Bivši oficiri JNA bez prava na povrat stana u Bosni i Hercegovini

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je tužbu u slučaju ‘Aleksić protiv Bosne i Hercegovine’.

Evropski sud za ljudska prava, presudom koja je objavljena u četvrtak, utvrdio je kako pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) nemaju pravo na povrat stanova koje su do raspada bivše Jugoslavije godine koristili na području Bosne i Hercegovine ukoliko su nakon toga riješili svoje stambeno pitanje u nekoj od država nastalih na području bivše Jugoslavije.

Evropski sud presudu je donio odlučujući po tužbi bivšeg oficira JNA (slučaj “Aleksić protiv Bosne i Hercegovine”), koji je tražio da mu vlasti Bosne i Hercegovine vrate stan koji je koristio do 1992. godine i, po tadašnjim zakonima, otkupio od Vojnostambenog fonda bivše države, saopćeno je iz Ureda zastupnice Bosne i Hercegovine pred sudom u Strasbourgu Monike Mijić.

Mijić ističe kako ova odluka znači da pripadnici bivše JNA koji su imali stanarsko pravo ili otkupljen vojni stan u Bosni i Hercegovini nemaju pravo na povrat tog stana ako im je u Srbiji ili drugoj državi, bivšoj republici SFRJ, priznato pravo na dodjelu vojnog stana, ili im je odobren stambeni kredit sufinansiran od države, bez obzira na to je li im stan i fizički dodijeljen.

Tužba neosnovana

Podnositelju tužbe stan još uvijek nije dodijeljen, ali sud je svejedno utvrdio da njegova tužba protiv Bosne i Hercegovine nije osnovana, piše u saopćenju.

Evropski sud je utvrdio kako u Srbiji pripadnici vojske još uvijek mogu dobiti vojni stan u zakup na neodređeno vrijeme, ili, u nedostatku odgovarajućeg stana, stambeni kredit sufinansiran od države.

Podnositelju tužbe protiv Bosne i Hercegovine vlasti Srbije priznale su pravo dodjele stana u vlasništvu Ministarstva odbrane te zemlje.

Također, u skladu sa zakonodavstvom Srbije, podnositelj tužbe je bio dužan odreći se vojnog stana u Bosni i Hercegovini kako bi stekao pravo na vojni stan u Srbiji.

Predmet “Aleksić protiv Bosne i Hercegovine” identičan je slučaju “Ðokić protiv Bosne i Hercegovine”, u kojem je Srbija netačno tvrdila pred međunarodnim sudom da u Srbiji pripadnici vojske ne mogu više steći ni stanarsko pravo, ni pravo zakupa na stanu na neodređeno vrijeme, piše Fena.

Izvor: Agencije

Previous Eko zona Korićani-Vlašić: Projekt od tri mlrd. eura čeka garancije države
Next Klas podijelio 3.000 peciva putnicima u tramvaju

You might also like

NAŠI DANI

Cirkus u Federalnom parlamentu. Trojka moli pomoć opozicije

Vladajuća koalicija u entitetu F BiH je u rasulu. To pokazuje dosadašnji tok vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta većeg bh. entiteta.  Kako je rečeno Politicki.ba, “Trojka se potpuno pogubila”. “Oni

NAŠI DANI

Dok Marjanović i društvo bježe od odgovornosti, iz Beograda ih demantuju po pitanju znanja o spornom filmu na SFF-u

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar kulture i sporta Kenan Magoda, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović sastali su se danas kako bi utvrdili činjenice

SANDŽAK

Bošnjaci iz Sandžaka i Albanci iz Preševske doline traže da budu uključeni u proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova

Lider SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin je predočio Kurtiju da se Bošnjaci i Albanci ne slažu sa svojim teškim položajem u Srbiji i da traže da se založi da i