Blizankinje rođene u Zvorniku: Mirnesa i Mirneta Bećirović ponos su austrijske policije

Blizankinje rođene u Zvorniku: Mirnesa i Mirneta Bećirović ponos su austrijske policije

Austrija je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo jedno od glavnih utočišta za izbjeglice iz naše zemlje.

Mirnesa und Mirneta Becirovic - Tag des Sports am Heldenplatz in Wien

Austrijska nacionalna televizija, tačnije njen drugi kanal (ORF 2) u jednoj od svojih emisija koju vodio poznata austrijska voditeljica Barbara Karlich, ugostila je djelatnike austrijske policije, a među njima i dvije sestre blizanke iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Zvornika. Blizankinje Mirnesa i Mirneta Bećirović su kao osmomjesečne bebe stigle u Austriju.

Sestre Bećirović su najjači duo koji može ponuditi Austrija. Naime, dvije sestre rade u policiji, a uz to treniraju i borilačku vještinu jiu-jitsu u kojoj su veoma uspješne.

– Treniramo jiu-jitsu od naše šest godine. To je borilačka vještina koja predstavlja kombinaciju judoa i karatea – kazala je Mirnes, sa žalom, jer njihov sport ne spada u porodicu olimpijskih sportova.

Ipak, na posebnim igrama (World Games op.a) koje se organizuju za neolimpijske sportove sestre su na takmičenju u Kolumbiji 2013. godine osvojile zlatnu medalju, imaju World Combat Games zlato u svom vlasništvu, a uz to su dvostruke evropske prvakinje.

– Sa svega osam mjeseci vozom smo stigle u Austriju, na bečki Sudbanhof – rekla je Mirneta, koja je priznala da ih je agonija sirijskih izbjeglica dosta pogodila jer su na vlastitoj koži osjetile istu stvar.

Izvor: Faktor.ba

Previous Katarski investitori ulažu skoro 10 mil EUR u Bugojno - Na Rostovu počela gradnja sportsko-turističkog kompleksa
Next Morića han (Foto)

You might also like

NAŠI LJUDI

Almira Delibegović, Bosanka koja je dostigla vrh u advokatskom poslu V. Britanije

  Almira Delibegović Broome rođena je Tuzlanka sa adresom u Škotskoj. Jedna je od neslužbenih ambasadorica Bosne i Hercegovine u svijetu, ali i jedina Bosanka koja se može pohvaliti titulom

NAŠI LJUDI

Edhem Čustović dobitnik jedne od najprestižnijih nagrada u svijetu za mlade inženjere

Edhem ‘Eddie’ Čustović, stariji član IEEE (Institut inženjera elektrotehnike i elektronike) osnovao je laboratoriju za inovacije za mlade preduzetnike na Univerzitetu La Trobe, u Melburnu, Australija, gdje je profesor inženjerstva.

Ekonomija/Biznis

Tarik Galijašević među 50 najistaknutnih lidera investiranja u svijetu

Sarajlija, Tarik Galijašević imenovan je među 50 najistaknutnih lidera investiranja u svijetu za 2022 godinu na Global Corporate Venturing Powerlist 2022., prenio je dr. Edhem Čustović, uz komentar ‘Što nas