Borrell: Evropska vizija za Bosnu i Hercegovinu podrazumijeva mir i sigurnost

Borrell: Evropska vizija za Bosnu i Hercegovinu podrazumijeva mir i sigurnost

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell tokom posjete Bosni i Hercegovini poručio je da je važnost mira i sigurnosti nesporna i “svako od nas ima svoju ulogu u njihovom očuvanju“, javlja AA.

Posjetu Sarajevu počeo je u bazi Butmir, gdje je prisustvovao još jednom događaju obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta snaga EUFOR-a tokom kojeg je general-bojnik Anton Wessely izvršio postrojavanje reprezentativnog sastava Multinacionalne bojne uključujući i nedavno aktivirane pričuvne snage.

“Posljednjih sedmica sigurnost evropskog kontinenta i mnogo šire, dovedena je u pitanje zbog brutalnih i ničim isprovociranih napada Rusije na Ukrajinu. Danas smo svjedoci neselektivnog granatiranja i uništavanja u ratnim dejstvima Rusije protiv demokratske Ukrajine. Danas se suočavamo sa onim što smo mislili da je u 21. vijeku potpuno nezamislivo. Ovdje u Bosni i Hercegovini rat ponovo vraća bolna sjećanja na ratove na Balkanu 90-ih godina. Uskoro je 30 godina od početka opsade Sarajeva. Sve nas to podsjeća da se ponovo suočavamo sa milionima izbjeglih, raseljenih lica”, rekao je Borrell.

Kako je kazao, “u ovom sukobu vladavine prava i vladavine jačega vidimo dobar podsjetnik važnosti očuvanja mira”.

“Ali, nekada da biste očuvali mir potrebno je pokazati i snagu. U ovom sukobu između vladavine prava i jedne gole agresije, svijet stoji ujedinjen, sa 141 zemljom članicom Ujedinjenih nacija koja je zahtijevala hitni prestanak ruske agresije. U ovom ključnom trenutku izuzetno je važno i prisustvo snaga EUFOR-a na terenu u osiguranju sigurnosti i bezbjednosti. Važnije je nego ikada. Upravo iz tog razloga smo uduplali naše postojeće snage na terenu u Bosni i Hercegovini sa četiri dodatne čete i dodatnim resursima. Još jednom uvjeravam građane Bosne i Hercegovine u naše čvrsto opredjeljenje za osiguranje sigurnosti i stabilnosti u BiH”, istakao je Borrell.

Poručio je da će kroz njihov angažman nastaviti da odvraćaju sve one koji bi se eventualno ohrabrili u naporima na destabilizaciji Bosne i Hercegovine.

“Važnost mira i sigurnosti je nesporna i svako od nas ima svoju ulogu u njihovom očuvanju. Podsjetit ćemo se da je samo unazad 30 godina situacija ovdje bila mnogo gora. Od svojih predaka smo naslijedili prošlost, sa svim njenim dobrim i lošim stranama, ali isto tako budućnost tek posuđujemo od naših budućih naraštaja. Naša je obaveza uraditi sve što možemo da podržimo žrtve i kaznimo počinioce”, naglasio je Borrell.

Poručio je da evropska vizija za Bosnu i Hercegovinu podrazumijeva mir i sigurnost.

“Međutim, naš angažman ne treba trajati zauvijek”, rekao je Borrell.

Pozvao je sve današnje političke aktere u BiH da zajednički rade, da ne blokiraju institucije, da udruže snage i iskoriste ekonomske potencijale, da ojačaju funkcionalnost države kroz borbu protiv korupcije.

“I zato u ovom svečanom času, skoro 30 godina od početka opsade Sarajeva u prisustvu vas, pripadnika operacije Althea, pozivam izabrane dužnosnika i parlamentarce da zajednički rade na iznalaženju rješenja kroz zajedničko djelovanje u okviru institucija. Pozivam vas u snažnom uvjerenju da je budućnost Bosne i Hercegovine i regiona upravo pod okriljem Evropske unije kao najsnažnijeg garanta mira i stabilnosti”, naglasio je Borrell.

Anton Wessely je kazao da su “oni kao vojnici dobili preciznu misiju, da podrže bh. vlasti u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja”.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell od njega tražio da funkcionišu institucije u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i Dodik održali su u Sarajevu sastanak sa Borrellom. Tema razgovora lidera političkih stranaka sa Borrellom bile su izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i aktuelna politička pitanja i sigurnosna situacija.

Dodik je nakon sastanka novinarima kazao da je Borrell tražio da se završi pitanje izborne reforme.

“Želim da se zahvalim Borrellu što je došao ovdje, što ima strpljenja da razgovara s nama. Borrell je bio veoma korektan i vrlo precizno je rekao šta očekuje i šta treba da se uradi. Iz njihovih stavova mogu da zaključim da nema ubrzanog puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Oni traže da se moraju standardi poštivati“, kazao je Dodik.

