Bivši bosanski režiser optužuje slavnu glumicu: ‘Dobila zadatak da ocrni srpski narod’

Bivši bosanski režiser optužuje slavnu glumicu: ‘Dobila zadatak da ocrni srpski narod’

U Beogradu se održava dvodnevni skup “Beogradski kontrapunkt” čiji je idejni pokretač ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević, piše agencija Patria. 

Pored Vukosavljevića u ulozi domaćina je i režiser Emir Kusturica, a među govornicima su se okupila dobro poznata imena iz ratnih devedesetih godina poput austrijskog pisca Petera Handkea, Milovana Danojlića, Zahara Prilepina, a stigao je i francuski pisac Frederik Begbede.

Bila je to “idealna prilika” da se govornici još jednom prisjete Slobodana Miloševića, čiju politiku su branili u najtežim ratnim godinama, te da opet za sve okrive mrski zapad koji, po njima, nanosi veliku nepravdu Srbiji i srpskom narodu, kao “velikoj žrtvi globalizacije”.

– Kome pripada historija i pravo da priča historiju o ratu? Srbi nemaju pravo da pričaju svoju istoriju, svoju priču u Holivudu. Jugoslovenski ratovi, rat Srba, Hrvata, Bosanaca, historija rata, sve su to kupili Amerikanci. Imate Angelinu Jolie i druge…to me je zgadilo – istakao je Peter Handke.

Ovaj austrijski pisac u svijetu je poznat prije svega po podršci režimu Slobodana Miloševića tokom rata, kasnije bio njegov svjedok odbrane na suđenju u Hagu, a čitao je i oproštajni govor na Miloševićevoj sahrani.

Emir Kusturica je optužio Angelinu Jolie da je “dobila ideološki zadatak da filmom “U zemlji krvi i meda” ocrni srpski narod, te je izrazio zadovoljstvo što je u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine pogođena kineska ambasada, što znači da će im Kinezi za to kad tad vratiti.

– Mala zemlja, mali jezik, mala kultura, mnogo smo vidjeli i mnogo smo stradali. Ta iskustva nas čine posebnim, zrelim i otvorenim da gledamo u više pravaca, a ne samo prema sebi i prema jačem, uviđajniji smo prema slabima, otvoreniji prema onima koji stradaju više od nas. To je uloga kulture u našoj zemlji – istakao je srbijanski pisac Milovan Danojlić.

Handke je zamjerio Danojliću što je Srbiju nazvao malom zemljom, pa mu je morao replicirati.

– Milovane, prestani da Srbiju nazivaš malom zemljom. Nema malih zemalja. Svaka zemlja je velika. Prestanite da govorite o Srbiji kao maloj zemlji. Vi ste velika zemlja, možda dosadna, ali velika zemlja – poručio mu je Austrijanac, koji je član SANU-a, a od 2012. je i član Akademije nauka Republike Srpske.

Francuski pisac Frederik Begbede svoje obraćanje je počeo izjavom da je tužan što je Novak Đoković izgubio u Parizu i da se boji da će, ako se ne složi sa ostalim učesnicima, dobiti tortu u lice kao nedavno francuski filozof Bernar Anri Levi.

Skupu je prisustvovao i ruski pisac Zahar Prilepin, inače veteran rata u Čečeniji.

Previous Sarajlija Ljubomir Stanišić: Jedan od najboljih kuhara na svijetu
Next Ima li Izetbegović strateškog partnera?

You might also like

NAŠI DANI

Schwarz-Schilling: U Bosni i Hercegovini se trenutno vodi borba za Evropu

Strah od rata u Bosni i Hercegovini je opravdan. Opravdan je uvijek u situaciji ako tiraninu dozvolite da radi šta hoće i ako mu šutite. Milorad Dodik možda čak nije

NAŠI DANI

Ibišević: Bosna i Hercegovina je jaka, kao pobjednik izašla je iz mnogo većih problema

Ovaj virus ne poznaje naciju, ni religiju, ni boju kože. Sada smo svi isti. Možda nešto od ovoga naučimo za sebe u budućnosti da možemo primijeniti, napisao je prije nekoliko

NAŠI DANI

Žrtve s područja Prijedora i Kozarca – Iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama ekshumirano 137 posmrtnih ostataka

Ekshumacija žrtava iz masovne grobnice Korićanske stijene, u kojoj je pronađeno 137 posmrtnih ostataka, među kojima 86 lobanja, završena je danas. Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine,