Bono Vox Počasni građanin Kantona Sarajevo

Bono Vox Počasni građanin Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo donijela je odluku o proglašenju počasnog građanina Kantona Sarajevo.

Počasnim građaninom KS proglašen je Paul David Hewson, poznatiji kao Bono Vox, za izuzetan doprinos u pružanju podrške građanima tokom opsade Sarajeva kao i za doprinos u borbi za ljudska prava i slobode na načelima humanosti, solidarnosti i demokratičnosti među ljudima različite vjere, nacije i kulture.

Njemu će biti dodijeljena Povelja Kantona Sarajevo.

Kako se navodi u obrazloženju Skupštine KS, frontmen grupe U2, za razliku od brojnih rok zvijezda, svoje vrijeme i novac i slavu odlučuje trošiti u humanitarne svrhe i sa humanitarnim ciljem. Tokom opsade Sarajeva, Bill Carter je snimao dokumentarni film “Miss Sarajevo“ koji je producirao Bono Vox i zahvaljujući kojem je nastala i istoimena pjesma.

Bono nije želio da šuti i gleda stradanja građana Bosne i Hercegovine i na sebi najbliskiji način, upozorio je na zbivanja u našoj zemlji, jezikom umjetnosti. Tokom nastupa u Bologni. 17. jula 1993. godine, putem satelitskog linka povezao se slikom sa Sarajevom gdje je Bill Carter intervjuisao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze.

Ovaj potez irskog benda pokrenuo je britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana tokom agresije. Također, u obrazloženju se navodi da je Bono Vox svoju humanost i saosjećanje sa dešavanjima u Bosni i Hercegovini, a naročito u Sarajevu, pokazao i gestom kada je u klubu Obala sa Sarajlijama dočekao 1994. godinu dok je kiša granata zasipala grad.

Sarajevo je uvrstio i u grandioznu POP Mart turneju benda U2 1997. godine, kada se 23. septembra dogodio najveći muzički spektakl u historiji BiH. U godinama koje su slijedile Bono je održao kontakt sa Sarajevom, bio je gost Sarajevo Film Festivala, te je na kraju, postao Bosanac i Hercegovac dobivši počasni bh. pasoš. Bono Vox je i u svijetu poznat po svom humanitarnom radu.

Danas je donesena i Odluka o dodijeli Plaketa KS koja će biti uručena Specijalnoj olimpijadi BiH za postignute uspjehe i rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Plaketa KS će biti dodijeljena i Rasimu Bajroviću, vlasniku grupacije Europa d.d. za doprinos u oblasti poduzetništva, privrednog i turističkog razvoja koji su doprinijeli vraćanju KS i BiH na mapu najpoželjnijih turističkih destinacija.

I Bogiću Bogićeviću će biti dodijeljena Plaketa KS za hrabrost i odlučnost u historijskim trenucima države Bosne i Hercegovine na putu ka njenoj nezavisnosti i za njegovu kontinuiranu borbu u izgradnji i opstojnosti bh. vrijednosti.

Posthumno se dodjeljuje i Plaketa KS maestru Esadu Arnautaliću za izuzetan doprinos očuvanju autorskog stvaralaštva zabavno-muzičke scene te ukupnoj afirmaciji kulturno-umjetničke produkcije na području KS i države Bosne i Hercegovine.

Previous Dobročinstvo nane Hajrije Hadžiarapović: 2000 maraka za ratnog vojnog invalida - 'Branio je Bosnu i sve nas'
Next Osnovana nova ergela bosanskog brdskog konja

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sutra u Gradačcu premijera predstave ‘Zemlja koja diše’

Na kuli Husein kapetana Gradaščevića u Gradačcu sutra će premijerno biti odigrana predstava „Zemlja koja diše“. Predstava je nastala po dramskom tekstu „Okvir“ poznatog gradačačkog autora Vahida Klopića u dramaturškoj

KULTURA I UMJETNOST

‘Sevdah i klasika’ za goraždansku publiku

U organizaciji Bošnjačke zajednice kultrure (BZK) „Preporod“,  na platou Centra za kulturu Goražde sinoć je priređen koncert „Sevdah i klasika“. Građani su imali priliku uživati u   izvedbama  pijanistice Dženane Šehanović

KULTURA I UMJETNOST

Bihacit – bihaćki kamen od kojeg je sagrađen Parlament u Budimpešti i Bečka opera

  Japodske urne i žrtvenici, gradine, ranokršćanske i srednjovjekovne crkve, stari gradovi, bedemi Bihaća, nadgrobne ploče velikana, otomanske građevine, čuveni krajiški nišani, enterijeri i fasade raznih građevina, skulpture – i