Blažević: Baždarević mora uvjeriti igrače da niko nije bolji od nas

Blažević: Baždarević mora uvjeriti igrače da niko nije bolji od nas

Ovo podneblje svakodnevno daje talente i Bosna i Hercegovina nikada neće biti bez neophodne nadarenosti. Međutim, treba to sve znati ujediniti. Mislim da Mehmed Baždarević već ima stanovito iskustvo. I sam je bio veliki nogometaš i mora uvjeriti igrače da niko nije bolji od nas – izjavio je Miroslav Ćiro Blažević uoči početka novog ciklusa kvalifikacija za svjetsko prvenstvo.

Bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine uvjeren je da bh. reprezentacija treba s najvećim autoritetom i samopouzdanjem protiv svakog protivnika ići na način “da nismo nikome inferiorni”.

Smatra dobrim što se u kvalifikacioni ciklus ulazi korak po korak. Ističe da prati igre reprezentacije BiH i dodaje da bi bilo dobro koncentrirati se uvijek na prvog protivnika.

– Kada njega preskočimo, onda ćemo na drugog. Vrlo je nespretno razgovarati o globalnim kvalifikacijama, one idu etapa po etapa – kazao je Blažević za Agenciju FENA.

Blažević je prije osam godina vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine do rekordne pobjede od 7:0 protiv Estonije, prvog protivnika u ovim kvalifikacijama. “Trener svih trenera“ smatra da je BiH i sada mnogo bolji tim.

– Bosna i Hercegovina već puno puta je zatajila u presudnom času, i kada sam ja bio izbornik. Nismo preskočili Portugal, što smo morali, pa ovo zadnje Evropsko prvenstvo nije smjelo biti bez naše nazočnosti. Ja se nadam da će Baždareviću naša sva ova iskustva itekako dobro doći da napokon BiH odvede na tu veliku smotru. Bili smo jedanput – jasan je Blažević.

Kada su u pitanju drugi protivnici iz grupe, 81-godišnji trener je mišljenja da je Belgija favorit. Govoreći o odnosu snaga Belgije i BiH kada je on bio selektor i danas, rekao je da nema baš dobar uvid.

– I onda su oni bili vrlo jaki, to je uostalom tradicionalno vrlo jaka nogometna nacija. Ali se ne bih zasad njima bavio. Bitno je da pobijedimo utakmicu koja nam slijedi – kategoričan je.

BiH je u njegovom mandatu prije sedam godina dva puta u tri dana pobijedila Belgiju, 4:2 u Genku i 2:1 u Zenici.

Blažević smatra da ostale protivnike “moramo pobijediti”.

– Kvalitetniji smo i tim se povodim. Koncentrat talenta u reprezentaciji BiH je veliki. Mi ćemo njih pobijediti ako budemo imali svijest i ako budemo jedinstveni i bitno je da ‘raja’ bude uz reprezentaciju – istakao je.

Dodao je da igrači osjete “je li ‘raja’ iza njih ili nije”.

– Igrači moraju imati svijest privilegije da brane boje svoje zemlje i još veću da razvesele svoju naciju ili da je naprave nesretnom. Ne treba veći motiv – objasnio je.

Pored Edina Džeke i Miralema Pjanića, Asmira Begovića…, Blažević smatra da bh. selekcija ima mnoštvo dobrih i kvalitenih nogometaša.

Previous Austrijski mediji: RS je bankrotirala, socijalna situacija je loša. Moćnik iz Banja Luke opet igra na kartu etnonacionalizma
Next Košarka: Bosna i Hercegovina bolja od Švedske - 74:71

You might also like

SPORT

Prije četiri decenije: Banjaluka je slavila evropskog prvaka

Bio je to najvažniji dan u historiji banjalučkog sporta. Rukometni klub Borac postao je prvak Evrope, najbolji među najboljima. Desilo se to na današnji dan prije tačno 40 godina. Banjalučki

SPORT

Pobjeda bosanskih košarkašica u Rusiji

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je otvorila kvalifikacije za EP 2021. Naše košarkašice bile su bolje od favorizovanih Ruskinje na gostujućem terenu – 69:70. Nova reprezentativka naše države

NAŠI LJUDI

Zvijezda Man. Uniteda Zlatan Ibrahimović tvrdi da je žrtva skrivenog rasizma švedskih medija

  36-godišnjak od bosanskog oca i hrvatske majke vjeruje da zaslužuje bolje poslije njegovih postignuća… Zlatan Ibrahimović tvrdi da je bio žrtva tajnog rasizma u svojoj rodnoj Švedskoj, pišu britanski