Borenović o aferi sa respiratorima u Rs: Srebrena malina je jagodica bobica za ovu nabavku

Borenović o aferi sa respiratorima u Rs: Srebrena malina je jagodica bobica za ovu nabavku

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je bh. entitet Republika srpska za 50 respiratora izdvojila 7,8 miliona KM i da je to bezočna pljačka narodnog novca.

Borenović kaže da je Rs putem Fonda za javno zdravstvo kupila respiratore od firme “Medietik” iz Banjaluke po cijeni od 157.312 KM po komadu, a koji su nabavljeni po skoro tri puta nižoj cijeni – 59.000 KM. 

“Tržišna cijena ovih respiratora je od 18.000 do 27.000 KM. Da li je normalno da se respiratori plaćaju tri puta više nego što oni vrijede? Najskuplji respirator u FBiH je plaćen 105 hiljada KM, onaj čuveni Srebrena malina. I kada pogledamo tu Srebrenu malinu, ja moram reći da je ona jagodica bobica za ovu nabavku”, kazao je Borenović.

On tvrdi da je to samo jedna od spornih nabavki u moru onih koje su se odigrale prethodnih nekoliko mjeseci.

“Mi smo u Privremenoj istražnoj komisiji PD PS BiH tražili detaljnu informaciju o svim interventnim uvozima od 15. marta do kraja maja i radi se o 330 interventnih uvoza od kojih je 80% za Republiku srpsku obavila upravo firma ‘Medietik'”, dodao je Borenović.

Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Rs, rekao je da je Republika srpska nabavila respiratore za 52.000 KM skuplje nego u FBiH, za šta su hapšeni akteri.

“Ja očekujem da budu uhapšeni i ispitani i Višković i Šeranić i Kusturić”, kazao je Stanivuković.

Videoprilog BHRT:

Previous Nana Saliha dobija novi dom (Video)
Next BPK Goražde: Amnestira se zločin te prekraja historija kroz postupke pravosudnih institucija

You might also like

NAŠI DANI

Ključeve stanova dobilo 18 porodica iz kolektivnog centra u Sapni

U opštini Sapna danas su uručeni ključevi 18 novoizgrađenih stambenih jedinica, a preseljenjem ovih 18 porodica u novi objekat trajno se zatvara kolektivni centar u ovoj općini. Useljavanjem u nove

NAŠI DANI

Bosanski pasoš napredovao za 23 pozicije

Iako se pasoš Bosne i Hercegovine nalazi na 49. poziciji liste najmoćnijih pasoša svijeta “Henley passport index”, u posljednjih 10 godina je ipak napredovao za 23 pozicije. “Pasoš Bosne i

NAŠI DANI

Zvizdić: Bosna i Hercegovina je država, nije ‘državna zajednica’

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) reagirao je na izjavu kandidatkinje za člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto, koja je, kako navodi Zvizdić, po uzoru