Bivši borci obilježili dan formiranja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine

Bivši borci obilježili dan formiranja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine

 

Delegacija Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije teritorijalne odbrane Federacije Bosne i Hercegovine obilježila je jučer Dan Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine – 8. april.

Istaknuto je da ovogodišnje obilježavanje ima poseban značaj jer je upriličeno u godini kada se navršava 20 godina od završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Delegacija Udruženja je položila cvijeće na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu gdje je odala počast braniteljima BiH.

Također, polaganje cvijeća upriličeno je na Stadionu Koševo, spomen-obilježju Vječna vatra i na mezarju kod Alipašine džamije.

Aktivnosti su završene svečanom akademijom u Domu oružanih snaga BiH.

Predsjednik Udruženja Fadil Alihodžić u pozdravnom govoru je kazao da se godišnjica Teritorijalne odbrane obilježava s ciljem podsjećanja na njenu ulogu i značaj u pripremi otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu i na njen značaj u toku rata, sve do transformacije u Armiju Republike BiH.

– Mi danas obilježavamo 23. godišnjicu Teritorijalne odbrane, od dana donošenja odluke Predsjedništva RBiH, 8. aprila 1992. godine, kada je proglašena jedinom legitimnom oružanom silom – rekao je Alihodžić.

Naglasio je da su svi pripadnici jednako važni, i da se razlike ne smiju praviti. Osvrnuo se i na aktuelno stanje u BiH, te pozvao na jedinstvo boračkih populacija, njegovanje i čuvanje tradicija.

Pozvao je i na iznalaženje jedinstvenih rješenja za sve boračke populacije.

– Borci ne smiju biti marginalizirana grupa, jer su Bosnu i Hercegovinu zadužili da im osigura pravdu i egzistencijalnu sigurnost te uvažavanje i poštivanje – zaključio je Alihodžić

Akademiji su prisustvovali brojni gosti, predstavnici kulturnog i javnog života, zakonodavne i izvršne vlasti te predstavnici porodica poginulih boraca i šehida.

Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine (TO RBiH) bila je prva formalna oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine na početku krvavih sukoba u zemlji 1992. godine. Formirana je 8. aprila 1992. godine kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

TO RBiH bila je na naki način nastavak prijašnje teritorijalne odbrane koja je bila rezervni dio Jugoslovenske narodne armije (JNA). Njen mirnodopski sastav iznosio je 317.000 vojnika. Od jedinica TO-a odanih predsjedništvu BiH formirana je TO BiH kao državna vojska nezavisne RBiH.

TO BiH je od početka bila slabo naoružana, jer je JNA u nekim općinama u BiH preuzela skladišta u kojima se držalo oružje prijašnje TO.

Nekoliko mjeseci kasnije TO je transformirana u Armiju RBiH.

(agencije/mb)

Previous Grad Boise u SAD-u 9. maj proglasio Danom bosanske baštine
Next Simbol bosanskog prkosa: Znate li priču o Inat kući?

You might also like

NAŠI DANI

Istraživanja i analize: Novalićeva vlada je najbolja poslije Dejtona!

  Vlada Federacije BiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, sačinjena od ministara SDA, SBB i HDZ BiH, prema relevantnim podacima do kojih je došao Nezavisni istraživački centar NICK, a

NAŠI DANI

Vegafruit počeo izvoz na tržište Sjedinjenih Američkih Država

Bosanskohercegovačka kompanija za preradu voća i povrća Swity d.o.o. nastavlja sa uspjesima na inozemnim tržištima. Danas su iz Visokog isporučena prva dva kontejnera na tržite Sjedinjenih Američkih Država od ukupno

NAŠI DANI

Obilježena 30. godišnjica bitke za odbranu porodilišta

Tek rođene Sarajlije u porodilištu su na današnji dan 1992. godine postale su najstrašnije žrtve agresora, a učesnici odbrane tvrde da je ta odbrana bila ključna i za odbranu grada.