BKC Tuzla: Promovisana knjiga Dževada Karahasana “Što pepeo priča”

BKC Tuzla: Promovisana knjiga Dževada Karahasana “Što pepeo priča”

U Bosanskom kulturnom centru promovisana je knjiga “Što pepeo priča” autora Dževada Karahasana, bosanskohercegovačkog književnika, dramatičara, esejiste, romanopisca, koja je svjetlo dana nedavno ugledala u izdanju kompanije Simurg Media.

Knjigu su predstavili Filip Mursel Begović, glavni i odgovorni urednik sedmičnika „Stav“, književnik Jasmin Agić, te sam autor Dževad Karahasan.

-Nama je bila čast da je ova knjiga izašla u izdanju kompanije „Simurg Media“. Mi smo se od samog početka pozabavili i knjižnom nakladom. Smatrali smo da je važno kontekstualizirati književne fenomene u BiH. Artikuliramo svoj stav kroz književni ukus, a cilj je afirmirati bh. i bošnjačku književnost. Mislim da smo u tome i uspjeli kroz sedmičnik Stav. Mi pratimo svaki važan jubilej i obljetnice naših književnih velikana. Vrlo je bitno da Bošnjaci na ispravan način izgrade svoju kulturu sjećanja-kazao je Filip Mursel Begović, glavni urednik Stava, sedmičnika koji izdaje Simurg Media.

Knjiga je prevedena i na njemački jezik i doživila je i svoje drugo izdanje. Našla se i na listi najboljih književnih djela u Njemačkoj, gdje se nalazi na drugom, te u Austriji, gdje trenutno zauzima prvo mjesto.

-Mi u BiH imamo dugu tradiciju zanemarivanja i marginaliziranja stvari, za koje se poslje pokažu da su epohalno važne. To se desilo šezdesetih godina sa Selimovićevim romanom „Derviš i smrt“, pa sedamdesetih sa Ibrišimovićevom knjigom „Ugursuz“. Ja se nadam da ovaj Karahasanov roman koji nadilazi intelektualni milje naše javnosti, neće doživjeti istu sudbinu-kazao je književnik Jasmin Agić.

Knjiga predstavlja trilogiju koja se bavi životom Omara Hajama. Na samoj promociji ispred grada domaćina, obratio se i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je izrazio zadovoljstvo promocijom Karahasanove knjige u gradu soli.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Školovao se u Duvnu, Sarajevu i Zagrebu. Radio je kao dramaturg u Zenici, Sarajevu i Salzburgu, predavao na univerzitetima u Sarajevu, Salzburgu, Gottingenu i Berlinu. Knjige su mu prevedene na 15 jezika.

Izvor: Faktor.ba

Previous Dokument bitan za državnost Bosne i Hercegovine: U Zenici obilježena godišnjica potpisivanja Bilinopoljske izjave (Foto)
Next BBC u Višegradu: Historija bosanskog "hotela za silovanje"

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Konjicu promovisana knjiga Šefke Hodžića “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično”

U okviru aktivnosti kojima je Grad Konjic obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma u petak uvečer je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta upriličena promocija

HISTORIJA

Predstavljena knjiga ‘Prijestolni Bobovac: arheološko-historijski vodič’

Promocija knjige o Bobovcu „Prijestolni Bobovac: arheološko-historijski vodič“, autora Envera Imamovića, održana je danas na Bobovcu.    Imamović je izjavio da je značaj toga vodiča u tome da sada Bobovac

OTPOR BOSNE

Predstavljena knjiga o stvaranju i pobjedama 7. korpusa Armije RBiH

Knjiga “7. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, stvaranje, jačanje, pobjede” predstavljena je ove sedmice u Travniku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 28. godišnjice formiranja 3. korpusa ARBiH i