Biznis centar Jelah-Tešanj okuplja 225 članica i bilježi godišnji bruto promet od dvije milijarde maraka

Biznis centar Jelah-Tešanj okuplja 225 članica i bilježi godišnji bruto promet od dvije milijarde maraka

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona posjetila je Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj. Razgovarano je o subvencijama i projektima podrške privrednom sektoru, ali i o realizaciji Zakona o porezu na dobit. 

Uz više infrastrukturnih i projekata usmjerenih na poboljšanje poslovnog ambijenta, privrednici iz Tešnja su insistirali da vlast bude efikasniji servis privredi, ali i da se poradi na pravičnijoj primjeni pojedinih zakonskih rješenja koja direktno utiču na poslovanje i reinvestiranje.

“Razgovarali smo o realizaciji poreza na dobit s obzirom na to da je u 2019. godini općina Tešanj, odnosno privredni subjekti, po osnovu poreza na dobit izdvojili oko deset miliona KM i po tome je broj jedan u kantonu”, ističe Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika
Biznis centar Jelah-Tešanj.

Iako su u Tešnju tradicionalno najzastupljeniji sektor automobilske i metalske industrije, u posljednje vrijeme sve je jači prehrambeni, ali i sektor tekstila, kože i obuće, koji, uprkos činjenici da je riječ o niskoakumulativnoj grani, bilježi sve bolje rezultate.

Adem Handžić direktor je jedne tekstilne kompanije iz Tešnja: “Ja bih je uporedio sa metalskom undustrijom. Ja sam optimista i po pitanju tekstila i samih kupaca i posla. Mi smo sebi osigurali za narednih pet godina i posao i kapacitete i kupca”.

“Svjedoci ste da smo mi definisali određene prioritete kroz 27 mjera podrške razvoju poljoprivrede, paralelno, kroz mjere podrške razvoju privrede u dijelu konkurentnosti, jer trenutno nam je najvažnije da ojačamo privredne subjekte i da ulažemo u razvoj poslovnih zona”, poručuje premijer ZDK-a Mirza Ganić.

Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj okuplja 225 članica i bilježi godišnji bruto promet od dvije milijarde maraka. Jedan od osnovnih ciljeva jeste i organizacija 16. sajma privrede, koji već ima državni, a sve više i regionalni značaj – javlja FTV.

Previous Njemačka: Održano predavanje o povratku iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu
Next Obnova olimpijskih objekata: Investicija koja bi se sigurno isplatila

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosnalijek u 2016. godini ostvario neto prihod u iznosu od 136 miliona maraka; Bosnalijekovi proizvodi prisutni na čak 17 tržišta

Nakon prodaje državnog vlasničkog udjela i uspješno izvršene dokapitalizacije kompanije dodatno je ojačana pozicija Bosnalijeka i stvoren i preduvjeti za dalji razvoj i ulaganja. Već sada možemo reći da će

MADE IN BOSNIA-387

Svečano otvoren 47. Sajam šljive u Gradačcu

Danas je otvoren 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije-Sajam šljive u Gradačcu. Na ovogodišnjem sajmu zbog pandemije koronavirusa ograničen je broj izlagača a sajamske aktivnosti će trajati od 25.08.

MADE IN BOSNIA-387

Stotine radnih mjesta: U mjesec dana tri nove fabrike za proizvodnju obuće u Novom Travniku

Grad u Centralnoj Bosni, Novi Travnik, nastavio je sa svojim ekonomskim razvojem. Jedina je opština u Bosni i Hercegovini u kojoj su se u mjesec dana otvorile 3 firme. Posljednja