Borba „za krst časni“ na djelu – pretresi i privođenja Bošnjaka u Podrinju

Borba „za krst časni“ na djelu – pretresi i privođenja Bošnjaka u Podrinju

Piše: Almasa Hadžić, politicki.ba

„Policija mi je, naoružana dugim cijevima, upala u kuću negdje oko 6 sati ujutro. I ja i supruga smo još spavali. Počeli su pretres – navodno da ja krijem nekakvu pušku sa preklopnim kundakom.

Pretresali su svaki ćošak i od svega što su našli je moje lovačko naoružanje koje posjedujem uz uredno izdatu dozvolu, kao i lovačko naoružanje mog kolege koje je kod mene bilo na čuvanju, a na koje, također, kolega ima dozvolu za držanje.

Oduzeli su to naoružanje kao i nož koji sam imao.

Ispade da Bošnjak u Rs-u više neće smjeti u kući imati ni nož za rezanje hljeba“, ispričao nam je jutros jedan od trojice jučer ujutro uhapšenih Bošnjaka iz sela Raševo na području općine Milići, koji je sinoć kasno pušten kući.

Kaže da su ga, prilikom upada u kuću, policajci „bacili ko psa na pod“, vezali i sa glavom pognutom prema zemlji „kao da hapse najvećeg kriminalca“ ubacili u policijski kombi, na očigled majke, supruge, djece.

„U kombiju su mi glavu sabili među sjedišta i tako dovezli u Zvornik, a onda predali inspektorima na Odjeljenju za terorizam. I tu sam ostao na ispitivanju sve do kasno sinoć.

Doduše, inspektori u Zvorniku, koji su me saslušavali ponašali su se korektno i profesionalno.

Ne bojim se ja policije, znam da nemam šta da krijem, ali ovo je tipičan primjer uznemiravanja i zastrašivanja ljudi.

Nikad od kako sam se vratio u svoju kuću nisam imao problema sa zakonom, svi to znaju, ali, eto vlast izmisli nešto samo da nam ne da mira„, kaže naš sagovornik napominjući da su jučerašnja hapšenja i pretrese u Raševu vršili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Rs (SAJ).

Naš sagovornik je, saznajemo, teški srčani bolesnik. Prošle godine je preživio infarkt. Teško živi, bori se da iškoluje djecu i njegov život apsolutno liči životu najvećeg broja Bošnjaka koji su odlučili da žive na svojim imanjima u Rs-u.

„Otac mi je ubijen 1993. godine, kad sam imao 16 godina. U mom selu tokom agresije ubijeno je 54 ljudi. I nakon svega odlučio sam da se vratim i ovdje nastavim život.

Ako neko misli da će me ovim hapšenjima i privođenjima natjerati da napustim svoju babovinu grdno se vara.

Odlučan sam ovdje nastaviti život, iako svjestan da smo, posebno mi u Podrinju, apsolutno nezaštićeni, da nam u svako doba dana i noći, bez ikakvog povoda i razloga policija Rs-a može upasti u kuću i maltretirati nas.

Zamislite kako se čovjek osjeća kad vam uoči ramazana, kad se pripremate za post, policija upadne u kuću i vaša majka, žena, djeca gledaju kako vas vezana trpaju u policijsko auto, a svjesni ste da za to nema nikakvog razloga“.

Naš sagovornik, kaže da je sve što je jučer preživio, ostavilo tragove na njegovo ionako rovito zdravlje, te da će i on i supruga mu, morati danas potražiti ljekarsku pomoć. 

Saznajemo da su i ostala dvojica mještana Raševa koji su jučer ujutro vezani odvedeni na saslušanje u Zvornik, sinoć, također, pušteni kući.

Jučerašnji pretresi i hapšenja u selu Raševu, samo su nastavak zastrašivanja Bošnjaka u Podrinju koje je, posebno, intezivirano posljednjih mjeseci, odnosno nakon 9. januara kada su pripadnici SAJ-a, obilježavajući neustavni dan Rs-a  i najavili „borbu za krst časni“. 

Previous U narednih mjesec dana na Historija TV dokumentarni filmovi Avde Huseinovića
Next Radovi na Poslovno-sportskom centru na Bjelašnici

You might also like

NAŠI DANI

Nastaje monografija Drugog korpusa Armije RBiH: Knjiga o najvećem korpusu (FOTO)

Ova vojna formacija je odbranila najveću slobodnu teritoriju Bosne i Hercegovine i bila najbrojnija u Armiji BiH, a u jednom periodu je brojala i više od 75.000 boraca. Vlada Tuzlanskog

NAŠI LJUDI

Džaferović položio cvijeće na skopskom spomen-obilježju žrtvama genocida u Srebrenici

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u pratnji delegacije, položio je cvijeće na skopsko spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici, u skopskoj općini Čair. (Općina Čair sagradila je prije nekoliko

NAŠI DANI

Travnik: Za ljude u potrebi otvoren Restoran Dobre Volje

-U Travniku smo za ljude u potrebi otvorili Restoran Dobre Volje. Ovo je prvi restoran ove vrste u kojem će ljudi moći da dobiju obrok, ali uz obrok i još