Dotakao se i pitanja uspoređivanja Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

“Ta priča o uspoređivanju BiH i Ukrajine. To je neusporedivo. Ovdje je bio građanski rat. Žalim za stradanjem. Mi podržavamo teritorijalni integritet svih zemalja članica Ujedinjenih naroda, isto tako i Ukrajine. Želimo da rat prestane što je prije moguće. Rat je počeo zato što su podsticali Ukrajinu da će biti članica NATO-a i nisu mogli da to ispune i onda su zakomplikovali i došlo je do ovoga“, rekao je Dodik te dodao:

“Što se tiče uticaja tog rata, naravno da je problem ekonomije izražen i ono na što mi trebamo da se usmjerimo su pitanja ekonomske prirode.“

Istakao je da je Borrell govorio o tome i od njega tražio da funkcionišu institucije u Bosni i Hercegovini.

“Ako neko pod tim misli da će Srbi doći ovdje i da će glasati onako kako neko očekuje, grdno se vara. To se naravno neće desiti. On smatra da treba jedno izvjesno vrijeme, u junu, julu, da se ne usvajaju zakoni o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS. To ćemo razmotriti. Ja ću o tome upoznati Skupštinu, pa će Narodna skupština o tome odlučivati“, kazao je Dodik.

Napomenuo je da bh. entitet Republika srpska ne treba biti predmet sankcija Evropske unije.

“EU treba da izmiri svoje obaveze i prema Federaciji BiH i prema RS. EU plasira sredstva Bosni i Hercegovini. Ako budu obustavljena biće obustavljena Bosni i Hercegovini. EU ako obustavi samo RS, time je samo doprinijela podjeli Bosne i Hercegovine i ništa više. Mi smo davno rekli da ćemo podržati svih 14 preporuka na dnevnom redu kada sve dogovorimo, a ne selektivno“, rekao je Dodik.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, nakon sastanka sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije, rekao je da je traženo da Bosna i Hercegovina prati stavove Evropske unije (EU) kada je riječ o situaciji u Ukrajini.

“Gospodin Borrell je imao vrlo jasne zahtjeve, odnosno očekivanja od Dodika, Čovića i mene. Od Čovića i mene je tražio da uložimo dodatne napore da konačno riješimo izmjene Izbornog zakona, a od Dodika je zatražio da izvrši deblokadu institucija i da odustane od ovoga što se radi u Narodnoj skupštini RS-a, od zaustavljanja i vraćanja reformskog procesa, vraćanja nadležnosti na entitetski nivo. I tu je bio veoma uporan. Dodik je obećao da nema govora ni o kakvoj secesiji, nikakvoj podjeli zemlje i da će on u potpunosti poštovati Ustav BiH onako kako ga on razumije”, izjavio je Izetbegović.

Kako je kazao, Borrell je u više navrata precizno kazao u vezi s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) i Agencijom za lijekove, da očekuje da se te stvari zaustave i da se ne ide dalje s tim.

“Mislim da će se kompletno ovo što se počelo raditi u RS-u, zaustaviti. Jedna važna stvar. Pojedini predstavnici SDP-a govore kako nije dobro što se iza zatvorenih vrata nešto dogovora. Dakle, ljevičarske stranke predstavljaju četvrtinu stanovništa i glasača u Bosni i Hercegovini i treba da učestvuju, a ne da optužuju da se nešto radi iza zatvorenih vrata”, pojasnio je Izetbegović.

Govoreći o izbornoj reformi, Izetbegović je kazao da se pregovara o svemu, o Predsjedništvu BiH, o Domu naroda BiH i o onome o čemu oni iz SDA najviše insistiraju, funkcionalnost Federacije BiH. Dotakao se i izmjena Izbornog zakona navodeći da je napravljen pomak.

“HDZ je konačno pristao na to da se govori o tome da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes. A, onda je imao neke svoje zahtjeve o kojima ja neću danas precizno govoriti”, izjavio je Izetbegović.

Istakao je da je današnji sastanak počeo razgovorima o dešavanjima u Ukrajini.

“On je tražio da Bosna i Hercegovina tu prati, u skladu sa SSP-om, stavove Evropske unije, da tu budemo jedno. I Dodik je kazao da ćemo učiniti sve da se sačuva mir”, dodao je Izetbegović.

Izvor: Agencije

Previous Aveti fašizma: U Neumu žele zabraniti prodaju nekretnina Bošnjacima
Next PSBiH: Delegati iz RS-a glasali protiv hitnog postupka za donošenje zakona o ukidanju akciza

You might also like

NAŠI DANI

Roma odala počast žrtvama holokausta i genocida u Bosni, Ruandi…

  Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta italijanski Fudbalski klub Roma odala je počast i žrtvama stradalim u genocidu u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA). Danas se

NAŠI DANI

Američka vladina komisija o najavljivanim promjenama Izbornog zakona: Dijelimo zabrinutost pripadnika civilnog društva, akademske zajednice i političke zajednice

HELSINŠKA KOMISIJA DUBOKO ZABRINUTA ZBOG NAJNOVIJE INICIJATIVE ZA IZBORNE REFORME U BOSNI I HERCEGOVINI – naslov je vijesti objavljene na službenoj stranici Helsinške komisije – tijela američke vlade. Predsjedavajući Helsinške

NAŠI DANI

ANUBiH: Saopštenje povodom ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini

Tokom druge decenije XXI stoljeća na društvenoj i političkoj sceni Bosne i Hercegovine sve više jačaju političke snage koje negiraju opstojnost države Bosne i Hercegovine. Nosilac destrukcije i negacije države