Biden će Samanthu Power imenovati za čelnicu USAID-a

Biden će Samanthu Power imenovati za čelnicu USAID-a

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden imenovat će Samanthu Power za čelnicu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), prenosi AA.

Power je nekadašnja ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima (UN) te bivša savjetnica Baracka Obame za ljudska prava.

Iz Bidenovog tima su saopćili da je Power diplomata koja se ranije tokom karijere suočila s značajnim izazovima i krizama te koja će uspješno sarađivati ​​s američkim partnerima i okupiti međunarodnu zajednicu, suočenu s velikim izazovima.

“Kao čelnica USAID-a, sarađivat će ​​s našim partnerima na suzbijanju pandemije COVID-19, podizanju ranjivih zajednica, borbi za vrijednost svakog čovjeka i unapređivanju američkih ideala i interesa širom svijeta“, navodi se u saopćenju.

Samantha Power je bivša novinarka i borac za ljudska prava, a dužnost stalnog predstavnika SAD-a pri UN-u obnašala je u periodu 2013-2017. Novinarsku karijeru je počela tokom opsade Sarajeva.

Power je svjetskoj javnosti poznata i po knjizi iz 2003. godine “Problemi iz pakla”, za koju je dobila Pulitzerovu nagradu, u kojoj se osuđuju Sjedinjene Američke Države što nisu spriječile kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, Ruandi i drugim dijelovima svijeta.

Previous Nova investicija u BPK Goražde - fabrika za proizvodnju medicinskih kreveta i funkcionalnog namještaja
Next Organizovano takmičenje i dodijeljene nagrade za najbolje bosanske studente doktorskih studija

You might also like

NAŠI DANI

Suđenje Naseru Oriću: Srpski vojnik raskrinkao laži zaštićenog svjedoka

Svjedok Milomir Lazarević, koji je bio skriven u potkrovlju kuće nakon što je Armija Republike Bosne i Hercegovine ušla u selo Zalazje, u potpunosti pobio tvrdnje zaštićenog svjedoka O1. Svjedočenjem

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Ususret Međunarodnom danu maternjeg jezika: Nužno je raditi i stvarati u korist bosanskoga jezika

Maternji jezik nije nikakvo romantično vraćanje u prošlost, insistiranje na zavičajnosti, očuvanju korjenova, identiteta u smislu nečega što se u savremenom svijetu na jedan drukčiji način dešava, nego je konkretna

OTPOR BOSNE

U Hadžićima obilježena godišnjica bitke za Koščan – bitnu kotu koju su agresorske snage predvođene Mladićem u više navrata pokušale zauzeti

U povodu obilježavanja godišnjice bitke za Koščan, danas su predstavnici Općine Hadžići, predstavnici boračkih organizacija, učenici i građani odali počast šehidima i poginulim borcima polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na