Biden nakon masakra u Teksasu: Kada ćemo stati na put lobiju za oružje?

Biden nakon masakra u Teksasu: Kada ćemo stati na put lobiju za oružje?

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden obratio se naciji iz Bijele kuće, nakon masakra u školi u Teksasu, u kojem je, prema posljednjim informacijama, u utorak uvečer ubijeno 19 učenika i dvoje odraslih, zapitavši kada će Amerika stati na put “lobiju za oružje”.

“Nadao sam se da se kao predsjednik, neću morati ovako obraćati. Masovna pucnjava u osnovnoj školi u mjestu Uvalde je još jedan masakr u SAD-u. Prelijepa, nevina djeca, iz drugog, trećeg, četvrtog razreda… A tek koliko je djece prisustvovalo kako im prijatelji umiru, kao da su na ratištu…”, kazao je on.

S prvom damom Jill Biden koja je stajala uz njega u Rooseveltovoj sobi, predsjednik, koji je pretrpio gubitak svoje dvoje djece – iako ne nasiljem oružjem – govorio je o tuzi voljenih osoba žrtava i boli koju će pretrpjeti učenici koji su preživjeli.

Biden je rekao kako je “izgubiti dijete kao da vam neko otrgne dio duše”, prenosi AP.


“Osjećaj je kao da se gušite. Molim naciju da se moli za žrtve i da stanemo na put lobiju za oružje. Molim da damo roditeljima i braći ubijenih snagu u ovoj tami koja ih je snašla. Kao država, moramo se zapitati… kada ćemo stati na put tom lobiju za oružje? Kada ćemo uraditi ono što duboko u nama znamo da treba bitie urađeno?”, dodao je Biden.

Osvrćući se na pitanje o zakonu o kontroli oružja, zamolio je zastupnike da “pretvore ovu bol u akciju” dok je prisjećao masovne pucnjave iz 2012. godine u osnovnoj školi “Sandy Hook” u Newtownu, u državi Connecticut, kada je bio potpredsjednik SAD-a.

“Dosta mi je svega, umoran sam. Moramo djelovati. Nemojte mi samo kazati da ne možemo reagirati nakon ovog pokolja. Zašto dozvoljavamo da se ovo desi?”, rekao je Biden.

Naoružani napadač je pucao i ubio 19 učenika i dva odrasla u utorak, u osnovnoj školi u južnom Teksasu.

(Agencije)

Previous Jedan od najvažnijih geopolitičkih momenata kada su Komšić i Džaferović odbili sastanak sa ruskim ministrom vanjskih poslova
Next Prije 27 godina ubijena je mladost Tuzle: Vrijeme prolazi, a krivac je i dalje na slobodi

You might also like

NAŠI DANI

Memorijalni centar Srebrenica: Poruka povodom 75 godina od proboja u Jasenovcu

-Na današnji dan, prije 75 godina, posljednji zatočenici ustaškog logora Jasenovac su se pokušali domoći slobode, nakon što je noć prije u logoru ubijeno najmanje 700 žena, koje su preostale

NAŠI DANI

Bosanska akademija nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ dodijelila povelje i plakete istaknutim članovima

Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban” održala je danas svečanu Skupštinu u povodu godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana te dodijelila Povelje redovnim članovima – akademicima i počasnim članovima i

NAŠI DANI

Borci iz TK: Nećemo nikome dozvoliti urušavanje Bosne i Hercegovine (VIDEO)

Odluka predstavnika entiteta Republike srpske da blokiraju rad u institucijama Bosne i Hercegovine državni je udar koji se mora zaustaviti, ocijenili su danas predstavnici Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona, najavljujući