Bijeli luk proizveden u Ljubinju među prvih pet u svijetu

Bijeli luk proizveden u Ljubinju među prvih pet u svijetu

U Ljubinju, malom mjestu na jugu Hercegovine, smještena je firma “Farmavit“ u kojoj nastaju jedinstveni proizvodi od domaćeg bijelog luka uzgojenog na sunčanim hercegovačkim poljima.

Ovaj kraj je bio poznat po po uzgoju duhana i bijelog luka. Proteklih godina primat je preuzeo bijeli luk, koji je po kvalitetu i svojstvima, prema pojedinim međunarodnim istraživanjima, svrstan među prvih pet u svijetu. 

Zahvaljujući inovativnosti i entuzijazmu, bijeli luk sve više postaje brend ovog kraja. Posebna novost je bijeli luk crne boje, koji ima značajna ljekovita svojstva. 

Pogon za preradu bijelog luka u Ljubinju postoji već gotovo 10 godina. U početku su proizvodili pastu od bijelog luka i marinade za jela da bi prije nekoliko godina počeli sa razvijanjem proizvoda dijetetske suplementacije na bazi fermetniranog bijelog luka. Fermentacijom, bijeli luk dobija jača antioksidativna svojstva.

“Mi smo kupili mašine za ekstrakciju tog istog bijelog luka i posebnim tehnologijama izvlačimo sokove iz bijelog luka koje obogaćujemo ekstraktima ljekovitog bilja iz Hercegovine. Tokom fermentacije bijeli luk dobije preko 10m% jača sumporna jedinjenja i samim tim dobijamo sirovinu koja je jača od sviježeg bijelog luka”, kaže šef pogona za prepadu bijelog luka Stefan Šalvarica.

“Ovaj je kraj bio poznat po uzgoju duhana, a danas se tu više uzgaja bijeli luk za kojeg su neka istraživanja pokazala da je jedan od najkvalitetnijih na svijetu“, objašnjava Stefan Šalvarica.

Stefan je jedan od uposlenika ove firme i trenutno najodgovorniji za proces proizvodnje bijelog luka. Dok obilazi proizvodni pogon u kojem nastaju različiti proizvodi, Stefan pojašnjava razvojni put firme i njen značajni napredak.

“Mi smo kroz podršku projekta EU4Business uspjeli poboljšati uslove rada i produktivnost, smanjiti troškove i ponuditi kupcima jedinstvene proizvode. Kako smo unaprijedili proizvodnju bijelog luka, podigli smo količinu otkupa za 10 tona godišnje,“ kaže Stefan.

Projektom finansiranim sredstvima Evropske unije, ova je firma riješila veliki problem izvora toplotne energije, kao i problem vodene pare koja se stvarala u procesu termičke obrade luka i tako otežavala rad u proizvodnji.

“Ventilacijom i klimatizacijom objekta sada se za par minuta riješimo pare. Također, ranije se veliki dio posla obavljao ručno a sada uz pomoć novih mašina su unaprijeđeni i ubrzani procesi punjenja, etiketiranja i zatvaranja tegli,“ pojašnjava Stefan.

Ova firma ima vlastite plantaže na kojima uzgaja bijeli luk, ali određenu količinu otkupljuje od svojih kooperanata s područja Hercegovine. Jedan od njih je i Milan Slijepčević iz Ljubinja, kojem u procesu uzgoja bijelog luka pomoć pružaju supruga i majka.

“Bijeli luk je teško uzgajati jer se cijeli proces obavlja ručno – od sadnje do vađenja. Unatoč tome mi smo zadovoljni. Naš trud se isplati jer imamo zagarantovani otkup i redovnu isplatu,“ objašnjava Milan, koji je također zaposlen u firmi “Farmavit” na procesima proizvodnje bijelog luka.

Obim proizvodnje je 40 tona bijelog luka godišnje. Iz ovog preduzeća kažu da bijeli luk uzgajaju na svojim plantažama, ali i velik dio otkupljuju od lokalnog stanovništva. Jedan od njih je i Budimir Kučinar iz Ljubinja.

“Naravno da je lakše, imamo zagarantovan otkup, plaćanje je uredno, zadovoljni smo.To su stare sorte, stare 50 godina sigurno, u proljeće se sadi taj bijeli luk i vrhunskog je kvaliteta i ne može se poredit sa drugim sortama”, ističe Kučinar.

Nakon otkupa, bijeli luk se šalje na analizu prije nego od njega nastanu proizvodi koje na policama supermarketa kupci u Bosni i Hercegovini i van njenih granica pronalaze pod brendom “Miris Hercegovine”.

“Mi proizvodimo pastu od bijelog luka i različite marinade koje se sastoje od domaćeg bijelog luka potopljenog u začine, maslinovo i suncokretovo ulje. Uz to, zahvaljujući projektu EU4Business sada proizvodimo i takozvani black garlic,” kaže Stefan.

Black garlic ili crni češnjak nastaje procesom fermentacije svježeg bijelog luka. U tom procesu ubrzanog “starenja”, bijeli luk mijenja boju, karamelizira se i njegova se svojstva pojačavaju. Zbog svojih karakteristika, ova je vrsta bijelog luka izuzetno cijenjena i tražena na svjetskom tržištu. Nabavkom mašine za fermentaciju, firma “Farmavit” je postala jedini proizvođač ovog luka u Bosni i Hercegovini i šire.

Uz planove o novim marinadama, plasmanu crnog češnjaka na međunarodno tržište i svježeg bijelog luka, firma “Farmavit” nastavlja ulagati u velike planove kojim će osigurati već dodijeljenu titulu apsolutnog lidera na tržištu.

“Uložili smo dodatna vlastita sredstva u nabavku opreme koja će nam pomoći u proizvodnji želatinskih kapsula punjenih ekstraktom bijelog luka. Mi ćemo biti prva firma u regiji i šire koja će proizvoditi dijetetske suplemente ovog tipa,” zadovoljno ističe Stefan.

“Kao neizostavan dio je imunološki sistem zato što je bijeli luk, pa time i fermentisan poznat kao jak imunomodulator i jak antimikrobik, veoma je dakle uspješan u brobi i protiv virusa, bakterija i gljivica”, smatra magistar farmacije Radojka Kostić.

(MiruhBosne/BHRT)

Previous Golob u Sarajevu: Slovenija želi biti najveći saveznik Bosne i Hercegovine
Next NES uz patriotski blok - potpisan sporazum o formiranju vlasti u USK

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Otkrijte benefite Tuzlanske soli sa smanjenim sadržajem natrija

Hipertenzija je vodeći faktor rizika za razvoj arteroskleroze, bubrežnih i kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt miokarda, moždani udar i zatajenje srca. Na krvni pritisak utiče mnogo faktora, a jedan od najčešćih

Ekonomija/Biznis

Za pomoć poljoprivrednom razvoju ruralnih područja osigurano oko 12 miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predsjednik Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) Gilbert Houngbo potpisali su danas sporazum o finansiranju

Ekonomija/Biznis

TMD u Gradačcu otvorio još jednu fabriku za automobilsku industriju

  U Gradačcu je danas otvorena još jedna fabrika koja će proizvoditi za automobilsku industriju. Za početak je posao dobio 71 radnik a taj broj za nekoliko godina će biti