloka 7.

Pogledajte VIDEO

Previous Hoće li Tuzla dobiti novi stambeno-poslovni centar u kojem će biti i toranj viši od “Avaz Twist Tower-a”
Next Zeničko-dobojski kanton - lider u proizvodnji maline i pilećeg mesa

You might also like

Ekonomija/Biznis

Intenziviranje radova: Traži se izvođač za izgradnju probne poletno-sletne staze za Aerodrom Bihać

  Objavljen je javni poziv za odabir izvođača radova za Izvođenje radova na izgradnji probne dionice poletno-sletne staze Aerodroma Bihać – Golubići, saznaje Akta.ba. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 2,080,256,18

Ekonomija/Biznis

Firma iz Maglaja proizvodi 55.000 košulja za švicarsku vojsku

Kompanija „Bontex“ iz Maglaja ulazi u veliki posao isporuke 55.000 košulja za pripadnike švicarske vojske, sa švicarskim partnerom, firmom „Weder-Meier“. Bio je to i razlog posjete delegacije iz Švicarske ovoj

Ekonomija/Biznis

Srbija: Turski Teklas preuzima više od 1.000 radnika firme koja je prestala s radom u Vranju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će odlikovati generalnog direktora turske kompanije Teklas Nebia Anila zbog svega što je učinio za jug Srbije, konkretno za Pčinjski okrug, javlja