Bobovac domaćin prvog ‘Gastro festa’

Bobovac domaćin prvog ‘Gastro festa’

Brojna udruženja, čuvari bosanskohercegovačke tradicije i historije, danas na srednjovjekovnom bosanskom gradu Bobovcu, kod Vareša, predstavljaju svoj rad, bosansku kuhinju, rukotvorine i druge aktivnosti.

 

Okupio ih je prvi Gastro fest, a Bobovac je izabran zbog promocije tog mjesta, koje posjećuju brojni gosti, ali ne dovoljno koliko zaslužuje.

Upravo ovakve manifestacije, smatra načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, prilika su za pozivanje turista i gostiju i predstavljanje historije, ali i prirodnih ljepota.

Marošević je za Fenu kazao da Bobovac teritorijalno pripada Varešu, ali da je on naslijeđe cijele Bosne i Hercegovine.

– Pokušavamo da Bobovac promoviramo u cijeloj državi i šire. Bobovac ima šta ponuditi, a manifestacije kao što je Gastro fest dobra su prilika za to. Nadamo se da će ovo postati tradicija – rekao je Marošević.

Na prvom Gastro festu predstavile su se i članice BZK Preporod Vareš koje su na svom štandu ponudile tradicionalni bosanski vez i drvorez sa motivima Vareša.

Bosansku kuhinju predstavile su žene umrežene Udruženjem Žene Budoželja. One se bave izradom rukotvorina, kuhanjem, ali, ističu, u prvom planu im je druženje.

Kažu da se uvijek odazivaju ovakvim skupovima, da podrže organizatore, ali i da pokažu da bh. tradicija nije zaboravljena i da se o njoj ima ko brinuti.

Gasto fest organizovalo je Udruženje Čuvari bosanske krune Bobovac u saradnji s Udruženjem Progresivni razvoj organizacija i individua (PROI) te Udruženjem Alterural, a uz podršku Općine Vareš i Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini.

Tokom dana bit će održane brojne aktivnosti i takmičenja, kao što je izbor za najbolji desert i takmičenje u starim narodnim sportskim igrama i disciplinama.

 

Izvor: Agencije

Previous Azem Vlasi: Sad je u Srbiji sve kao u vrijeme Miloševića. Na istim talasnim dužinama su mediji
Next Njemačka štampa o bosanskom biznismenu Hastoru i Preventu: Ustanici sa Balkana!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Čapljina: Završena prva faza rekonstrukcije starog mosta u Klepcima

U Čapljini je izvršena primopredaja radova vezanih za  hitne konzervatorsko-restauratorske mjere sanacije na Starom mostu u Klepcima na rijeci Bregavi. Primopredaji su prisustvovali direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante

BAŠTINA

U Sarajevu predstavljen projekt “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne“

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini predstavila je javnosti aktivnosti na realizaciji naučno-istraživačkog projekta s multimedijalnom izložbom “Pod nebom vedre vjere: Islam i

BAŠTINA

Sutra izložba Umjetnost bosanske musandere i javna rasprava Arhitektura bosanske kuće

  Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, u okviru programa Dani Općine Stari Grad Sarajevo, organizuje izložbu ‘Umjetnost bosanske musandere’. Izložba će biti otvorena 10. maja (četvrtak) 2018. godine,