Bobovac domaćin prvog ‘Gastro festa’

Bobovac domaćin prvog ‘Gastro festa’

Brojna udruženja, čuvari bosanskohercegovačke tradicije i historije, danas na srednjovjekovnom bosanskom gradu Bobovcu, kod Vareša, predstavljaju svoj rad, bosansku kuhinju, rukotvorine i druge aktivnosti.

 

Okupio ih je prvi Gastro fest, a Bobovac je izabran zbog promocije tog mjesta, koje posjećuju brojni gosti, ali ne dovoljno koliko zaslužuje.

Upravo ovakve manifestacije, smatra načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, prilika su za pozivanje turista i gostiju i predstavljanje historije, ali i prirodnih ljepota.

Marošević je za Fenu kazao da Bobovac teritorijalno pripada Varešu, ali da je on naslijeđe cijele Bosne i Hercegovine.

– Pokušavamo da Bobovac promoviramo u cijeloj državi i šire. Bobovac ima šta ponuditi, a manifestacije kao što je Gastro fest dobra su prilika za to. Nadamo se da će ovo postati tradicija – rekao je Marošević.

Na prvom Gastro festu predstavile su se i članice BZK Preporod Vareš koje su na svom štandu ponudile tradicionalni bosanski vez i drvorez sa motivima Vareša.

Bosansku kuhinju predstavile su žene umrežene Udruženjem Žene Budoželja. One se bave izradom rukotvorina, kuhanjem, ali, ističu, u prvom planu im je druženje.

Kažu da se uvijek odazivaju ovakvim skupovima, da podrže organizatore, ali i da pokažu da bh. tradicija nije zaboravljena i da se o njoj ima ko brinuti.

Gasto fest organizovalo je Udruženje Čuvari bosanske krune Bobovac u saradnji s Udruženjem Progresivni razvoj organizacija i individua (PROI) te Udruženjem Alterural, a uz podršku Općine Vareš i Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini.

Tokom dana bit će održane brojne aktivnosti i takmičenja, kao što je izbor za najbolji desert i takmičenje u starim narodnim sportskim igrama i disciplinama.

 

Izvor: Agencije

Previous Azem Vlasi: Sad je u Srbiji sve kao u vrijeme Miloševića. Na istim talasnim dužinama su mediji
Next Njemačka štampa o bosanskom biznismenu Hastoru i Preventu: Ustanici sa Balkana!

You might also like

BAŠTINA

Federalno ministarstvo naredne sedmice daje dozvolu za sanaciju tvrđave Vranduk

Zavod za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine izdao je dozvolu za sanaciju oštećenja na južnom bedemu nacionalnog spomenika kulture tvrđava Vranduk kod Zenice, a naredne bi sedmice dozvolu trebalo

BAŠTINA

Kula se vraća u Skočić na granicu, položen kamen temeljac

Povratničko mjesto Skočić kod Zvornika nalazi se na samoj granici sa Republikom Srbijom. Porušena kula bila je simbol ovog mjesta. Danas je postavljen kamen temeljac za njenu obnovu i izgradnju,

BAŠTINA

/VIDEO/ Arheološko nalazište iz bronzanog doba u blizini centra Sarajeva

  Na području sarajevske općine Centar, samo nekoliko stotina metara zračne linije od sjedišta institucija Bosne i Hercegovine, nalazi se vrijedno arheološko nalazište iz bronzanog doba.