Bihać: Sve veći broj žena se odlučuje za pčelarstvo

Bihać: Sve veći broj žena se odlučuje za pčelarstvo

U posljednjih nekoliko godina sve veći broj žena se okreće samozapošljavanju kroz razne vrste obrta.

One jednostavno prate sopstvene sposobnosti i prema tome se opredjeljuju za vrstu zanimanja.

S vremenom sve dominantnije zanimanje je uzgoj pčela. Tako već sada prema podacima kojima raspolaže Udruženje pčelara Bihać, na području grada ima više od deset žena koje su pčelarstvo izabrale za profesiju.

Broj žena, kada je u pitanju poduzetništvo, a što svjedoče službeni pokazatelji, povećava se iz godine u godinu. Veliki doprinos tome dala je i Obrtnička komora USK kroz razne vidove edukacije i osposobljavanja. S obzirom da u svakom poslu žene teže perfekcionizmu, za njih prepreka nema ni kada su u pitanju takozvana „muška zanimanja“.

-To nam je potvrdio i Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK-a kazavši kako se u sve većem broju profesija i zanimanja javljaju žene koje svojim odnosom i zalaganjem potvrđuju kako ti poslovi nisu ‘rezervisani’ samo za muškarce, izvještava rtvusk.

Jedno od popularnijih je zanimanja je pčelarastvo. Bilo da je riječ o osnovnom zanimanju ili dodatnoj djelatnosti sve veći broj žena se odlučuje za uzgoj pčela. Jedna od njih je i Zekija Kozlica koja je svoju ljubav prema ovom zanimanju otkrila spontano prije 15 godina. Njen sami početak bio je skroman sa pet košnica, dok ih danas u svom posjedu Zekija ima više od 60.

Kako je ovom prilikom poručila svim ženama koje imaju dovoljno vremena, ne rade ili nemaju posao, da konzumiraju manje ‘fejsbuka i besmislica a zametnu malo pčela i uživaju zanimajući se za proizvodnju meda’.

Previous Rusija upozorila Hrvatsku nakon izjava ministra vanjskih poslova
Next Odluka o ubrzanom prijemu BiH u EU bila bi upisana u historiju Evrope kao mudra i strateška

You might also like

ŽIVOT

Kemal nafaku stiče na bosanskom selu i kaže kako se nikad bolje nije živilo – ko god radi mora imati

Kemal Fuško iz Novog Travnika je jedan od najzadovoljnijih poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini. Ima 40 koza i na tom broju se drži dok višak prodaje iz godine u godinu. Spava

Ekonomija/Biznis

Bosanski brend: KolMix ima više od 100 proizvoda u svojoj proizvodnoj liniji

  Kompanija KolMix iz Velike Kladuše u više od dvije decenije postojanja razvila je širok asortiman proizvoda, međi najpoznatijim su začini i dodaci jelima, koji su osvojili ne samo domaće

BH RAZGLEDNICA

Dobar rod, dobar komšiluk – u ovom bosanskom selu jedni drugima pripomažu u radu u polju

Složnost mještana sela Kute u Kupresu je rijetka pojava danas. Ovih dana u toku je akcija vađenja krompira koji su zasadili i svi koji imaju zasađen krompir se organizuju i