Borrell: Glorifikaciji ratnih zločinaca nema mjesta u EU

Borrell: Glorifikaciji ratnih zločinaca nema mjesta u EU

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell upozorio je vlasti Bosne i Hercegovine da ako žele postati dio EU moraju poštovati uslove članstva, a to su poštivanje odluka Evropskog suda za ljudska prava, funkcionalnost institucija, ali i uvažavanje međunarodnih presuda, kao što je presuda za genocid u Srebrenici. Borell je rekao da glorifikaciji ratnih zločinaca i pokušaji revidiranja historije nemaju mjesta u Evropskoj uniji, prenosi N1.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sastao se danas u Briselu sa Josepom Borellom, a na pres-konferenciji nakon sastanka Borell je poručio kako negatorima genocida i presuda Tribunala nema mjesta u EU.

“Očekujem da Bosna i Hercegovina do maksimuma iskoristi mjesece pred nama i da pokaže da ozbiljno shvata svoju integraciju u EU. to podrazumijeva ozbiljne reforme, diskusiju o izbornoj reformi, da se poštuju uslovi članstva u EU, a to traži poštivanje odluka Suda za ljudska prava, funkcionalnost institucija, te da su u stanju da djelotvorno učestvuju u procesu odlučivanja u EU”, rekao je Borrell.

“Prije dva dana smo odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici, to nas podsjeća na potrebu za pomirenjem i da idemo naprijed. Srebrenica je međunarodno priznat genocid, to je jedna od najmračnijih tačaka moderne historije Evrope, to je mrlja u kolektivnoj svijesti onih koji su učestvovali u njemu i onih koji to nisu spriječili”, istakao je Borrell.

“Pokušaj revidiranja historije, glorifikacija ratnih zločinaca – tome nema mjesta u Evropi, to se neće tolerisati”, poručio je Borrell na pres-konferenciji pred Zoranom Tegeltijom.

Borrell je naglasio da svi akteri u Bosni i Hercegovini moraju prevazići secesionisitčke politike iz prošlosti, da se mora okončati glorifikacija ratnih zločinaca, i da se poštuju sve presude međunarodnih sudova.

Previous Crnogorski mitropolit Mihailo: Boje se reparacije, zbog toga odbijaju priznati genocid u Srebrenici
Next Preko Njemačke i Amerike, pa nazad u Bosnu: Nakon 40 godina Hakija se vratio po zrno duše u svoju Sanu

You might also like

NAŠI DANI

Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

  U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana svečana akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, istakao je da su bh. građani

NAŠI DANI

Dr. Sebija Izetbegović: U protekloj godini isplaćena su dugovanja KCUS-a u iznosu od 63,5 miliona maraka

Od ukupno 3.367 uposlenika, koliko ih je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imao u vrijeme kada je novi menadžment, na čelu sa generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović, preuzeo

NAŠI DANI

Komšić: Život je izgubilo dvanaestero djece i to ovu nesreću čini još bolnijom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Sjeverne Makedonije Stevi Pendarovskom povodom saobraćajne nesreće koja se dogodila u Bugarskoj, prilikom čega je život izgubilo