Bingo nastavlja razvijati proizvodnju voća i povrća

Bingo nastavlja razvijati proizvodnju voća i povrća

Zašto uvoziti, kada uspijeva i u Bosni i Hercegovini? U naselju Ciljuge, između Živinica i Tuzle, na površini od 28.000 m2 prostiru se savremeno opremljeni plastenici i površine za vanjsku sadnju kompanije Bingo.

Plasteničku proizvodnju Bingo  intenzivno razvija od 2017. godine.

Na 23.000 m2 nalazi se 58 plastenika po 400 m2, a 5.000 m2 je otvoreni prostor za sadnju. Svi plastenici su proizvedeni u Bosni i Hercegovini. Sadnice Bingo također nabavlja iz domaćih rasadnika.

“Trenutna sjetva je dominantno zasnovana na cherry paradajzu, a u plastenicima su u proljeće zasađene i druge kulture povrća. U jesenjoj sjetvi bit će zastupljene salata „puterica“, „kristalka“ i „Iceberg“, kao i rukola, špinat i blitva. U plastenicima je trenutno zasađeno i 240.000 komada sadnica salate koja je u fazi branja od sada pa sve do kraja maja 2021. godine, čime kupcima omogućavamo da i tokom zime imaju dostupnu svježu salatu. Trenutno su na otvorenim površinama (5.000 m) zasađene razne vrste tikve (hokaido, ćurta i butternut)”, kazala je Mirela Beganović, rukovodilac proizvodnje.

Najveći je fokus na proizvodnji kultura koje se dominantno uvoze, kao što su cherry paradajz i rukola, koje odlično uspijevaju u Bingovim plastenicima.

Cheery paradajz je veoma otporan kao biljka i kao proizvod. Za uzgoj su mu potrebni minimalni uslovi: plodno tlo, voda, svjetlost i toplota.

Bitno je istaći da se kao hrana za uzgoj u plastenicima koristi bio-đubrivo dobiveno sa Bingove farme koka nesilica. Navodnjavanje se vrši sistemom kap po kap, čime se biljkama omogućava uravnotežen dotok vode. Ovakva proizvodnja se naziva integrisana poljoprivredna proizvodnja, koja podrazumijeva uravnoteženu primjenu agrotehničkih mjera u svrhu proizvodnje ekološki prihvatljivih proizvoda.

“Na ovaj način našim kupcima obzebjeđujemo nutritivno obogaćen i zdravstveno ispravan i svjež proizvod koji direktno sa naših farmi plasiramo u Bingo trgovine, a utičemo na smanjenje uvoza ovih kultura”, istakli su iz Binga.

Bingo takođe radi na uspostavljanju obradive površine od 25.000 m2 na lokaciji Dubrave, koja će se koristiti za razne usjeve.

Trenutno trideset uposlenika svakodnevno vrijedno vodi računa o plasteničkoj proizvodnji. Sve kulture koje se uzgajaju u plastenicima i vanjskim površinama ipak predstavljaju samo 5% potreba kompanije Bingo. Stoga ova kompanija sarađuje sa više od 100 poljoprivrednih proizvođača iz Bosne i Hercegovine i vrši otkup voća i povrća, te konstantno razvija tu mrežu kooperanata.

Previous Mostarci uživali u prelijepim zvucima sevdaha na koncertu povodom 100 godina od rođenja Zaima Imamovića
Next Kupalištima i besplatnim kampovima protiv izgradnje MHE na rijeci Neretvici

You might also like

Ekonomija/Biznis

Domaći brend Natura izvozi za Australiju, Kanadu i SAD

Domaći brend Natura je zadnjih godina sa svojim proizvodnim asortimanom osvojio tržište Bosne i Hercegovine, ali i Evrope. Trenutno se ovaj domaći brend izvozi i u 14 europskih zemalja, a

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje okruženja prednjači u izvozu namještaja

Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje okruženja prednjači u izvozu namještaja jer ima resurse, tradiciju u toj grani privrede i potrebna znanja, ali je neophodno unaprijediti ambijent da bi

MADE IN BOSNIA-387

“Pčelica Medina” – imaju 500 košnica, svoje radnje, a izvoze i u SAD

  Kompanija “Pčelica Medina” iz Žepča izvozi med u svijet i svakodnevno ulaže u širenje proizvodnje Muharem Šeper, veteran i RVI, koji se nakon rata odlučio okušati u pčelarstvu, te