Bihać i Sarajevo bit će povezani talgo vozom u prvoj polovini 2018. godine

Bihać i Sarajevo bit će povezani talgo vozom u prvoj polovini 2018. godine

Premijer Unsko – sanskog kantona Husein Rošić razgovarao je sa generalnim direktorom Željeznica Federacije BiH Enisom Džafićem o projektu elektrifikacije pruge Bihać – Sarajevo i izgradnji neophodnih perona.

Kako prenose mediji, već je bilo sličnih pokušaja na realizaciji ovog projekta, ali do danas ništa konkretno nije urađeno.

Prvi talgo voz na relaciji Sarajevo – Bihać trebao bi krenuti u prvoj polovini 2018. godine nakon što se završe radovi na elektrifikaciji i izgradnji perona Srbljani, Kozarac, Blatna. Prvi radovi na tom dijelu bi trebali započeti već sredinom sljedećeg mjeseca.

Povezanost između glavnog grada Bosne i Hercegovine i Bihaća, odnosno Krajine sa ostatkom zemlje je dugogodišnji problem kojeg se pokušava riješiti na svim nivoima vlasti.

Džafić je, na realizaciji ovog projekta, veći dio stvari usaglasio i dogovorio prije svega sa Željeznicama RS, preostaju još samo detalji na elektrifikaciji pruge od Bosanskog Novog do Bihaća.

Željeznice FBiH će ovaj projekt uglavnom realizirati vlastitim sredstvima. Podršku očekuju od lokalne zajednice, ali i vlade USK, odnosno da se nabavi novac za sigurnije pružne prijelaze.

Previous Zmajevi složni: Borbenom igrom do pobjede!
Next MEČ ODLUKE: Zmajevi spremni za Belgiju; Navijači pune Grbavicu

You might also like

ZDRAVLJE

Novalić pohvalio zdravstveni i sigurnosni sistem Federacije BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je pohvale zdravstvenom sistemu u FBiH povodom činjenice da u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze, te da

NAŠI DANI

Konaković i s Milanovićem o ‘legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda’

-Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu Predsjednika Republike ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Na sastanku se razgovaralo

NAŠI DANI

9. maj 1993. – Dan kada su Bošnjaci Mostara pozvani da izvjese bijele zastave

Na današnji dan – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom HV i HVO je s ciljem stvaranja tzv. hrvatskog stolnog grada kao glavnog grada paradržave tzv. HR HB, 9.