Bihać i USK svojim prirodnim ljepotama privlače sve više arapskih i evropskih turista

Bihać i USK svojim prirodnim ljepotama privlače sve više arapskih i evropskih turista

Slabljenje pandemije te popuštanje restrikcija vratili su turiste u Bosnu i Hercegovinu ali i u Unsko-sanski kanton.

Ulice su živnule, turistički radnici su zadovoljniji, a sve prate i dobri statistički brojevi. Pune ulice ohrabruju te nude nadu da slijedi oporavak turističkog sektora, onog kojeg je pandemija skoro posve ugasila.

Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji i popuštanju restrikcija građani Unsko-sanskog kantona posredstvom turističkih agencija u većem broju odlaze na ljetovanje.

U Turističkoj zajednici Grada Bihaća kažu kako pored stalnih turista iz arapskih zemalja Bihać posjećuju gosti iz Belgije, Nizozemske, Njemačke, Francuske i Italije što je veoma pohvalno. Zbog svojih prirodnih bogatstava ovaj grad sebe tako mapira kao poželjnu turističku destinaciju. 

Turista iz Francuske za rtvusk je rekao: ‘Ovo je moj prvi put u Bosni. Došao sam ovdje zbog prelijepe prirode, zbog rijeke Une. Ovo je otkriće za mene. Ostajem jedan vikend.’

Broj noćenja domaćih turista u junu tekuće godine, bio je viši za oko 162 posto u odnosu na isti mjesec 2020.

Broj noćenja stranih turista, bio je viši za oko 574 posto viši u odnosu na juni 2020., podaci su državne agencije za statistiku.

Od stranih gostiju u junu najviše noćenja u našoj zemlji ostvarili su turisti iz UAE.

Turisti iz arapskih zamlja oživjeli su turistički promet u Bosni i Hercegovini u ovoj godini, a apsolutni hit su turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvještava Indikator.ba.

Statistički podaci pokazuju izvanredan porast u broju dolazaka i broju ostvarenih noćenja turista iz te države uprkos pandemiji Covid-19 i globalnoj krizi u oblasti turizma.

Turisti iz ove zemlje su za šest mjeeci ove godine ostvarili 16.856 dolazaka i 44.120 noćenja, što je devet puta više nego prošle godine. U Bosni i Hercegovini se prosječno zadržavaju 2,6 dana.

Arapski turisti osim što borave u Sarajevu, obilaze i druge dijelove zemlje, a najčešće idu u Krajinu koja ih privlači prirodnim ljepotama.

Previous EPBiH Zlatni sponzor ženske odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine
Next U Bosnu i Hercegovinu stigao 15. kontingent vakcina iz mehanizma "EU4Health"

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Turisti pohrlili u Mostar i prije očekivanog vremena

  Za razliku od ljeta kada turisti iz raznih krajeva svijeta dolaze i uživaju u znamenitostima grada Mostara, tokom zime sasvim druga priča. Stara gradsksa jezgra ovih dana puna je

BH RAZGLEDNICA

NP Una, sedamnaest posto više posjeta ove godine

Ovogodišnja turistička sezona, s predsezonom i trenutnom podsezonom, u Nacionalnom parku ‘Una’ izuzetno je uspješna jer je ovo zaštićeno područje do sada posjetilo 117.000 turista. To je povećanje broja posjetilaca

TURIZAM

Vrelo Bosne, Trebević, Skakavac i Bijambare bilježe dobru posjećenost

U okviru Kantonalne javne ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo su Trebević, Skakavac, Vrelo Bosne i Bijambare, a upravo ta područja bilježe dobru posjećenost u ljetnom periodu, a posjetilaca